Små bøger, store læseoplevelser

For et par år siden opdagede jeg, at et nyt svensk forlag ved navn Novellix var begyndt at udgive sådan nogle bittesmå bøger af blandt andet Astrid Lindgren og da jeg for nylig lånte et par stykker af de der Tænkepauser fra Aarhus Universitetsforlag, gik det op for mig, at jeg burde skrive et indlæg om de her små bøger, som er store læseoplevelser. Måske kender i nogle af de her bogserier, måske gør i ikke. Men her er nogle små perler, som jeg varmt kan anbefale:

Den første serie af bøger, som jeg vil fortælle jer om, er “Tænkepauser”, som Aarhus Universitetsforlag har udgivet lige siden 2012. I et par år har både “Folk” og “Litteratur” fra den serie stået på min reol (“Litteratur” stod på min pensumliste på bacheloren på INF) og jeg har ofte overvejet at få købt nogle flere. Man kan både købe dem enkeltvis i dag og i en form for samlesæt (i kan både finde dem online og jeg ved også, at Boghallen inde i byen har dem) og det er ret mange forskellige fag, som de repræsenterer. Jeg kender faktisk forfatteren bag februar måneds bog, nemlig Simona Zetterberg Gjerlevsen, som har skrevet “Fiktion”. Hun tog tilvalgsfag ovre på mit hold på Litteraturhistorie og hun kommer faktisk lidt rundt for at snakke om den, heriblandt til Roskilde Bibliotek, som i kan læse om lige her. Jeg er lige blevet færdig med “Livshistorien” og jeg er helt vild med formatet og måden hvorpå materialet bliver forklaret, så alle kan være med. I kan læse mere om “Tænkepauser” herovre.

 

Den næste bogserie er de her “Little Black Classics”, som også kan købes enkeltvis eller i en boks med dem alle. I den oprindelige serie er der 80 stk og dette giver god mening, da de blev udgivet i forbindelse med forlaget Penguins 80-års jubilæum, men der er hele tiden flere på vej. I England koster de faktisk også kun 80 pee (eller pennies alt efter hvor du er vant til at komme i landet) og da hele boxen med alle 80 er på 5120 sider, så er de i gennemsnit 64 sider lange. De kan med andre ord være i en jakkelomme eller i en kamerataske hvis det er nemmere. Ligesom med ovenstående så ved jeg, at de har dem inde i Boghallen for 3 for 30 og de kan også sagtens bestilles over nettet fra både Plusbog og Bookdepository. Indtil videre har jeg selv kun 3, men det er nogle helt fantastiske forfattere, som de har valgt at udgive, så flere finder nok herhjem en skønne dag. I kan læse mere om dem lige her. 

Denne her serie er også inde fra Penguin og den er spritny. Så ny at jeg ikke engang er stødt på nogle boganmeldelser af dem endnu. Jeg spottede dem på Instagram, hvor et par engelske booktubers delte billeder af dem og jeg blev så glad, da jeg så dem i sidste uge i Boghallen. De her hedder “Penguin Modern” og som i kan se på billederne så kan man endnu engang stifte bekendtskab med mange vidt forskellige internationale forfattere som Nabokov, Borges, Capote, du Maurier, Sagan og Jackson og alt i alt er der 50 bøger i denne serie. De koster 1 pund stykket (og samme pris i Boghallen som ovenstående) og sideantallet minder meget om ovenstående. Om der er en boks endnu kan jeg ikke svare på (jeg har endnu ikke set billeder af én), og i kan læse mere om serien lige her. 

Og så kommer vi til indlæggets sidste bogserie, som satte det hele igang for mit vedkommende, nemlig bøgerne fra svenske Novellix. Ikke længe efter at min bror var flyttet til Sverige, opdagede jeg, at en svensk boghandel ved navn Pocket Shop havde tilbud på blandt andet engelske bøger, da vi skulle derover på dagstur og de havde sådan nogle helt fantastiske net og notesbøger med forfattere. Jeg var særlig vild med denne her med Astrid Lindgren og derinde stødte jeg på de her Novellix udgivelser. Deres design er simpelthen så skønt og jeg købte en lille æske med Astrid Lindgren bøger med hjem, som i kan se herover. Jeg har anmeldt et par af dem her og her og sidste år fik jeg en æske i fødselsdagsgave af min bror med udgivelser af Nobelprisvindere. Som i kan se på det første billede her i indlægget, så er de her bøger ganske små i forhold til de andre, men det gør bestemt ikke noget synes jeg, når historierne er fantastiske. De koster 39 svenske kroner pr bog og æskerne kan man sommetider få til en rigtig god pris. Deres Instagram account @novellix kan jeg også varmt anbefale og i kan læse mere om deres smukke udgivelser lige her (og jeg tror også at man kan bestille dem på CDON.com i øvrigt).

 

Hvad med jer? Kender i andre af sådan nogle små bogserier? 

1 Comment

  1. Anbefalinger af litteratur i forskellige former – Ord fra en bibliofil

    marts 21, 2020 at 3:53 pm

    […] sider i denne tid, så kan jeg varmt anbefale Tænkepauserne fra Aarhus Universitetsforlag. Jeg har tidligere skrevet om korte bøger i dette indlæg og faktisk er Novellix sidenhen begyndt at udgive små danske bøger. Ovre på eReolen kan du finde […]

Leave a Reply