Månedlige refleksioner – Juni

Hej kære læsere. Så er jeg endelig tilbage efter en travl måned, som lidt tog pusten fra mig, men bedre sent end aldrig og det der overskud er ved at vende tilbage her på matriklen. Juni er noget tid siden nu, men jeg har sådan glædet mig til især at fortælle jer om alle de litteraturarrangementer, som jeg har været til. Der er et indlæg på vej om både brunch hjemme hos selveste Jussi Adler-Olsen (jep, jeg er også ramt blevet ramt af Jussi-feber, i ved, den der hvor man læser en enkelt bog og har lyst til at læse resten af serien på en gang (og allerede nu glæder sig til at se hvad næste bog kommer til at handle om)). Juni startede for mit vedkommende faktisk i Jylland, hvor vi besøgte både familie og venner og hjemme igen begyndte vi så at forberede os på to vidt forskellige festivaler herhjemme faktisk. Ham med skægget skulle både på Copenhell og Roskilde og i stedet tog jeg til Jylland for at hænge ud med hans familie og tage ind til litteraturarrangementer i Aarhus, da der var LitXchange på mit program, hvor jeg også fik besøgt Aulaen på AU, som jeg plejede at cykle forbi dengang jeg studerede deroppe (og hvor jeg engang var blevet lokket med til historiske foredrag, da Maria Helleberg var en af dem, der skulle fortælle om research den dag). Det var skønt at være tilbage i min gamle studieby og det var et par virkelig gode litteraturarrangementer, som jeg var til. Men her lidt om min læsning:

Antal sider:

885 sider

Antal læste bøger:

5 bøger (1 faglitterær, 2 krimier, 1 børnebog og 1 graphic novel)

Antal hørte bøger:

1 bog (Shirley Jacksons ‘We Have Always Lived in the Castle’, da jeg måtte aflevere ‘The Handmaids Tale’ i appen før jeg var færdig med den (jeg er netop i skrivende stund i gang igen og mangler 2% af den).

Månedens citat:

“Hun vågnede med dømmen smeltet ind i bevidstheden. Så levende, så dyrebar, og så frygtelig. 

Det havde været en vidunderlig morgen dengang. Lidt frost og ganske lidt sne, nok til at fortætte højtidsstemningen. De var alle så fulde af liv. Merete seksten år, Uffe tretten. Hendes far og mor havde haft en nat, der fik dem til at smile drømmende til hinanden fra det øjeblik, de læssede vognen fuld af pakker, til det øjeblik, det hele sluttede. Juleaftensdagsmorgen, hvilket forunderligt sammensat og frydefuldt ord. Det var så fuld af løfter. Uffe havde talt om at få en compact disc-afspiller, hvilket blev sidste gang i hans liv, han fik givet udtryk for et ønske. 

Så var de kørt. De var glade, og Uffe og hun lo. Dér hvor de skulle hen, var de ventet.” 

Fra ‘Kvinden i buret’ af Adler-Olsen

Arrangementer:

En fantastisk måned med masser af litteratur på programmet. Jeg startede med at se forpremiere på et nyt afsnit af ‘Big Little Lies’ inde i Dagmar-biografen (for hulen, sikke en mavepuster) og ikke længe efter var jeg så heldig at være med hjemme hos Jussi Adler-Olsen til bloggerbrunch et par dage inden ‘Offer 2117’ udkom (som jeg snart får anmeldt herinde og selvfølgelig kommer der et par ord og billeder om dagen). To dage efter var jeg inde i Diamanten for at høre Johan Harstad i samtale med Mikkel Harder Munck-Hansen (i kan læse mere her) og dagen efter var der kage og bobler ovre i Boghallen, da ‘Offer 2117’ udkom.

Ugen efter var jeg igen i Diamanten for først at høre Mario Vargos Llosa  i samtale med forfatteren og debattøren Carsten Jensen (der står mere om det her) og aftenen efter var jeg igen derovre for at høre Siri Hustvedt i samtale med Klaus Rothstein (det her arrangement) (en af de mange goder ved at arbejde på Rigsarkivet, der nærmest er nabo til Diamanten). Torsdag smuttede jeg til Aarhus for at deltage i LitXchange i 3 ½ dag, hvor jeg hørte 8 forfattere og deres interviewere samt præsentation af bøger af både Jensen & Dalgaard og Politikens Forlag. Inspirerende samtaler og et væld af spændende arrangementer på programmet derovre, hvor jeg næste år helt klart skal afsætte flere dage til at deltage.

De bedste bøger:

Kvinden i buret af Adler-Olsen. Nu fik jeg endelig læst den første bog i serien om Carl og Assad for jeg har altid troet, at jeg var for stor en bangebuks til at læse de bøger, men Adler-Olsen kan virkelig konstruere et godt plot (og få en til at læse krimier om dagen og andre ting om aftenen for at kunne falde i søvn uden risiko for mareridt).

Munch af Kverneland. Virkelig interessant graphic novel om den norske maler Edvard Munch, som jeg ikke vidste frygtelig meget om på forhånd, men denne formidling af hans livshistorie og værker har givet mig lyst til at læse mere og se nærmere på hans kunstværker.

Offer 2117 af Adler-Olsen. Når man kan læse 496 sider på mindre end 5 dage , så kan det kun betyde, at 1) det er en virkelig velskrevet bog, 2) det er et virkelig velkonstrueret plot og 3) det er en pageturner uden lige og sådan var det for mig, da jeg læste den nyeste om Carl og Assad.

Serier af Rye Andersen. Denne her er en del af serien med Tænkepauser og det var virkelig interessant at læse lidt om Harry Potter og føljetoner.

Alt i alt:

En travl, men fantastisk måned med masser af litteratur. Ikke så mange læste bøger som forventet, men så har jeg istedet mødt forfattere og hørt dem fortælle om hvorfor de skriver og en hel masse andet. Juni var også fuld af hyggelige stunder med familie og venner både på Sjælland og i Jylland og jeg er begyndt at glæde mig en hel del til Louisiana Literature, som begynder lige om lidt. Juli har budt på mindre arrangementer, men mere læsning og så har jeg delt en stor nyhed ovre på Instagram og Facebook, som jeg skriver om i næste månedlige refleksion, da det hele er sket i juli.

Ses vi på Louisiana Literature og får i læst noget godt her i sommervarmen?

Leave a Reply