Tilly and the lost Fairy Tales (Pages & Co. #2) af Anna James

Tilly and the lost Fairy Tales (Pages & Co. #2) af Anna James, 2019. HarperCollins Children’s Books. Antal stjerner: 5/5

Hvad kan der ske, når eventyr begynder at lække bog magi og hvorfor kan det være farligt at rejse ind i eventyr, som flere forfattere har gendigtet i løbet af årene? 

Siden vi sidst så Tilly og hendes ven Oskar er der sket ting og sager i deres liv og Tilly er blevet noget mere vant til det med at hun er en bogvandrer og både kan møde karakterer som f.eks. Anne Shirley fra Grønnebakken og kan rejse ind i bøger. I mange år arbejdede Tillys bedsteforældre i det såkaldte Underbibliotek, hvor man både undersøger bøger og opstiller regler for bogvandring og lige inden at Tilly og Oskar skal på en ferie til Paris, tager hen til Underbiblioteket sammen med Tillys bedsteforældre og mor, hvor en mand ved navn Melville Underwood er blevet leder efter at han i mange år var forsvundet ind i en bog. Alt er ikke helt som det burde i Underbiblioteket ifølge Tillys bedsteforældre og da de kommer hjem, finder Tillys mormor en ganske special bog frem: 

“”Anne’s just gone,” Tilly said. “We were just chatting. And she had green hair.” 

“Ah, the green hair incident. I wish I could have seen it. It’s good to have friends you can talk things through with, you know,“ Grandma said. “I’m glad you have Anne, and Oskar. He takes in more than I think you sometimes realise. It will be lovely for you both to visit Paris and his family. Now, I wanted to share something with you before you go.” 

Grandma placed the book she was carrying gently on her lap. “I thought you might like to have a look at this – it’s my book of fairy tales back from when I was working in the Underlibrary – it’s where I used to start from when I was mapping them.” 

The book was very old and battered, with slips of paper marking certain yellowed pages and a few corners turned down. Tilly carefully opened the front cover and saw an intricately decorated contents page of familiar stories. 

“France is in some ways the home of fairy tales, certainly those in the Western tradition that are most familiar to us. Many of them were first written down in France, even if they originated elsewhere,” Grandma explained. “It’s too dangerous to bookwander there at the moment, but if you’re keen, maybe we could go together once everything’s settled down?” “

På togturen til Frankrig begynder Tilly at læse i bogen, som hendes mormor viste hende mens Oskar leder efter spisevognen. Pludselig er hun omgivet af en utrolig mørk skov med træer der forsøger at komme ind ad togets vinduer, men da hun vækker en medpassager for at få hjælp, aner han ikke hvad hun snakker om. Hun beslutter sig for ikke at fortælle det til Oskar, men det bliver ikke det eneste fra det bøger, som de oplever på denne tur. De er ikke i Paris længe inden de besøger en boghandel, der ejes af Gretchen (der tidligere var kollega til og veninde med Tillys mormor) og hun fortæller dem, at de sagtens kan rejse ind i eventyr. Her møder de Jack (ham med bønnestagen) og da Oskar på et tidspunkt bliver bortført, må Tilly og Jack ud og lede efter ham: 

“If her grandparents didn’t think she could cope here, then it was up to her to prove them wrong. She knew how bookwandering worked, she had the book from the Faery Cabinet; all she had to do was find Oskar. 

“Right,” she said firmly, as much to herself as to Jack. “We need a plan. I’m just going to have a look in my book …” 

“What is that going to tell you?” Jack said, pacing up and down. 

“Books are always a good place to look for guidance,” Tilly said. “Usually in a more metaphorical sense, but I think in this situation, we might be able to get a bit of practical advice. Here’s hoping, anyway …” 

Tilly took a few steps back, away from Jack, and ran her finger down the list of story titles on the contents page. 

“Okay, here,” she said to herself. “‘Goldilocks and the Three Bears’, page eighty-four; let’s see what it says.” She opened the book at page eighty-four, hoping there’d be a clue, but it was completely blank. There was the story title at the top of the page, but nothing else, and the next three pages were empty as well.” 

Men hvor er Oskar forsvundet hen og hvorfor er siderne blevet blanke i Tillys bog med eventyr? 

Åh, hvor var det godt at være på eventyr med Tilly og Oskar igen. Så meget så at jeg faktisk allerede har købt næste bind i serien for Anna James ved lige præcis hvordan man fortæller en historie, der er fuld af fortryllende begivenheder, fantastiske venskaber, bogmagi uden lige og spænding og som er svær at lægge fra sig, når man først er begyndt at læse den. Tilly er lynhurtigt blevet en af mine fiktionelle yndlingspersoner og jeg ville sådan ønske, at man bare lige sådan kunne rejse ind i bøger som Tilly, hendes familie og Oskar kan. Bogen er endnu en gang illustreret af Paola Escobar, hvis streg formår ofte formår at give historien lidt mere mørke, når der er brug for det.

Alt i alt en fantastisk børnebog om Tilly og Oskar, der rejser ind i eventyr og som opdager, at ikke alle voksne vil dem det lige godt og at det der med at rejse ind i eventyr rent faktisk kan være ret farligt, for hvad sker der, når man kommer til en blank side inden man er tilbage i virkelighedens verden?

Bonusinfo: Den udkommer på dansk senere i år og i kan læse anmeldelsen af den første bog om Tilly herovre. 

 

Leave a Reply