Tilly and the Bookwanderers (Pages & Co. #1) af Anna James

Tilly and the Bookwanderers (Pages & Co. #1) af Anna James, 2018. HarperCollins Children’s Books. Antal stjerner: 5/5

Hvordan er det mon at bevæge sig ind i en bog og møde ens favoritkarakterer og er det altid nemt at komme ud af en bog igen? 

På en travl gade i det nordlige London kan man finde en helt særlig boghandel, som hedder ‘Pages & Co.’ og her bor Matilda Pages sammen med sine bedsteforældre. Eller. De bor i lejligheden ovenpå butikken og Tilly, som er Mathildas kælenavn, elsker at læse bøger. På første sal i boghandlen har hun et læsehjørne, hvor hun ofte sætter sig med et stykke kage, varm kakao og en god bog og så har hun to yndlingsbøger, nemlig ‘Anne of Green Gables’ og ‘Alice in Wonderland’, for Anne og Alice er hendes favoritkarakterer ud af alle dem, som hun er stødt på i bøgerners verden. Da Tilly en dag i hendes ferie er kommet op til sit læsehjørne, sker der noget meget besynderligt: 

“Tilly headed upstairs to her reading nook, but when she turned the corner she saw that her sofa was already occupied by a girl with red pigtails. She looked up at Tilly as she approached and sighed dramatically. 

“I know what you must be thinking,” she said in an accent that Tilly couldn’t place. “You’re thinking what a dreadful burden it must be for a girl who is already so skinny to be forced to endure red hair as well.”

“I wasn’t thinking that at all,” Tilly said. “I was just wondering what you were doing on my sofa?”

“I’m so awfully sorry,” the girl said, jumping up and haphazardly straightening the cushions. “I didn’t know it was yours.”

“I mean, it’s not really,” Tilly said, realising that she must have seemed rude. “It’s just where I like to sit and read and you surprised me. I hadn’t noticed you when I was up here with my fri– With a boy from school.”

“Oh, I know that feeling,” the girl said, smiling broadly. “I have a tree that is laden with the most beautiful, sweet-smelling, pale pink blossom that I like to read under.” The girl’s face suddenly morphed into a look of horror. “But can you ever forgive me?” 

“Forgive you for what?” Tilly said, thoroughly flummoxed in the change in tone.

“My horrible manners. I haven’t even introduced myself. My name is Anne. With an “e”. “”

Og det er ikke hvem som helst, der pludselig er i læsehjørnet. Det er selveste Anne Shirley, som er hovedkarakteren i ‘Anne of Green Gables’. Men hun virker som en helt almindelig person og Tilly kan ikke tro sine egne øjne. Pludselig er hun forsvundet fra butikken igen og Tilly begynder at lægge mærke til andre kunder, der er lidt usædvanlige. Overfor boghandlen er der en hyggelig café og ejerens søn Oskar går Tilly i skole med. Oskar er ikke så stor en læsehest som Tilly, men efter at de begynder at hænge ud, havner de pludselig havner inde i en bog sammen med Anne Shirley og hendes venner. Her møder de også en mystisk mand, som fortæller dem, at de skal snakke med Tillys morfar, når de kommer tilbage til virkeligheden:

“”As you have no doubt worked out,” Grandad said briskly, “considering where you´ve just been, there is a little more to Pages & Co. than most customers ever see. In fact, “ he said, looking curiously at Oskar, “it’s not something must customers ever see, and something that not all readers are able to do. But it’s better if the Librarian explains it all to you – that’s how we do things.”

“We?” asked Oskar, but he was ignored again.

“Are we going right now?” Tilly said in surprise.

“Not right now, no, but we do need to go relatively soon. There are some basics we need to get covered to keep you safe, especially if you’re being dragged into books, even if it’s just to Avonlea. It’s a good job you’re not an avid Lord of the Rings reader or we’d have to deal with this even more urgently. Let’s go and ask Mary if she’s happy for Oskar to come with us into town later today.”

“I can go and ask her,” Oskar said quickly. “I’m sure today will be fine. Where are we going? Do I need a packed lunch? An umbrella?”

“Oskar, this isn’t a school trip; this is all more complicated than you could possibly know,” Grandad said. “     

Men er det altid nemt at komme tilbage til virkeligheden og hvad skete der egentlig med Tillys mor?

Indimellem falder jeg over en bog, som jeg bliver ved med at hive frem i hvert eneste øjeblik og denne her er en af dem. Jeg læste den faktisk på mindre end 48 timer og jeg glæder mig allerede til at komme i gang med den næste for gad vide hvilke bøger Tilly og Oskar så ryger ind i og om de kan komme ud af dem igen. Det er en utrolig nørdet børnebog, hvis man elsker bøger og så er den virkelig fint illustreret af Paola Escobar (som jeg klart kan anbefale at google i øvrigt).

Alt i alt en fantastisk børnebog om Tilly og hendes ven Oskar, der rejser på uventede eventyr ind i bøger og som også lærer noget om dem selv og deres familier undervejs, for der er hemmeligheder, som mange folk ikke må kende til.

PS. Inden længe udkommer der en dansk oversættelse, som HarperCollins Nordic står bag og den kan i læse mere om lige her. 

 

 

1 Comment

  1. Tilly and the lost Fairy Tales (Pages & Co. #2) af Anna James – Ord fra en bibliofil

    april 15, 2021 at 6:07 pm

    […] Bonusinfo: Den udkommer på dansk senere i år og i kan læse anmeldelsen af den første bog om Tilly herovre.  […]

Leave a Reply