Krystalskibet af Benni Bødker og Rasmus Bregnhøi

Krystalskibet af Benni Bødker og Rasmus Bregnhøi, 2017. Anmeldereksemplar fra Forlaget Alvilda. Antal stjerner: 5/5

Hvad er Gopati-krystaller og hvordan ved man hvornår det er bedst at fortælle sandheden og hvornår det er bedst at være hemmelighedsfuld for en stund?

Bødker og Bregnhøi fortæller i denne bog om Kajsa og hendes ven Isak, som bor på en undervandsbåd i et oversvømmet London. Ethvert menneske må kæmpe for egen overlevelse og Kajsa agerer klatretyv da hun så kan hjælpe byens rigeste med at få skatte, der er svære at få fat i, så at hun kan overleve. Da vi møder hende, er hun ved at finde krystaller for en af byens mest frygtindgydende mænd, nemlig

Maximilian Sandokan, som også er kendt som tigeren fra Borneo. Kajsa ved lige præcis hvordan man skal færdes i den oversvømmede by og det er et helt andet London end det vi kender i dag:

“”Verden er gået under,” sagde folk, dengang byen blev oversvømmet.”Og den dårlige nyhed er, at vi overlevede.”

Engang havde London været hovedstaden i Europa. Den største by i hele den civiliserede verden. En storby, hvor folk fra alle syv verdensdele bosatte sig. Det var den første by med højhuse, der strakte sig helt ind i himlen. Den første by med elektrisk gadebelysning og et labyrintisk net af undergrundstog, der med lynets hast transporterede folk fra den ene ende af metropolen til den anden. Men så kom vandet, og tang og søgræs erobrede byen.

Alle blev hjemløse fra den ene dag til den anden havde indbyggerne ingen steder at bo. Folk måtte stuve sig sammen i de øverste etager af højhusene, bo i hjemmelavede skure på tagene eller presse sig sammen på de tusinder af små og store både, der sejlede rundt i det, der engang havde været byens gader og pladser. Og vandet forsvandt ikke. Det steg bare ud over alle grænser, indtil London for altid var forvandlet til en oversvømmet by.”

I en sådan by, hvor alle kæmper for overlevelse, er det vigtigt med et netværk, som man kan stole på og da Kajsa opdager, at krystallerne, som hun skal finde for Sandokan, er ganske specielle samt at det er en sværere mission at finde dem alle, må hun opsøge hjælp. Underverdenen er fuld af børn, som ved alt hvad der sker og heldigvis er Kajsa blandt deres venner. At krystallerne er utrolig vigtige for Sandokan erfarer Kajsa først for alvor, da hun befinder sig på hans tilholdested, hvor hun opdager, hvad der kan ske, hvis man ikke gør, som Sandokan siger:  

“Et sted længere fremme befandt Sandokan sig i samtale med en anden person, som hun ikke kunne genkende.

“Jeg har ikke jagtet de sten over hele verden, for at de skal havne i hænderne på sådan en,” sagde Sandokan. “Alt skal på plads nu.”

Han havde hævet stemmen, så han nærmest brølede. Hver eneste person i den store kuppel kunne høre ham.

“Ellers skal jeg personligt sørge for, at I alle ender som ham her!”

Og i det samme så hun skyggen gøre en bevægelse. Det andet hoved forsvandt pludseligt, og der lød et dunk. Hun stod som forstenet, da noget rullede hen over gulvet mod hende.

Først stirrede Kajsa uforstående lige frem. På galleriets sten foran hende lå et hoved med et smalt overskæg og brustne øjne. Et afhugget hoved.

Så udstødte hun et skrig og løb for sit liv.”

Men hvad er det, der er så specielt ved de krystaller, siden de er så vigtige for Sandokan og hvor snu er Kajsa egentlig, når alt kommer til stykket?

Sikke en historie! Som læser er man med på eventyr fra den allerførste linie og der er fuld fart over feltet 95% af tiden. Bregnhøis illustrationer passer helt perfekt til fortællestilen og jeg er helt vild med hvordan de har taget en by som London og lavet det helt om til en form for oversvømmet slaraffenland, hvor alle kæmper for at overleve vandmasserne og hvor tricks og tyverier er hverdagskost for en stor gruppe af mennesker. Forlaget skriver, at den egner sig til tweens i alderen 10-14 år, men voksne læsere kan bestemt også være med og ligeså tror jeg, at den ville være god til højtlæsning for de yngre, især også med de mange illustrationer undervejs. Plottet er konstrueret på en helt fantastisk vis, så man som læser aldrig rigtig ved, hvem Kajsa kan stole på og heller aldrig rigtig ved, hvor man vil ende henne på allersidste side.

Alt i alt en fantastisk spændende historie om Kajsa og Isak, der lever i et oversvømmet London, hvor krystaller kan være helt unikke og hvor man skal passe på med hvem man kommer til at arbejde for, da ikke alle spiller med åbne kort i den oversvømmede by.

1 Comment

  1. Bedste bøger i 2017 – Ord fra en bibliofil

    januar 27, 2018 at 5:01 pm

    […] En by under vand og tyvekoster, som måske er mere værd end de lyder til? Jeg har tidligere læst bøger af begge bag bogen og jeg var temmelig nysgerrig hvordan deres samarbejde ville blive og det korte af det lange: Jeg blev bestemt ikke skuffet! Den handler om pigen Kajsa og hendes ven Isak, som bor i London, der er oversvømmet og bogen er fuld af venskaber, heltemod og snedighed, da deres liv ofte kommer på spil og man ved aldrig, hvad der sker på næste side. I kan læse anmeldelsen lige her. […]

Leave a Reply