Vinterfilm baseret på fantastiske børnebøger

Åh, hvor jeg elsker december måned og i år har der været lidt ekstra brug for at dykke ned i de dejlige julehistorier i bøger og på film. Hver søndag har jeg fået læst de små adventsnoveller fra Novellix og i dette indlæg har jeg samlet nogle af de bedste film, som er baseret på bøger og som er fulde af sne (mere end vi har her i skrivende stund), venskaber og eventyrlystne børn.

Opfindelsen af Hugo Cabret af Brian Selznick
Kender I historien om drengen Hugo, som bor på en togstation i Paris i 1930’erne?
Hvis ikke, så læs lidt videre her. Bogen af Brian Selznick hedder ‘Opfindelsen af Hugo Cabret’ og den udkom tilbage i fra 2007 (på dansk samme år i øvrigt). Den handler om Hugo, som blev forældreløs efter en frygtelig brand og siden da har han boet på en station, hvor han lever bag murene, når han ikke lige vinder ure op eller går på jagt efter mad. En dag møder han pigen Isabelle, som tager med rundt på eventyr både på stationen og i nabolaget. Der er også en maskine, der skal fikses, en vagt som leder efter ham og en masse andet.

Filmen, som blev instrueret af Martin Scorsese (kendt for bl.a. ‘Gangs of New York’ og ‘The Age of Innocence’), hedder bare ‘Hugo’ og den kom i 2011. På rollelisten finder du både Asa Butterfield (som er med i serien ‘Sex Education’ ifølge min unge kollega på arbejdet i dag), Chloe Grace Moretz, Christopher Lee og Jude Law. Leje på Viaplay eller SF Anytime (eller lån på biblioteket – der er en del biblioteker, som har den). Fantastisk hjertevarm fortælling for både børn og voksne.

Narnia-fortællingerne af C.S. Lewis
Jeg må hellere gå til bekendelse. Jeg har faktisk kun hørt den første bog i serien som lydbog, nemlig ‘Troldmandens Nevø’ og det er faktisk efter at jeg har set de tre film, men resten af serien er på min TBR. Især nu hvor Greta Gerwig skal instruere et par film i det fantastiske univers, men der går vist et par år, så jeg har god tid til at få læst bøgerne. Der er i øvrigt rygter om at hun starter med at filmatisere ‘Troldmandens nevø’, som foregår en del år inden den populære ‘Løven, heksen og garderobeskabet’.Det er ikke rigtig en julefilm, men den er fuld af sne og helt perfekt til juleferien (hvad enten der kommer sne eller ej), så derfor tager jeg den med i dette indlæg. Alle Narnia-filmene kan ses på Disney+ i øjeblikket.

Snesøsteren af Maja Lunde og Lisa Aisato

Den er blevet for nylig kommet som film på Netflix og det er en rigtig god idé at have lommetørklæder i nærheden. Det fik vi i hvert fald brug for herhjemme og hver dag i december har jeg hørt denne sang, som er med i filmen og jeg kan varmt anbefale at læse teksten igennem på norsk (og den mindede mig lidt om denne her svenske sang, som var med i den biografiske film om Astrid Lindgren). Det er ikke længe siden at jeg anmeldte den lige her og filmen er bare lige som den skal være – virkelig smuk, godt castet og meget tro mod bogen, som jeg knuselsker.

Pigebørn af Louisa May Alcott
Åh, denne her bogserie om March-søstrene er blandt mine yndlingsserier og det kan man nemt se, hvis man kigger på min bogreol. Jeg har en hel hylde (altså de smalle Billy reoler fra IKEA) dedikeret til Alcotts forfatterskab og den udgave, som jeg har taget billede af her, er den, som jeg er vokset op med. Altså, min mor havde den stående på reolen, da jeg var barn og som voksen har jeg selv anskaffet mig netop den udgave, for jeg er helt vild med illustrationerne i 1964-udgaven. Så sent som i søndags kiggede jeg på et par engelske udgaver og nævnte for min kæreste, at hvis jeg skal anskaffe mig flere udgaver, så skal de være illustrerede.

Jeg er en af dem, som faktisk er ret begejstret for både filmen fra 1994 og den fra 2019. Jeg ved godt, at der er mange, som ikke bryder sig om Gerwigs film, men jeg synes, at det er en smuk film og hun kan et eller andet med det tekniske og hvordan hun stykker den sammen, som den gamle ikke rigtig har. Den er til gengæld virkelig hyggelig og lidt en klassisk 90’er film, som starter i tiden lige op til jul, så det er nok derfor, at jeg mere ser den om efteråret og vinteren end om sommeren.


I øjeblikket kan filmen fra 1994 med Winona Ryder og Christian Bale lejes på både SF Anytime og Apple TV og Gerwigs film fra 2019 med Saoirse Ronan og Timothée Chalamet kan lejes på samme tjenester. Indimellem kan man også være heldig at finde den fra 1994 på Netflix og ellers kan man låne flere forskellige filmatiseringer på biblioteket – tjek bare udvalget på landets biblioteker på Bibliotek.dk og bogen kan du også låne på eReolen.

Astrid Lindgrens julehistorier
I øjeblikket kan man gå i biografen og se ‘Jul med Astrid Lindgren’ (læs mere her), som er en samling af nogle af Astrid Lindgrens allerbedste julehistorier. Jeg var så heldig at se den allerede sidste år og det var lidt pudsigt, for jeg kendte selvfølgelig både historien om dengang Emil inviterede til et stort julegilde og til Emils store bedrift, men jeg kendte ikke til den store sneboldkamp. Jeg lånte ‘Emils Vinterskarnstreger’ med hjem fra arbejdet en dag i november for at anbefale den på arbejdets Instagram (Vejle Bibliotekerne hvis I nu skulle være i tvivl), dernæst så jeg tegnefilmen i ‘Jul med Astrid Lindgren’ og sørme om jeg ikke fik et motiv fra denne historie på en julekugle af min kæreste juleaften. Så på en måneds tid gik jeg fra slet ikke at kende historien til både at have læst den, set den og fået julepynt med den.


En af mine yndlingshistorier er den om Kitte Kry, som jeg hvert år læser i samlingen ‘Julefortællinger’, hvor hun er den mindste torvekone, som sælger polkagrise og den er heldigvis også med på det store lærred. Hvis I ikke lige har bogen om Kitte Kry derhjemme og den er udlånt på biblioteket, så kan den findes på eReolen.dk lige her.

Billedbogen ‘Ræven og nissen’ er også med på det store lærred, som udkom igen på dansk her i 2017 og det er den søde historie om den lille Niels Karlsson-pusling og drengen Bertil. Hvis I ikke lige kan nå i biografen, så kan man faktisk også se ‘Astrid Lindgrens Jul’ ovre på Filmstriben lige her og der er faktisk en hel del forskellige film baseret på Astrid Lindgrens fantastiske bøger. Og ja, hvis jeg nogensinde skulle studere på universitetet igen, så ville jeg læse børnelitteratur og gerne skrive afhandling om Astrid Lindgren. Vi må se hvad der en dag sker. Indtil videre er jeg glad for at dykke ned i både børne- og voksenlitteratur på arbejdet og for at jeg har givet bloggen nyt liv dette efterår.

Rigtig god jul til jer og jeres – må den indeholde masser af hyggelige stunder og hårde pakker under træet 🙂

Leave a Reply