Vildskud af Julie Hastrup

Vildskud af Julie Hastrup, 2020. Anmeldereksemplar fra Politikens Forlag. Antal stjerner: 5/5

Hvad kan en tanke om hævn føre til og hvordan kan en sorggruppe hjælpe, når man er ramt af magtesløshed og sorg efter en frygtelig ulykke? 

På en sommerdag i 2018 ændres Johannas liv på et splitsekund. Hun er på ferie i Italien med sin familie og et vennepar og de har lejet et hus nede ved Adriaterhavet. Den sidste morgen i huset står hun tidligt op og da hun når ned til husets swimmingpool for at nyde den stille morgen inden de andre står op, lægger hun mærke til, at der stadig er et badedyr i den og da hun kommer tættere på, opdager hun, at hendes lille datter Vilma ligger livløst på vandets overflade. Der er intet at gøre og 14 måneder efter starter Johanna i en sorggruppe inde i Sorgens Hus, som sorgterapeuten Nikolaj leder og en dag bliver sorggruppen lidt større: 

“Hun lukkede øjnene, forsøgte at lukke omverdenen ude, finde ind til sit eget rum, finde ind til Johanna. 

Det var vigtigt, det havde Nikolaj forklaret dem, at de forsøgte at finde en indre ro, inden de gik i gang, og derfor havde han også indtrængende bedt dem om ikke at komme for sent. Forsinkelser forstyrrede flowet. 

Johanna kunne høre Nikolaj sætte sig i sin stol i midten, og hun kunne fornemme Lars’ og Arnes energier strømme imod sig. Arnes var rungende, Lars’ mere lavmælt, men en smule mere påtrængende. Et ur slog timen an et sted i nærheden, og Johanne kunne ikke lade være med at spekulere på, om gruppens nye medlem overhovedet ville dukke op. 

I det samme smækkede døren ude fra gangen, nogen rumsterede højlydt, og få sekunder efter gik døren op ind til dem, og de stirrede synkront på personen, en slank, afbleget, stærkt sminket, yngre kvinde, som kom stavrende indenfor på alt for høje sko. 

“Hej og undskyld, jeg kommer for sent. Men jeg kunne ikke finde det,” sagde hun og smilede undskyldende til dem. “

Et andet sted ikke langt derfra ringer Rebekka Holms mobil og på skærmen står der Skjult nummer. Hendes genbo fra Ringkøbing Simon Lund er i den anden ende af røret og grunden til at han ringer til Rebekka er fordi at han er bekymret for hans søn Elias, der bor på Østerbro. Elias laver streetart og på det gamle Danmarks Akvarium, hvor han øver sig, er der pludselig nogen der har skrevet DØ på hans tag og så modtager han anonyme opkald og breve. En af de gange, hvor Elias tager ud til Danmarks Akvarium, hører han pludselig lyden af fodtrin, men han kan ikke se nogen: 

“Elias skyllede hurtigt sine hænder, skød slåen til side og trådte udenfor, da en sky af brændende smerte ramte hans ansigt og trængte ind i hans øjne. 

Han knækkede forover og tog sig skrigende til ansigtet. Det føltes, som om det stod i brand, og hans øjne flammede. Han gispede højt, fik brækfornemmelser og kunne hverken se eller få vejret overhovedet. 

“Av, av, av, av,” skreg han. “Av, for helvede…” 

Han gispede højt, mens hans panisk forsøgte at gnide sine smertende, blindede øjne. Var det peberspray? 

Han støttede sig med den ene hånd op ad flisevæggen, alt var sort smerte, han kunne intet se, men han kunne tydeligt fornemme et menneske tæt på sig. 

“Jeg skal bruge noget vand,” gispede han og mærkede i det samme et hårdt greb om skuldrene. Fik et brutalt skub fremad og faldt forover og mærkede en voldsom smerte i ansigtet, da hans hoved ramte fliserne på gulvet. Blodet kom sprøjtende med det samme, han kunne lugte det, pulserende og varmt. 

“Op at stå.” 

En kvinde?”

Men hvem er det, der stalker Elias og hvad kan en tanke om hævn føre til? 

Hastrup er tilbage med endnu en krimi om drabsefterforsker Rebekka Holm og hun hiver fat i et virkelig interessant spørgsmål, nemlig, hvad kan der ske, når tanken om hævn går for vidt. Bogen er ikke så bloddryppende som nogle af de andre i serien om Holm, men i stedet udforsker den menneskets psyke og efterhånden som man som læser vender siderne, bliver man klar over, at nogle karakterer gemmer på nogle ret mørke hemmeligheder.

Alt i alt en virkelig interessant krimi om hvad tanker om selvtægt og hævn kan føre til, når det hele kommer ud af kontrol og Holm må også tage stilling til hvordan hendes egen fremtid skal ud, for der sker ting og sager i hendes privatliv, som hun ikke lige havde set komme.

Leave a Reply