Gode podcasts om lidt af hvert og især om litteratur

Om jeg har læst mange bøger på det seneste, som jeg burde anmelde istedet for at skrive dette indlæg? Selvfølgelig. Om jeg har tilbragt mange timer foran en computer allerede denne frygtelig varme uge? Jep, det har jeg vist.  Om jeg har hørt mange gode podcasts her i 2019, som jeg er sikker på, at i også ville finde virkelig interessante? Oh yes! Så her er hermed et par podcast-anbefalinger, som i kan finde i jeres favoritapp til podcasts: Jeg har nævnt ‘Skønlitteratur på P1’ og ‘World Book Club’ i et tidligere indlæg, men  sådan en fantastisk interessant podcast kan man altid nævne en ekstra gang. I kan læse mit tidligere indlæg lige her. 

Med dansk tale 

Denne her podcast fik jeg anbefalet af Malene Hald, som var en del af bogbloggen ‘Trilogien’ og som man nu kan følge ovre på Instagram her (hun styrer også et par andre konti, som hun linker til ovre på Instagram , der ligesom jeg var inviteret hjem til brunch hos Jussi Adler-Olsen tidligere denne måned. Vi kom til at snakke om bøger (det gør man helt automatisk, når man støder på andre læseglade mennesker) og hun spurgte om jeg kendte denne her podcast. Det gjorde jeg ikke, men nu har jeg hørt alle afsnit (og krydser fingre for at der snart kommer flere). Måske kender du forfatterparret Karen Vad Bruun og Benni Bødker? Well, det er Karens bror, der er den ene halvdel af teamet bag. Han hedder nemlig Anders Vad Bruun og den anden i mikrofonen er Brian Iskov. I kan læse mere om folkene bag lige her, for de har også en hjemmeside. Så snart jeg havde fundet podcasten, slugte jeg afsnittene noget nær råt sådan set for det er en virkelig Disney-nørdet og sprognørdet podcast serie om, well, dubbing. Du ved, når der kommer dansk tale på f.eks. amerikanske tegnefilm og det gik først op for mig forleden, at det f.eks. er mændene i ‘Linie 3’, der er blandt stemmerne bag ‘Toy Story’-filmene. De inviterer både skuespillere og instruktører ind i studiet (og i ved, ham der Jakob Stegelmann fra ‘Troldspejlet’) og jeg kan varmt anbefale deres udsendelser, som sætter fokus på dubbing gennem årene og interviewer nogle af stemmerne bag de mest kendte dubbing-stemmer: I kan høre podcast-serien herovre. 

Filmharmonikerne

Og så springer vi fra dubbing og over til filmmusik. Jeg sad en dag og kiggede lidt på hvilke podcasts DR havde liggende og der faldt jeg over denne her (hvor Stegelmann også har lavet et par udsendelser – det bliver vel lidt om litteratur, hvis jeg nu siger, at der er en af dem som handler om Danny Elfman, der stod bag musikken til ‘Alice in Wonderland’ fra 2010). Der er forskellige værter, som laver forskellige podcasts i serien, heriblandt Stegelmann, Ida Rud og Maria Månson, og det er virkelig interessant både at høre musik fra tegnefilm, de udsendelser der fokuserer på en filmkomponist i et helt program (åh, den med Hans Zimmer her fra juni er interessant for sådan en som mig, der elsker tegnefilmen ‘Spirit: Stallion of the Cimarron’ (som desværre ikke var nævnt, men den mand har også komponeret musik til mange film)). I kan høre podcast-serien herovre. 

The Guardian Books Podcast

I mange år har jeg ofte læst artikler ovre på The Guardians hjemmeside, for der er både interessante anmeldelser og virkelig gode interviews, men det er først for nylig, at jeg opdagede, at de faktisk også har en podcast om bøger. Jeg har mest lyttet til deres lidt ældre podcasts egentlig, men her er der tre, som jeg helt klart skal få lyttet til:

  • Det er ikke så længe siden, at Kristen Roupenian, der har skrevet bogen ‘The Cat Person’, var i Danmark inde på Diamanten og da jeg desværre ikke nåede ind for at se hende, har jeg tænkt mig at få hørt denne podcast i stedet, hvor hun er i samtale med Leïla Slimani.
  • For et par år siden læste jeg ‘Coraline’ af Neil Gaiman og lige siden har jeg været lidt fascineret af hans måde at fortælle historier på. Lige for tiden er jeg i gang med at høre ham læse ‘Norse Mythology’ op som lydbog ovre på Libby (som er bibliotekernes engelske lydbogstjeneste) og den mand har simpelthen den hyggeligste fortællerstemme. I denne her podcast snakker han om ‘The Gardener’ af Rudyard Kipling (manden bag ‘The Jungle Book’) og jeg kan i øvrigt også varmt anbefale at høre Gaiman læse ‘The Ocean at the End of the Lane’ op (også ovre på Libby).
  • En af de vigtigste bøger, som jeg nogensinde har læst, er ‘Americanah’, der er skrevet af Chimamanda Ngozi Adichie og hvis i endnu ikke helt ved, hvem hun er, så kan jeg anbefale jer at åbne YouTube på en ny fane og søge på “We should all be feminists”, der her i Danmark også er udgivet som en lille bog. Jeg er altid glad for at høre forfattere fortælle om bøger, som jeg kender i forvejen, men jeg elsker, når de fortæller om for mig ukendte forfattere, for så lærer jeg lidt mere om litteratur og tilføjer ofte flere titler til min læseliste. Jeg vidste f.eks. ikke hvem Ama Ata Aidoo er, men nu ved jeg, at jeg i morgen skal høre denne podcast og uden tvivl er lidt mere informeret om denne forfatter fra Ghana.

I kan læse mere herovre på The Guardians hjemmeside. 

World Book Club

Da jeg har fablet om den før, kommer her en meget kort anbefaling. Hver måned kommer der nye interviews op og de har haft nogle fantastiske forfattere på besøg i løbet af de sidste par år. Det nyeste interview (i skrivende stund) er med Siri Hustvedt, som jeg var så heldig at høre inde på Diamanten her tidligere på måneden og i det nye interview snakker hun om ‘What I loved’, som er en af mine favoritromaner og den første jeg læste fra hendes hånd. (Et lille ekstra tip: Det Kongelige Bibliotek har en mediekanal, hvor man kan se tidligere arrangementer og her et link til en video med Siri Hustvedt, fra da hun var derinde tilbage i 2014). I kan læse mere om ‘World Book Club’ herovre. 

Tid til bøger

Her i 2019 er der kommet en ny dansk podcast om litteratur og den fokuserer på bøger, der er udgivet på Politikens Forlag. Det er nemlig dem, der står bag dem og de bliver produceret af Janus Camara. Det er podcasts på omkring 20 minutter pr episode (nogle gange er der 2 dele om samme forfatter) og der er noget for enhver smag. Den seneste handler om den norske forfatter Johan Harstad, hvis bog ‘Max, Mischa og Tet-Offensiven’ udkom på dansk sidste år og det er altid interessant at høre forfattere snakke om research og baggrund for deres bog. Podcasten lagde ud med et interview med Leonora Christina Skov, fortsatte med Jens Andersen, Dolly Alderton og Jussi Adler-Olsen for bare at nævne et par af dem og jeg glæder mig til at se, hvem han interviewer som de næste. I kan høre podcasten herovre. 

Skønlitteratur på P1

Denne her podcast med Klaus Rothstein og Nanna Mogensen har jeg også anbefalet før, men der er særlig en episode her fra i år, som i ikke må gå glip af og det er den, der handler om fremtidens børnelitteratur, hvor den nye professor i børnelitteratur Nina Christensen var forbi studiet (lige inden hun tiltrådte stillingen faktisk) (link lige her til den podcast). Altså. Rothstein og Mogensen står bag en masse gode interviews i deres podcast, men udover Børnebogcast så er det lidt for sjældent, at børnelitteratur kommer i fokus inde for podcast-verdenen. De snakker både lidt om børnelitteraturens historie og kommer ind på klassikere inden for genren, men vigtigst af alt snakker de om hvad børnelitteraturen kan nu og hvordan genrens fremtid måske ser ud. I kan høre podcasten herovre. 

Ida og Rasmus elsker bøger

Den sidste podcast-serie, som jeg vil anbefale i aften, er også en ganske ny én af slagsen, hvis værter er Ida Rud og Rasmus Meldgaard Harboe, som vist er nogenlunde jævnaldrende med mig. De fortæller lidt om hvad de læser, hvad de læste i deres barndom/ungdom og så inviterer de folk ind for at snakke lidt om blandt andet Harry Potter bøger. I kan finde dem på Instagram herovre, hvor de deler skønne billeder fra begges læsestatus og jeg skal da lige have tilføjet deres podcast om sommerlæsning til den liste med podcasts, som jeg snart skal få hørt. I kan høre podcasten herovre.

 

Hvad med jer? Hører i også mange podcasts og kan i anbefale nogen om bøger, musik eller film, som jeg ikke må gå glip af? 🙂

Leave a Reply