Søndagslinks #3: Anne, Laura og litterær barndomsnostalgi

Det var egentlig meningen, at jeg allerede skulle have udgivet dette indlæg her i morges, men så læste jeg “Pigen under jorden” af Elly Griffiths færdig istedet. Men bedre sent end aldrig og især de nye klip fra den film, der er på vej om Astrid Lindgren, vil jeg så gerne få delt med jer hurtigst muligt. Jeg har her samlet nogle artikler og nyheder om nogle af de litterære karakterer, som jeg elskede som barn og måske ved i nogle af tingene i forvejen. Måske. God læselyst og jeg håber, at i har haft en rar weekend 🙂

Lidt om L.M. Montgomery

Montgomery, som er bedst kendt for serien om Anne Shirley fra Grønnebakken, er her de sidste par år blevet mere og mere filmatiseret. Jeg er helt vild med den serie, der kom på Netflix sidste år og ligeså har der været et par TV-film de senere år, hvor hovedrolleindehaveren Ella Ballentine i denne weekend vandt en pris for hendes rolle som Anne Shirley i “L.M. Montgomery’s Anne of Green Gables: Fire & Dew” , hvor Martin Sheen spiller rollen som den kære gamle mand Matthew.

I 2007 var jeg i Canada på ferie med min familie og der blev jeg klar over, hvordan historien om Anne Shirley er populær i hele landet næsten 100 år efter udgivelsen af første bog på daværende tidspunkt, da den er udgivet i 1908 (jeg var på Victoria Island i øvrigt, som er i den anden ende af landet ift. Prince Edward Island, men hvor de også havde merchandise og jeg købte blyanter med hjem) og Historica Canada, som er en organisation der kigger på landet historie, laver de her små videoer kaldet “Heritage Minute”.

Da jeg sidste år læste en annotated udgave af “Anne of Green Gables” fik jeg et indblik i forfatterens egne tanker om hendes værk gennem dagbogsnotater og avisudklip fra bogens første anmeldelser, men denne her video har overbevist mig om, at der er så meget mere, som man bør læse om den forfatterinde. Historica Canada fokuserer nemlig på mental health og jeg tror, at det her er et godt sted at starte, da Rubio også blev citeret en hel del i Norton Critical Edition.

Lidt om Laura Ingalls Wilder 

I denne uge lykkedes det endelig! Sidste år engang opdagede jeg, at jeg faktisk kun manglede 2.bind i serien om “Det lille hus på prærien” og faktisk netop bogen med den titel (little known fact i øvrigt: I USA blev den der på dansk hedder “Drengen og gården” faktisk udgivet som nr. 2, men i Danmark er den udgivet som den 5.bog). Som barn så jeg altid tv-serien lige indtil jeg skulle til klaverundervisning og det første jeg gjorde, da jeg kom hjem igen, var at skynde mig at tænde for næste afsnit. Lige siden at “Pioneer Girl” blev udgivet tilbage i 2014, har jeg forsøgt at finde tid til at dykke ned i biografier om Laura og hendes familie og i denne uge fik jeg så klikket mig ind på de her 2 indlæg istedet. Den første er en anmeldelse af en netop udgivet bog af Caroline Fraser med titlen “Prairie Fires: The American Dreams of Laura Ingalls Wilder”, som fortæller om den knap så fantastiske del af hendes liv, som ikke kom med i bøgerne. Den kan i læse lige her.

Det andet indlæg er skrevet af Judith Thurman tilbage i 2009 og handler om mor-datter forholdet . Thurman har i øvrigt skrevet en biografi om Karen Blixen på et tidspunkt og har skrevet for The New Yorker i mange år efterhånden. Lauras datter Rose Wilder Lane var nemlig med til at redigere bog-serien qua hendes arbejde som journalist og det var ikke altid det nemmeste samarbejde. Det kommer Thurman rigtig godt ind på i hendes artikel og jeg krydser fingre for at jeg i løbet af foråret får tid til at genlæse serien samt “Pioneer Girl”, men indtil videre kan jeg lige linke til artiklen lige her. 

P.L. Travers’ Mary Poppins tilbage på film

Det faktum, at der senere i år er en ny Mary Poppins film i biograferne, har været offentligt i nogen tid nu, men i sidste weekend kom der en trailer til den efter Oscar-uddelingen. Min mors udgave af bogen er sådan en med billeder fra den gamle film (min mor er født i 1957 og filmen er fra 1964) og jeg har ikke tal på hvor mange gange jeg har bladret den igennem og set Dick van Dyke og Julie Andrews oppe på taget og i selskab med pingviner. Jeg så filmen hos en veninde og i mange år tænkte jeg ikke meget på filmen. De havde den hos min au-pair familie i England og der måtte jeg se den ganske alene, da pigerne på dengang 5 og 9 syntes at den var uhyggelig.

Den første film følger den første bog ganske godt, men denne her gang har de gjort noget helt andet. Mary Poppins kommer nemlig tilbage til Cherry Tree Lane, når Jane og Michael, som var ganske små børn i den første film, er blevet voksne. Der er faktisk mere end én bog, men der er Jane og Michael stadig børn. Så jeg glæder mig som et lille barn til juleaften når det gælder denne film og krydser fingre for at der snart kommer en længere trailer. Indtil videre kan i se den fra sidste weekend lige her.

Bonus: Lidt fra den nye film om Astrid Lindgren

De sidste 2 links handler om samme film, nemlig “Unga Astrid” som også kommer i biograferne senere i år. Måske ikke lige de danske, men jeg krydser fingre. Den unge Alba August, som er Bille og Pernilla August’ datter, har rollen som en meget ung Astrid Lindgren og ovre på Aftonbladet.se har de for nylig offentliggjort lidt mere fra filmen, blandt andet også nogle ord fra Alba om hendes kendskab til Lindgrens værker. I kan se de 2 videoklip ved at følge dette link samt dette hvor Alba også interviewes en smule. 

Hvad med jer? Glæder i jer også til både “Unga Astrid” og “Mary Poppins returns”? 

Leave a Reply