Hvis jeg nu skulle til LiteratureXchange 2022…

Så ville i kunne finde mig til følgende arrangementer. I år har jeg desværre ikke mulighed for at deltage i den store litteraturfestival, som snart løber af stabelen oppe i Aarhus (familiefødselsdag den første weekend og arbejdsweekend weekenden efter), men jeg har stadig lige været inde og kigge lidt på programmet, for hvis der nu skulle komme et hul på størrelse med smuttur til Aarhus, tager jeg afsted 🙂

På åbningsdagen, som er 9.juni, ville jeg tage hen til arrangementet ‘5 o’clock-drinks med Ernest Hemingway’ og forhåbentlig blive en hel del klogere på Hemingway. Jeg ved sådan lidt og kan blandt andet anbefale ‘A Moveable Feast’ om hans tid i Paris. Arrangementet starter kl. 17 og varer 1½ time, så man ville godt kunne nå fra  Folkehuset Møllestien og over til Godsbanen, hvor jeg ville tage til arrangementet ‘Musik- og poesiværksted – mød Lydmor’. Jeg kender ikke så meget til Lydmor, men det lyder virkelig interessant.

Dagen efter ville jeg starte dagen tidligt ved at gå over til et arrangement med Læseforeningen nede i Kulturhus Bunkeren. Arrangementet ‘Er litteratur sundt?’ varer hele dagen og Siri Hustvedt deltager blandt andet digitalt. Derefter ville jeg skynde mig over til Godsbanen, hvor begivenheden ‘Hobbitten – fra bog til teater’ starter kl. 17 og det handler blandt andet om den forestilling som man lige i øjeblikket kan se nede ved Moesgaard. Jeg ville afslutte min dag på Dokken, hvor Naja Marie Aidt snakker om sit forfatterskab til samtalen ‘Igennem et forfatterskab’ med Rikke Andersen Kraglund.

Lørdag 11.juni ville jeg starte nede på Dokken, hvor ‘Mellem linjerne’ bliver afholdt med Jesper Stein i samtale med radiovært Karoline Kjær Hansen. Indtil videre har jeg mest hørt Stein snakke om sine krimier, men det er ikke så længe siden at jeg fik hørt det afsnit af podcasten ‘Tid til bøger’, hvor han fortæller om ‘Rampen’, der handler om hans eget liv. Derefter ville jeg enten blive hængende lidt på Dokken eller smutte forbi boghandleren Kristian F. Møller inden arrangementet ‘DR Romanprisen 2022 – prisoverrækkelse’, som også foregår på Dokken. Min personlige favorit af årets nominerede er uden tvivl Vedsø Olesen, og til det arrangement er det vigtigt at sidde på sin plads kl. 13.50, da det sendes live i radioen. Dagens sidste punkt ville være at kigge ned forbi BogGods på Godsbanen, hvor mikroforlagene altid er klar til en god snak om litteratur og hvor der i løbet af dagen vil være workshops.

Om søndagen ville jeg tage over på Godsbanen og høre Mondrup fortælle om de seneste romaner ‘Vittu’ og ‘Tabita’ til arrangementet ‘Forbudte følelser, svigt og overgreb’, hvor hun bliver interviewet af Lise Vandborg fra Litteratursiden. Der ville i også kunne finde mig senere på dagen, når arrangementet ‘De skæve eksistenser’ bliver afholdt, hvor den japanske forfatter Sayaka Murata (Døgnkioskmennesket) vil være i samtale med Anemone Platz med løbende oversættelse af Mette Holm. Jeg ville afrunde weekenden med at høre Jesper Stein og Kristian Ditlev Jensen i samtale til arrangementet ‘Når alkoholen tager over’, som begynder kl. 19.30 på Godsbanen.

Mandag d. 13 ville jeg starte dagen med at tage hen på Risskov Bibliotek, hvor der er ‘Fælleslæsning i Bibliotekshaven’, hvor der vil blive læst op af Guðrún Eva Minervudóttirs roman ‘Veje til at overleve’. Det starter kl. 11.00 i øvrigt og varer en times tid. Det er nok 10 års tid siden at jeg sidst var på Risskov Bibliotek, der var mit nærmeste folkebibliotek dengang jeg boede i Aarhus, men jeg brugte Statsbiblioteket utrolig meget dengang – både til at låne bøger og til at læse aviser. Senere på dagen ville jeg smutte ned på Dokken for at høre forlagene Modtryk og Grif præsentere deres ‘Sommerlæsning’. Dagens sidste arrangement ville også være nede på Dokken for mit vedkommende, da Lotte Kirkeby og norske Helga Flatland skal snakke med litteraturformidler Miichelle Hoxer til arrangementet ‘De nære relationer er de svære relationer’.

Om tirsdagen ville i højst sandsynligt kunne finde mig på en stol med kamera om halsen og en blyant i hånden nede på Dokken kl. 15.00, hvor forlaget Gutkind præsenterer deres Sommerlæsning. Dernæst ville jeg teleportere mig selv op på Det Kgl. Bibliotek med det samme, da arrangementet ‘Børnelitteratur i den nordiske verden’ starter kl. 16.00, hvor historiker Charlotte Appel og litterat Nina Christensen (sidstnævnte er en af de allerskarpeste, når det handler om børnelitteratur) vil snakke om deres nye fælles bog. Lige denne tirsdag ville jeg virkelig gerne kunne teleportere for kl. 17.00 begynder arrangementet ‘Verden set igennem Shakespeare – mød Rune Lykkeberg’ nede på Godsbanen. Der er lidt begyndt at være et tema om at se mange ting på næsten samme tid, men sådan er det når man både er glad for ny litteratur, forskningen i børnelitteratur og er ret fascineret af Shakespeare. Jeg ville runde denne dag af med at blive på Godsbanen for at høre ‘Heartbreak – oplæsning, samtale og gode råd’ hvor forfatterne Tine Høeg og Sebastian Nathan vil snakke om forelskelsen og hjertesorgerne i deres bøger.

Onsdag ville jeg nok også starte med et Sommerlæsnings-arrangement, da Politikens Forlag præsenterer en hel del af deres nye bøger (det har de i hvert fald gjort de to andre år, hvor jeg har deltaget). Titlerne bliver endnu engang præsenteret af Helle Skov Wacher fra forlagets PR-afdeling og hun får selskab af redaktøren Merete Borre i år. Dernæst ville jeg kigge forbi workshoppen ‘Lav et haiku-digt inspireret af Shahrnush Parsipur’ (som blandt andet har skrevet romanen ‘Kvinder uden mænd’). Jeg er ikke den helt store poesinørd, men haiku-digte har altid fascineret mig. Hvis der stadig var billetter, ville jeg være taget op til universitetet i rigtig god tid for at få en plads i Aulaen, da Chimamanda Ngozi Adichie gæster festivalen for at snakke om ‘Noter om sorg’, men der er desværre udsolgt i skrivende stund. Det er efterhånden nogle år siden, at jeg læste ‘Americanah’, men for mig var det virkelig en læseoplevelse som gav mig indblik i hvordan man lever i andre dele af verden. I stedet ville jeg tage ned til Filmbyen i nærheden af Dokken for at høre ‘Margrete 1. – en dronning i ord og billeder‘, hvor kulturjournalist Maria Månson vil snakke med Anne Lise Marstrand-Jørgensen og Charlotte Sieling (sidstnævnte var med til at lave den nye serie om Margrete 1.).

Torsdag ville jeg kl. 12.00 være tilbage på Dokken for at høre Jan Guillou tale til arrangementet ‘At skrive i svære tider’, hvor han blandt andet vil snakke om de her klummer, der for nylig er udkommet på dansk. Om eftermiddagen ville jeg forsøge at finde cocktalbaren Gedulgt, da Anne-Marie Mai kommer forbi for at snakke om bogen ‘Litteraturland – en GPS’ og blande drinks til ‘Intelligente cocktails – litteratur, der slår gnister’. Det starter kl. 16.30 i øvrigt. Derefter ville jeg smutte tilbage til Dokken for kl. 18.30 kan man opleve Søren Ulrik Thomsen, Anne Lise Marstrand-Jørgensen, Peter Øvig og Liv Nimand Duvå i forskellige samtaler med de dygtige folk fra Litteratursiden til arrangementet ‘Sårbarhed og styrke – mød fire danske forfattere’.

Fredag d. 17 kl. 11.00 ville jeg befinde mig nede i den store sal på Dokken, hvor Liv Nimand Duvå og Johanne Mygind vil snakke om romanerne ‘Mødrenes hus’ og ‘Kærlighedens år’. Det sker til arrangementet ‘Mødre og fødsler‘ hvor babyer og barnevogne i øvrigt også er velkomne. Derefter ville jeg smutte over til den lille sal kl. 13.00, hvor forlaget Straarup & Co. præsenterer deres udgivelser til endnu et Sommerlæsning-arrangement. Det er mest børne- og ungdomsbøger, men de er så småt begyndt at udgive mere skønlitteratur til voksne, så der er noget for enhver smag og aldersgruppe. Jeg prøver altid at udfordre mig selv lidt til litteraturfestivaler og finde et arrangement eller to, der handler om noget helt andet end det jeg plejer at høre om og derfor ville jeg vende tilbage til lille sal på Dokken om eftermiddagen for at høre Lena Lindgren snakke om vores digitale samtid til arrangementet ‘Vi lever i Ekkos epoke’. Et af årets helt store navne på LiteratureXchange i år er uden tvivl Herbjørg Wassmo, som denne aften vil snakke om den nye roman ‘Mit menneske’. Det er kl. 19.30 nede i Dokkens store sal og hun vil være i samtale med Diana Bach, som er journalist ved Danmarks Radio.

Hvis du er til norsk litteratur, kan det være at du ville joine mig på festivalens næstsidste dag, altså lørdag. Der ville jeg nemlig begynde min dag med at tage hen til ‘Hvor går vi hen?’ nede i Store Sal på Dokken, hvor Tomas Espedal vil tale med Carsten Fogh Jensen om det at tænke med fødderne. Espedal har tidligere udgivet bogen ‘Gå eller kunsten at leve et vildt og poetisk liv’ og arrangementet foregår på dansk/norsk. Der er også en hel del udendørsarrangementer til denne litteraturfestival og det ville jeg benytte mig af efterfølgende ved at deltage i ‘Tugt og utugt i mellemtiden – på tur med Svend Åge Madsen’ kl. 14.00 og så varer turen 2½ time. Og det slutter faktisk på Godsbanen, hvor jeg ville tage til ‘Tænk ikke på mig – mød Vilma Sandnes Johansson’ kl. 17.00. Johanssons bog ‘Tænk ikke på mig’ udkom tidligere i år og er en autofiktiv fortælling om Vilma, hvis mor har kræft – i kan læse et uddrag herovre. Jeg ville afslutte dagen med at tage hen til koncerten ‘Barndommens gade’, hvor Katrine Stochholm spiller rekomponerede udgaver af Linnets ‘Barndommens Gade’. Det starter nede på Godsbanen kl. 20 og varer en times tid.

Den sidste dag ville jeg tage en stille og rolig dag og kun tage til to arrangementer. ‘COVID E-Lit: Digital Art During the Pandemic – filmvisning’ foregår nede på Dokken i Lille Sal og det er interviews med 16 kunstnere fra hele verden. Lockdown har jo været forskellig fra land til land nærmest og det kunne være interessant at høre om hvilken kunst der alligevel blev skabt rundt omkring i den periode. Det sidste punkt på mit program ville være at skynde mig over til Det Grønlandske Hus og høre om ‘Redaktørens rolle – om arbejdet med Blomsterdalen’ som vil handle om Niviaq Korneliussens prisvindende roman og arbejdet med den.

Skal i afsted i år og hvad ville i se, hvis i nu skulle afsted? 

Her et par billeder fra festivalen sidste år, hvor jeg var til så mange arrangementer som muligt og hvor billetkontrollørerne lige pludselig begyndte at kunne genkende mig. Når jeg giver den gas til litteraturfestivaler, giver jeg den virkelig gas! Og hvem ved, måske får jeg lige skubbet en tur til Aarhus ind alligevel den uge 🙂

Leave a Reply