LiteratureXchange 2023

Reklame, da jeg har fået en rabatkode af festivalen til stjernearrangementer

Lige om lidt går det løs i Aarhus, for LiteratureXchange har sørget for litteraturarrangementer rundt omkring i hele byen i 10 dage. Årets hovednavn er Édouard Louis, som blev udsolgt før jeg endda selv nåede at købe billet (jeg skulle lige høre ad om det kun ville foregå på fransk først, men nu står jeg på venteliste), men der er masser af internationale forfattere på årets program. De samtaler, som jeg har tilmeldt mig, er mest med nordmænd og japanere, men selvfølgelig er der også stærke danske navne som Carsten Jensen, Hanne-Vibeke Holst, Leif Davidsen, Naja Marie Aidt og Kim Blæsbjerg (sidstnævnte havde for nylig besøg af på arbejdet og det var et virkelig interessant foredrag om ‘De bedste familier’ og især research til bogen).

Jeg har været afsted et par gange efterhånden (sidste år var jeg så heldig at modtage en billet til Adichie få dage inden, som blev interviewet af Synne Rifbjerg – en helt fantastisk aften!) og i år har jeg fået planlagt det sådan at det mest er eftermiddags/aften arrangementer på hverdage og så de to lørdage. Her er et lille indblik i hvem jeg skal se i år:

Festivalen begyndte en smule i går, men den går for alvor i gang i morgen torsdag, hvor jeg tager derop for at se norske Maja Lunde, som I kan se på billedet herover. Hun skriver romaner om mennesket og naturen (og så er hun forfatteren til de smukke børnebøger ‘Snesøsteren‘ og ‘Solvogteren‘, som Lisa Aisato har illustreret) og jeg glæder mig til at høre om hendes klimakvartet af bøger til voksne. Hun kan opleves i Store Sal på Dokk1 kl. 19.00 – 20.00 på torsdag og så er hun også på scenen til “Kan litteraturen redde klimaet? – en konference” på fredag. Læs mere om torsdagens arrangement med Lunde her og læs mere om konferencen ved at trykke her. 

Fredag er jeg travlt optaget på arbejdet, men lørdag er jeg så tilbage i Aarhus, hvor jeg vil starte med at høre Jensen & Dalgaard fortælle om sommerlæsning hvilket jeg varmt kan anbefale. For et par år siden tog jeg til så mange sommerlæsningsarrangementer som muligt, for det er en god måde at høre om de bøger, som man måske kan gå glip af og jeg ved at både Turbine, Politikens Forlag, Gyldendal, Gutkind og en masse andre forlag har de her sommerlæsningsarrangementer i løbet af festivalen. I kan læse mere om arrangementet med Jensen & Dalgaard her. 

Dernæst skal jeg høre norske Kjersti Halvorsen, der er aktuel med romanen ‘Ida tager ansvar‘, som er udgivet på forlaget Straarup & Co. Hun bliver interviewet af kulturredaktør Michael Bach Henriksen i Lille Sal på Dokken kl. 12.00-13.00 (læs mere her) og hendes roman handler om Ida, der læser psykologi og som tilfældigt møder Aksel, som er en ung fyr med meget anderledes holdninger end Ida og han vækker en vis uro i hende. Jeg er ret spændt på at høre mere om romanen, som er Halvorsens debutroman og I kan læse mere om Halvorsen i et interview herovre på Straarup & Co. 

Næste arrangement, som jeg tager til, er også på Dokken og her er jeg faktisk ikke sikker på hvilken forfatter, der skal fortælle om sin bog. Jeg har nemlig meldt mig til arrangementet ‘DR Romanprisen – vinderen afsløres’, som jeg deltog i dengang Anne Lise Marstrand-Jørgensen vandt for ‘Margrete I‘ i 2021.

Årets nominerede er:
Dorrit Willumsen for Tjeneren og hans søster.
Lea Marie Løppenthin for Livet går over sine bredder.
Cecilie Lind for Pigedyr.
Keld Conradsen for Byen og havet.
Kristian Himmelstrup for Pio.
Michael Holbek for Strøm.

Denne gang er det Mette Willumsen, som er vært og I kan læse mere om arrangementet herovre.

Jeg afslutter dagen med at smutte ned på Godsbanen, hvor jeg har bestilt billet til arrangementet ‘Psykologiske menneskeskildringer – oplev Carl Frode Tiller’, hvor norske Tiller er i samtale med  Rasmus Meldgaard Harboe, som blandt andet har lavet podcasts for Gutkind og i samarbejde med Ida Rud de senere år og hvis podcast ‘Scandinavian Fiction’ netop er gået i luften i april (hør den her). Jeg kender ikke så meget til Tillers forfatterskab, så jeg ser frem til at blive klogere og høre mere om romanen ‘Flugt‘, som udkom på dansk i marts. Læs mere om arrangementet på Godsbanen her. 

Mandag aften har vi sommerafslutning i Harry Potter fanklubben på arbejdet, men tirsdag er jeg tilbage i Aarhus, hvor norske Jostein Gaarder er nede på Godsbanen. Lige siden den 7.marts har jeg holdt nøje øje med festivalens hjemmesiden, for den dag blev det offentliggjort, at Gaarder ville komme til årets festival (og ja, jeg har nok haft julelys i øjnene hver gang jeg har fortalt det til kolleger, andre bognørder og min kæreste). I folkeskolen skulle vi læse ‘Kabalemysteriet‘ i dansk og ‘Sofies verden’ var en af de få danske bøger, som jeg tog med til England, da jeg var au-pair derovre i 2010. Sidenhen har jeg både læst hans bøger på dansk og på norsk og netop nu er jeg ved at høre ‘Det er os, der er her nu – En livsfilosofi’, hvor Gaarder blandt andet reflekterer over livet og hvordan han blev interesseret i filosofi. Jeg tager til arrangementet om tirsdagen, hvor han er i samtale med kulturformidler Tore Leifer kl 16.00-17.00 (Læs mere om tirsdagens samtale her.), men det er også muligt at se ham om onsdagen på Dokken kl. 17.00-18.00, hvor han er i samtale med Michael Bach Henriksen (kulturredaktør ved Kristeligt Dagblad) på Dokken kl. 17.00-18.00. Læs mere om onsdagens samtale her.

Derefter smutter jeg ned på Dokken, hvor japanske Hiromi Kawakami og Hiroko Oyamada er i samtale med oversætter Mette Holm. Det er ikke længe siden at Holm var forbi biblioteket i Vejle og hun fortalte lidt om det at oversætte Kawakami og Oyamada og allerede der tænkte jeg: “Jeg er jo nødt til at tage til Aarhus for at høre Kawakami fortælle om hendes bøger”. Jeg er ret vild med ‘Nakanos Genbrugsbutik‘, som jeg læste i sommeren 2020, da den lige var udkommet på dansk og jeg er ret spændt på at høre både om den og den netop udgivne ‘Hr. Nishino og kærligheden‘ samt ‘Senseis mappe‘, som du måske kender i graphic novel-udgaven. Oyamadas ‘Hullet’ udkom på dansk sidste år og jeg har set flere steder at den appellerer til læsere af Sayaka Muratas ‘Døgnkioskmennesket‘. Læs mere om tirsdagens arrangement her. Det er også muligt at høre Kawakami allerede på mandag, hvor hun er i Store Sal på Dokken kl. 19.30 – 21.00. Læs mere her. 

 

Lørdag den 17. juni er jeg tilbage på festivalen, hvor jeg starter med at høre Hanne-Vibeke Holst fortælle om ‘Kriger uden maske‘ i Store Sal på Dokken kl. 10.30 – 11.30. Hun er i samtale med kulturjournalist Diana Bach og jeg er ret spændt på at høre om bogen, som handler om den danske billedhugger Sonja Ferlov Mancoba, der rejste til Frankrig i 1952. Læs mere om arrangementet her.

En af de bedste ting ved de her litteraturfestivaler er at man falder over arrangementer med forfattere, som man ikke kender i forvejen, men hvis bøger lyder virkelig interessante. Derfor tager jeg til arrangementet ‘En historie fra Ukraine – oplev Lisa Weeda’, som er en hollandsk-ukrainsk forfatter, der vil fortælle om romanen ‘Aleksandra’. Den udkom herhjemme i marts i år og handler om Weedas egen familiehistorie, hvor hendes mormor levede under 2.verdenskrig, hvor hun blev bortført af nazister. I kan læse mere om arrangementet her.

Kl. 15.30 går norske Linn Ullmann på Scala-scenen på Aarhus Teater, hvor hun i samtale med Elisabeth Skou Pedersen vil tale om romanen ‘Pige, 1983‘, som udkom sidste sommer herhjemme. Jeg er ret spændt på denne samtale, da jeg tidligere har hørt Ullmann snakke på Louisiana ifm. Louisiana Literature, hvor det var romanen ‘De urolige‘ der var i fokus og hvor hun var på scenen med Kirsten Thorup. Denne bog handler om en pige på 16 år, som går rundt på gaderne i Paris for at finde denne her 30 år ældre fotograf og det er en kvinde i 50’erne, som taler til sit teenage-jeg på de 16 år. Læs mere om arrangementet her.

Det sidste punkt på mit program er arrangementet ‘Kvinderne fra Iran – oplev Shahrnush Parsipur’, som også foregår på Scala-scenen kl. 17.00-18.30. Måske kender du allerede Parsipurs bog ‘Kvinder uden mænd‘, der udkom herhjemme i 2019 og som handler om fem kvinder i Iran i 1950’erne? Denne eftermiddag vil man både kunne høre hendes oversætter fortælle og så er der en samtale med Parsipur og kritiker Matthias Dressler-Bredsdorff, hvor de vil snakke om hendes forfatterskab. Læs mere her.

Måske kommer jeg til flere arrangementer og måske ændres det lidt. Men det her er i hvert fald min plan indtil videre. Tusind tak for rabatkoden til festivalen – jeg glæder mig som et lille barn glæder sig til jul til at komme afsted.

Ses vi til LiteratureXchange i år? 

Leave a Reply