Bizarre romance af Audrey Niffenegger & Eddie Campbell

Bizarre Romance af Audrey Niffenegger & Eddie Campbell, 2018. Jonathan Cape. Antal stjerner: 3/5

Hvad kan man kalde for en bizar romance og hvad er denne her “church of the funnies”, som er lidt anderledes end andre kirker? 

Audrey Niffenegger og hendes mand Eddie Campbell står bag denne bog, der indeholder tretten historier om usædvanlige karakterer og det er både i form af små tegnede historier og noveller (på mit bibliotek stod den opstillet som en graphic novel). Nogle af historierne handler om feer, andre om katte og der er endda også historier om magiske spejle. En af disse noveller er “Secret Life with Cats”, hvor fortælleren i en alder af 42 år har arvet et hus efter en kvinde, som hun har mødt på det her Happy Cat Home, hvor hun var frivillig (selvom hendes mand var allergisk):   

“At first, real estate was a stopgap. I would lie on the couch in our tiny south Evanston apartment, bald from chemo and ravenous from steroids, and Jim would sit with my bloated feet on his lap, wearing his Century 21 vomit-yellow jacket. He’d tell me stories. There was the two-flat with the racing pigeon empire on the roof, the illegal apartment in the basement of a house full of Haitian tenants who followed Jim and his buyer from room to room but never spoke a word. Jim began every story the same way: “Beatrice, you’ve never seen anything like it.” The possessions of the sellers, their bad taste, bad habits, their misconceived notions of what might attract buyers – these fascinated Jim the same way that the subjects of his ethnographies once had. He sold his first house, and we gloated over the commission; even though it went directly toward hospital bills, Jim was as hooked as any gambler. He stopped teaching and sold real estate full-time. Every house sold was a triumph.” 

Men hvad er der med det her hus, som vores fortæller har arvet og hvad bringer det med sig for fortælleren og hendes mand? 

En anden historie er “Church of the Funnies”, hvor fortælleren som barn finder ud af, at der findes en anden slags kirke end de helt sædvanlige. Som barn i de amerikanske midtvestlige stater fik hun de ti bud forklaret af hendes lærer, men senere hen begyndte hun at tvivle på hvad hun skulle tro. Men så undersøgte hun noget, som hendes far engang havde nævnt: 

“When I was small, my mother used to make me and my sisters all presentable every Sunday and then haul us off to church. On our way out the door, we were usually treated to the sight of my dad lying on the living room sofa with the newspaper spread comfortably around him, reading the Sunday comics. One Sunday I said to my mom, “Why doesn’t Dad have to come to church with us?” And my dad, overhearing me, replied, “I don’t belong to your church.” Which was quite true; we were Catholic, and my dad was First Congregational, a sort of Protestant. I said, “What church do you belong to? Why aren’t you in church?” And my dad replied, “I belong to the Church of the Funnies”. “

Men hvad er der med denne her “Church of the Funnies”, som gør den forskellig fra alle andre kirker og hvorfor er det, at vores fortæller er så fascineret af den? 

Jeg må ærligt indrømme, at det ikke var alle historier, der gav lige meget mening for mig i denne samling af Niffenegger og Campbell. Det er ikke den første bog, som jeg har læst af Niffenegger (jeg kan varmt anbefale de tre andre, som jeg har læst: “The Time Traveler’s Wife”, “Her fearful symmetry” og “The Night Bookmobile”), men der var noget lidt syret ved flere af historierne, som jeg bare fandt bizart. Men da der var ligeså mange interessante historier som af de andre, har den fået 3 ud af 5 stjerner. Niffenegger skriver utrolig godt og Campbell, der arbejder som tegneserietegner, viser en virkelig bred palet i måder at illustrere bogen på.

Alt i alt en virkelig interessant, men også ret bizar bog om bemærkelsesværdige eksistenser og selvom jeg ikke var vild med alle historierne, så er der et eller andet ved Niffeneggers skrivestil, som jeg bliver ved med at vende tilbage til og heldigvis har jeg stadig et par af hendes bøger til gode på min TBR-liste.

 

 

Leave a Reply