Snapshots fra Bogforum 2019

Jeg havde tænkt mig at jeg i dag skulle skrive om Gentofte Bogmesse, som jeg skulle have været på her i weekenden, men den blev desværre aflyst og da jeg kiggede på efterårets indlæg, gik det op for mig, at jeg stadig ikke havde fået skrevet et indlæg om efterårets Bogforum, hvor jeg faktisk var afsted alle dagene.

Men heldigvis er det altid relevant at læse om bøger og forfatterne bag, så derfor kommer dette indlæg med billeder fra de tre dage samt lidt ord om hvad jeg fik oplevet derude. Man kan se mere ovre på Instagram, hvor jeg har gemt billeder derude fra samt bogkøb for man kan ikke tage helt tomhændet hjem, når man er omringet af bogstakke hvorend man går. Jeg fik presseadgang i øvrigt pga bloggen her, så det er et reklameindlæg.

Mit første punkt var at se Jesper Wung-Sung snakke om ‘Guldfisken Glimmer’ (som jeg har anmeldt herovre) i et interview med Rushy Rashid. Jeg nåede ikke at skrive ret meget ned om hvad de snakkede om, men Glimmer er en guldfisk, som kommer ud af sin bowle og oplever verden. Hævn og kærlighed er blandt de centrale temaer og der er det her element af noget andet, som Wung-Sung også tidligere har beskæftiget sig med i form af en zombie og hvor han også nævnte San fra ‘En anden gren’. Efter interviewet var jeg ovre og få en signering i min bog (som jeg havde fået anmeldt aftenen inden), hvor jeg også fik hilst på hans kone Christina, som jeg varmt kan anbefale at følge ovre på Instagram, hvor hun skriver om bøger på @bausagerbooks .

Derefter havde jeg lidt fagligt på programmet, for ovre på Danmarks Bibliotekers stand. Her skulle Kim Valentin, Charlotte Broman Mølbæk og Lisbet Vestergaard diskutere en national læsestrategi. Mølbæk havde desværre problemer med at komme frem, men det var ret interessant at høre de to andre snakke om udfordringer og muligheder. Jeg nåede det ikke denne gang, men jeg kan anhbefale at tage forbi standen, når Adrian Hughes står for en litteraturquiz med forfattere og andet godtfolk.

En af de forfattere, som man kunne finde flere gange i løbet af weekenden, var Sara Blædel og selvom jeg allerede havde hørt hende fortælle om den nyeste Louise Rick bog, nemlig ‘Pigen under træet’, så skulle jeg da lige høre hende, da hun fredag eftermiddag blev interviewet af Helle Skov Wacher, som arbejder på Politikens Forlag. Der var stuvende fuldt af mennesker foran scenen på dette tidspunkt og det var interessant at høre hende fortælle om hendes forfatterskab. Der kommer også et indlæg om bloggerarrangementet med Blædel, for det var noget udover det sædvanlige og en virkelig hyggelig trods det handlede om en uhyggelig krimi.

Lørdag formiddag var en stille en af slagsen for mit vedkommende og jeg nåede lige at komme ud på Bogforum, inden at jeg stødte på min svigerinde fra Krimihjerte.dk, der havde to ting på hendes program på samme tid og derfor endte jeg med at høre Lis Sørensen snakke med Danni Travn om ‘Jeg er kommet for at synge’ og derefter få min svigerindes eksemplar signeret til hende. For hulen da, hvor var jeg starstruck. Jeg havde slet ikke tænkt over det, før end at jeg stod i køen, men Sørensens musik har vi hørt en hel del i mit barndomshjem og jeg fik da også fremstammet et ellker andet med at hun var noget af soundtracket til min barndom og en eller anden form for tak (selvom sætningerne nok ikke var helt sammenhængende).

Et andet af lørdagens højdepunkter var da jeg hørte Alaa al-Aswany snakke ude i Auditoriet om hans seneste bog ‘Jeg løb mod Nilen’. Her blev han interviewet af Bjørn Bredal og det var blandt andet en samtale om det arabiske forår. Et eller andet sted har jeg flere noter fra interviewet, men det, som jeg husker allerbedst fra samtalen, er, at al-Aswany fortalte om da han begyndte at skrive på bogen, for allerede efter at han havde skrevet det andet kapitel, sagde han til hans kone, at de var nødt til at flytte for den var allerede da temmelig kritisk. I dag bor han i eksil i New York og jeg glæder mig til at læse bogen for at finde ud af, hvad der helt præcist er med den siden den skabte så meget debat i hjemlandet og andre lande i den arabiske verden. Jeg har faktisk mødt ham tilbage i 2014, da han gæstede Louisiana Literature og der har de også lavet et par interessante videoer med ham, som i kan se lige herovre.

Jeg nåede også lige forbi et interview  ovre på scenen Bogcaféen, hvor Patrick Ness (der blandt andet har skrevet ‘A Monster Calls’ og ‘Chaos Walking’-trilogien) blev interviewet af journalisten Anita Brask Rasmussen. Han fortalte om at skrive bøger og det er helt klart et af de forfatterskaber, som jeg skal se at komme i gang med.

Allerede i oktober måned fik jeg en mail fra HarperCollins Nordic, hvor de inviterede til et hyggeligt arrangement på standen inden Plusbogs prisoverrækkelse af årets bogblogger og årets forfatter. Alice fra forlaget startede med at holde en fin tale og derefter var der tid til både at snakke med lidt forfattere og andre bogbloggere, hvilket var vældigt hyggeligt. Der kommer hele tiden nye bogbloggere til og det er rart at få sat ansigt på dem, som man skriver med på SoMe og ikke nødvendigvis har mødt. Tusind tak til HarperCollins Nordic for invitationen til arrangementet 🙂

Jeg fulgtes med en anden blogger ned til Plusbogs arrangement og der var allerede en del mennesker samlet på stolene foran Bella Scenen. Mette fra bogbloggen Bogoplevelsen, som vandt DBBA prisen i 2018 (Danish Book Blog Award), var på scenen sammen med Anne fra Plusbog og de fortalte lidt om prisen og hvem der havde været nomineret og til sidst kaldte de vinderen af prisen i 2019 op på scenen, som blev Maria fra ‘Book Me Up, Scotty’. Dernæst var det tid til at kåre vinderen af prisen Årets Forfatter og den gik velfortjent til Sara Blædel, hvis seneste bog om Louise Rick faktisk var udkommet dagen inden overrækkelsen. Stort tillykke til Blædel med prisen!

Om søndagen gik jeg rundt og kiggede lidt inden det blev tid til at se Tom Buk-Swienty på scenen i Auditoriet, hvor han blev interviewet af Klaus Rothstein (i ved, ham fra blandt andet Litteratur på P1). Hans nyeste bog hedder ‘Løvinden’ og handler om Karen Blixens år i Afrika og det var denne bog, som var i fokus. Buk-Swienty havde været i gemmerne for at finde fotografier som ikke tidligere var blevet offentliggjort og det var utrolig interessant at høre især om hans research til bogen. Endnu har jeg hans bog til gode, men hvis man er lidt nysgerrig på nyere udgivelser om Blixen, så kan jeg varmt anbefale en graphic novel med samme titel, som er skrevet af Terkel Risbjerg & Anne Caroline Pandolfo og som giver et blik på hele hendes liv.

Mit sidste punkt var at høre Don Rosa fortælle om det at tegne Anders And og det havde jeg lokket min kæreste med ind for at se. Jeg har tidligere fået en tegning signeret af Don Rosa, men dette var første gang at jeg hørte ham snakke om hans arbejde. Han fortalte blandt andet om hvordan det er at rejse rundt her i Europa for at snakke med kendere og opfordrede til at man kom til Cons i USA, hvis man ikke orkede de lange køer. Derovre er han nemlig ikke nær så populær og man kunne nærmest få lov til at snakke uafbrudt med ham en hel dag. Både min kæreste og jeg var ret begejstrede for Don Rosas samtale med Kåre Vedding Poulsen og manden har faktisk en fortræffelig humor.

Det var en fornøjelse endnu en gang at være på Bogforum og mit program var heldigvis ikke så pakket denne gang. Det gav masser af tid til at få set andre bogbloggere, snakket med søde forfattere og jeg mødte faktisk også flere kolleger derude så for mig var det meget mere socialt end tidligere. Tak for gode snakke til alle dem, som jeg sås med i løbet af de tre dage – jeg glæder mig til at se hvem der kommer på plakaten her i 2020 🙂

Leave a Reply