Hvis bare du var min af Mhairi McFarlane

Hvis bare du var min af Mhairi McFarlane, 2020. Anmeldereksemplar fra HarperCollins Nordic. Opr. udgivet som If I Never Met You i 2020. Oversat af  Anna Bridgwater. Antal stjerner: 4/5

Hvad skal man gøre, når man bliver forladt af den kæreste, som man har været sammen med siden man var ung og kender vi altid folk så godt, som vi tror, at vi gør?

Laurie har næsten alt, som hun har brug for. Hun har et godt job med søde kollegaer, hun har været sammen med sin kæreste i mere end 15 år og de bor i et gammelt dobbelthus i et roligt område. Og så har hun og kæresten Dan snakket om familieforøgelse. Men da Laurie en dag kommer hjem fra en bytur, så er stemningen ikke helt som den burde være. Dan slår op med hende og flytter ud af dobbelthuset og da han pludselig vil mødes et par måneder senere, så er Laurie ganske sikker på, at han flytter hjem igen, men Dan har ikke fortalt hende hele sandheden: 

“”Jeg har mødt en anden.” 

Sætningen smadrede ind i stuen som en meteor, der ødelagde pejsen og efterlod et rygende krater. Hun veg tilbage fra ham. Var han kommet for at fortælle, at han var sammen med en anden kvinde? Allerede? Laurie havde ikke så meget som et eneste sekund overvejet, at det var det, der var næste skridt. Ikke så hurtigt. Han var da lige flyttet ud? Hvordan kunne det ske?

“Mødt en anden?” gentog hun vantro og stirrede på de blegede, forvaskede knæ på hans mørkeblå jeans, tøj, som hun indså, hun aldrig havde set ham i. 

Dan nikkede.

“Er I et par?” 

“Ja.””

Og ikke nok med at Dan har fundet en anden. Han skal også være far. Gudskelov har hun et par rigtig søde kolleger og veninden Emily, som altid er der med gode råd, hvilket hun helt bestemt får brug for. På hendes arbejdsplads er der en fyr ved navn Jamie, der går for at være noget af en skørtejæger og da Laurie en aften støder på ham i elevatoren, lærer hun ham pludselig en hel del bedre at kende. Elevatoren sidder nemlig fast i halvanden time med de to i den og derefter tager de på en bar, hvor Jamie får en vanvittig idé. Han vil gerne have et bedre ry i firmaet og Laurie vil gerne slippe for al den snak om Dan, så det kunne være en win-win situation, hvis de nu lod som om at de var et par i et stykke tid. Ingen kender Laurie bedre end Emily, som hun vender det hele med:

“”Loz, hvis du virkelig gennemfører denne showmance. Der er lige én ting. Konsekvenser. Naturloven om uforudsete konsekvenser.”

Laurie trak brynene sammen. “Hva’?” 

“Det her stinker bare af ‘konsekvenser’. Du ved endnu ikke, hvad de er, men jeg kan godt love dig, at der kommer nogle. Det skal du være forberedt på.” 

“Nå. Ja. Du har sikkert ret. men jeg kan ikke regne ud, hvad de kunne være?” 

“Nej. Men de skal nok dukke op.”

“Hvordan kan jeg forberede mig på det ukendte?” 

“Det kan man ikke. Det er lige det, der er min pointe.”

Det virkede som unødvendig forsigtighed i Lauries øjne, og hun var ellers mester i at være forsigtig. 

På papiret lignede det den perfekte forbrydelse.” 

Men er der noget, der kan gå galt for Laurie og Jamie og skal man stole på sin mavefornemmelse, når rygter svirrer og man ikke helt ved, hvem der siger sandheden?

Der er en grund til, at McFarlane er blandt mine yndlingsforfattere og der skulle ikke mange sider til, før end at jeg var helt opslugt af historien om Laurie og Jamie (og Dan og Emily og alle de andre). Det er femte bog, som jeg læser af McFarlane og jeg tror, at der er kombinationen af britiske referencer, humoren og karakterernes livshistorier, der gør, at jeg allerede nu er spændt på hvad hun finder på i næste bog. McFarlane tager læseren helt med ind under huden på hendes fortællere og det ærgrer mig altid, at det er enkeltstående romaner og ikke serier, så man kan lære hendes karakterer endnu bedre at kende.

Alt i alt en skøn roman om Laurie og Jamie, der faker at være i et forhold, men som må sande, at følelser er mere komplicerede end som så og indimellem har hjertet mere ret end hjernen, når der skal tages svære beslutninger.

Leave a Reply