Bedste bøger i 2017

De sidste par år har jeg fået læst en masse forskellige bøger i løbet af året og selvom mange har scoret topkarakter i anmeldelserne, så er der nødt til at ske en udvælgelse, når dette indlæg skal skrives. 2017 var et virkelig godt læseår og det er særligt disse bøger, som står klarest i erindringen, når jeg tænker tilbage på året der er gået:

Skønlitteratur for voksne:

Den underjordiske jernbane af Whitehead

Da jeg erfarede, at Whitehead skulle komme ind i Politikens Boghal i august efter at han havde været på Louisiana Literature, vidste jeg med det samme, hvad jeg skulle læse i august. Historien om slaven Cora og hendes følgesvend Caesar læste jeg på togture og busture, medens jeg kiggede på det danske land og jeg blev helt betaget af deres helt utrolige rejse gennem flere amerikanske stater. Jeg skrev i øvrigt også et indlæg om hans besøg i Politikens Boghal, som i kan læse lige her.

Fra og med dig af McFarlane

Sidste år læste jeg ikke én, heller ikke to, men hele 3 bøger af Mhairi McFarlane. Jeg var ellevild med dem alle, men denne her var helt perfekt til det tidspunkt, som jeg læste den på. Anna er en fantastisk stærk karakter, som jeg virkelig kunne identificere mig med og det var en skøn kombination af kaotiske situationer, som ikke altid var de heldigste og McFarlanes fantastiske humor, der virkelig skinner igennem flere gange. Du kan i øvrigt læse anmeldelsen lige her af den.

Vores endeløse dage af Fuller

En pige på 8 år bortføres af sin far og tager fra London og ud til det rene ingenting et andet sted i Europa. Hun ses først 9 år senere og alt i hendes verden vendes op og ned endnu en gang. Peggy og hendes opvækst gjorde stort indtryk på mig og da sidste side var vendt, gik historiens egentlige realitet langsomt op for mig. Fuller formår at twiste sit plot på en umådelig flot vis, som jeg som læser bestemt ikke havde set komme og uden tvivl skal jeg snart få læst hendes anden bog “Swimming Lessons”. I kan i øvrigt læse anmeldelsen af den her.

Underet af Donoghue

Donoghue, som de fleste kender for bogen “Room” fra 2010, tager sin læser med på en rejse tilbage til 1850’ernes Irland, hvor Anna på 11 år er i gang med at faste og som anses som værende et under, da det har stået på i flere måneder. Som læsere lærer vi hende at kende gennem sygeplejersken Elizabeths øjne, da hun ankommer for at se, om det virkelig kan passe, at Anna er et under. Donoghues beskrivelser af især den irske natur er helt utrolig godt skrevet og jeg skal uden tvivl have læst flere af hendes værker. I kan læse mere om bogen lige her.

Love story af Segal

Til forårets readathon gik jeg og kiggede på mine bogreoler og havde brug for at tilføje en kort bog til læsestakken og da mit øje så denne her, vidste jeg, at denne måtte tilføjes til stakken. Da min bror gav den til mig for et par år siden, genkendte min mor bogens cover og fortalte at hun engang havde set den i biografen. Siden da har jeg tit set små videoklip på YouTube og det viste sig at den var helt perfekt til læsedøgnet. Det er en smuk og ærlig kærlighedshistorie og jeg kan varmt anbefale filmen fra 1970 om den unge overklassefyr Oliver og Jenny fra arbejderklassen hvis historie du nok aldrig kommer til at glemme. Anmeldelsen kan læses lige her.

Nøddeskal af McEwan

De seneste mange år har jeg fulgt McEwans forfatterskab og da jeg hørte om denne her, var der ingen tvivl om, at den måtte jeg se at få læst. Et endnu ufødt barn er historiens fortæller og hans forældre og hans onkel har gang i noget af et drama udenfor maven. Forældrene er nemlig gået fra hinanden og hans mor har en affære med sin svoger. Jep. Det er noget af et plot, som man ikke glemmer med det samme og jeg kan varmt anbefale at dykke ned i hans forfatterskab. Det er også ham som har skrevet “Atonement”, som også er filmatiseret helt fantastisk. Men anmeldelsen af denne her kan læses lige her.

Det litterære apotek af George

Dette var årets første færdiglæste bog og den bragte mig på noget af en rejse ned gennem Frankrig på en båd indrettet som en boghandel. Jean Perdu, som ejer boghandelen, er en ældre mand, som lever og ånder for bøger og hans boghandel fungerer som en form for apotek – nogle bøger er til for at hjælpe med tristhed, andre hjælper mod sorg. Kærligheden til bøger er bemærkelsesværdig og det er helt bestemt ikke sidste gang, at den bog skal læses. Anmeldelsen er lige herovre.

Victoria af Goodwin

Jeg er kæmpe fan af historiske romaner og jeg var ikke et sekund i tvivl om, at jeg ville læse denne bog inden tv-serien kom sidste forår. Det er en velskrevet historie om den unge Victoria i hendes første par regeringsår og den har givet mig mere interesse i at læse mere om hendes samtid og se flere film og serier om den tid. Det er en historie om kærlighed, om indre styrke og ikke mindst at finde ud af hvordan man er som person, når alle i landet lader til at have en mening om det. Den er faktisk en smule forskellig fra tv-serien og jeg anbefaler den ganske varmt i min anmeldelse, som i kan læse lige her.

Hemmelighederne på Nanreath Hall af Rickloff

Hvis du er til “Belgravia” af Fellowes og “Downton Abbey”, så bør du læse denne her fantastiske bog. Den handler om den unge sygeplejerske Anna, som tager afsted til hendes afdødes mors barndomshjem for at finde ud af, hvem hendes familie egentlig er. Den foregår delvist på Annas tid, som begiver sig afsted under 2.verdenskrig og delvist på hendes mors Katherines tid, som levede i tiden omkring den 1.verdenskrig. Det er en historie fuld af kærlighed og at følge den, og det er en historie om familiehemmeligheder og sorg. I kan læse mere om bogen lige her.

Mirakelmanden af Hastrup

Dette var endnu en bog, som jeg læste til forårets readathon og som jeg læste ud i et stræk. Simpelthen fordi at jeg ikke kunne lade være. Det er faktisk den første bog, som jeg har læst af Hastrup og et af mine mål her i 2018 er at læse flere bøger i serien her om drabsefterforskeren Rebekka Holm. Denne her foregår delvist i Stockholm og delvist i Finland, hvor et sindssygehospital spiller en frygtelig rolle i det mysterie, som Holm prøver at opklare. Der kommer i øvrigt også endnu en i serien her i 2018. Du kan finde anmeldelsen lige her. 

Biografier:

Glasslottet af Walls

Af uklare grunde hørte jeg først om denne bog, da Louise ovre på bogbloggen “This fictional life” anmeldte den og da jeg opdagede, at den ville blive genudgivet grundet dens filmatisering, vidste jeg, at den skulle jeg se at få læst. Det er et helt fantastisk memoir af journalisten Jeannette Walls, som især handler om hendes barndom og ungdom, hvor hun sammen med sine søskende havde en temmelig hård opvækst med forældre, der ikke helt kunne tilpasse sig samfundet. Kort tid efter så jeg i øvrigt filmen, som undlod dele af bogen, men som på sin egen vis var helt fantastisk og til sidst så man billeder og video med familien. Begge dele helt klart anbefalelsesværdige og i kan finde anmeldelsen af den lige her.

Børne- og ungdomsbøger:

Blækhjerte af Funke

Da jeg i starten af sommeren begyndte at tænke over bøger, der skulle læses i løbet af de varme og regnfulde måneder, stødte jeg på denne her på Instagram, hvor nogen havde postet et billede af Helen Mirren omgivet af bøger. Jeg så derefter traileren for filmen og min glæde var stor, da jeg opdagede, at vi havde den på mit arbejde på både dansk og tysk. Jeg fik lånt den danske udgave med hjem og tog den med til Jylland på sommerferie. Forfatterens kærlighed skinner virkelig igennem i denne historie om pigen Meggie og hendes far Mo, som kan noget helt særligt med bøger og som må ud på noget af en færd, som jeg sent vil glemme. Her i 2018 vil jeg gerne få læst de næste 2 i serien og hvis i er lidt nysgerrige på, hvad bogen ellers handler om, kan i læse mere lige her. 

Heksene af Dahl og Kenn Mortensen

Eksisterer hekse og hvis ja, hvordan ser de ud? Sidste år blev 2 af Dahls bøger udgivet med nye illustrationer af John Kenn Mortensen og den dystre tegnestil, som Kenn Mortensen har, passer helt perfekt til Dahls ord. Det er historien om en dreng, hvis bedstemor fortæller ham om hekse og da de er på ferie, sker der noget helt utroligt; der er nemlig et helt specielt selskab, som holder møde. Jeg krydser allerede nu fingre for at der kommer flere bøger med Dahls ord og Kenn Mortensens illustrationer. I kan læse mere om bogen lige her.

Krystalskibet af Bødker og Bregnhøi

En by under vand og tyvekoster, som måske er mere værd end de lyder til? Jeg har tidligere læst bøger af begge bag bogen og jeg var temmelig nysgerrig hvordan deres samarbejde ville blive og det korte af det lange: Jeg blev bestemt ikke skuffet! Den handler om pigen Kajsa og hendes ven Isak, som bor i London, der er oversvømmet og bogen er fuld af venskaber, heltemod og snedighed, da deres liv ofte kommer på spil og man ved aldrig, hvad der sker på næste side. I kan læse anmeldelsen lige her.

De sorte fugle af Boyle Rødtnes og Holmboe

De sidste par år har jeg med stor glæde læst både Freakshow-serien og denne her serie om Superskurkeskolen og her i det sidste bind af sidstnævnte formåede Boyle Rødtnes og Holmboe virkelig at tage fusen på mig. Det er en helt fantastisk serie om venskaber og at finde ud af, hvem man er og hvem man vil være og den sidste bog her gav mig en uforventet slutning og det var svært at slippe den, da man altid håber på det bedste for søskendeparret Magnus og Lili, men det værste kan jo også ske. I kan læse mere om denne sidste bog i serien om Superskurkeskolen lige her. 

Døde piger lyver ikke af Asher

Jeg elsker hvordan serier og film kan vække min interesse for bøger, som jeg måske ellers ikke ville have hørt om og dette er en af dem. Så snart at jeg hørte, at Netflix-serien “Thirteen reasons why” var baseret på en bog, besluttede jeg mig for at læse den og det var en af dem der, som man skal bruge noget tid på at fordøje bagefter. Jeg var helt vild med måden, som den var bygget op på og det var en af de hårdeste bøger, som jeg læste i foråret. Sidenhen har jeg anbefalet den til enhver, som har vist bare den mindste interesse for serien og uden tvivl var det en af de vigtigste læseoplevelser for mig i 2017. Anmeldelsen kan i finde lige her.

Cutter af Solberg Dirksen

Jeg har tidligere læst et par af Solberg Dirksens bøger, men denne her ramte mig hårdere end de tidligere har gjort. Den handler om den unge pige Mila, som kæmper med en masse problemer, både i skolen og med indre dæmoner og vi følger hende som læser gennem både flashbacks, hendes egne tanker samt familiens udvekslingselev Marty, hvis eget liv heller ikke har været det nemmeste. Som læser levede jeg mig virkelig ind i bogen og der var flere gange, hvor jeg lige måtte sunde mig undervejs, og jeg kan ikke anbefale denne her nok til både unge mennesker, men også forældre med teenagere. I kan finde anmeldelsen lige her. 

 

Hvad med jer? Har i læst nogle fantastiske bøger i 2017?

Leave a Reply