Anne of Green Gables af Mariah Marsden og Brenna Thummler

Anne of Green Gables af Mariah Marsden og Brenna Thummler, 2017. Baseret på L. M. Montgomerys bøger. Andrews McMeel Publishing. Antal stjerner: 4/5

Hvordan kom den forældreløse Anne Shirley til at bo hos det ældre søskendepar Marilla og Matthew Cuthbert og gælder den gamle talemåde “den man elsker, tugter man” i alle tilfælde?

Da Matthew Cuthbert en morgen tager ind til den nærmeste station for at hente en dreng, der kan hjælpe på den gård, som Matthew har sammen med sin søster, bliver han ganske overrasket. Der er sket en misforståelse og i stedet sidder der en pige og venter på at blive hentet. Hendes navn er Anne Shirley og hun blev som ganske lille forældreløs. Nu er hun 11 år gammel, har en til tider lidt for god fantasi og der går ikke længe inden hun er faldet til hos det gamle søskendepar:

“Anne: A picnic, Marilla! For our entire class. I’d do anything to go! There’ll be ice cream. I’ve never had such a thing! I swear I’ve dreamed of it,  but Diana says that it’s beyond imagining – “

Marilla: Here, I’ll make you a basket for the picnic. No need to swoon.”

Hele ugen glæder Anne sig, men hun har det dog med at være ret så uheldig og rode sig ind i lidt af hvert, men inde bag fregnerne og nede under det røde hår er der en stædig og til tider temperamentsfuld pige, som hendes klassekammerat Gilbert hurtigt finder ud af, da han kalder hende for “carrots” og river i hendes hår, for Anne ender med at smadre hendes skrivetavle på hans hoved og hans undskyldning tager hun bestemt ikke imod. Ikke længe efter at Anne er kommet til Green Gables møder hun Diana Barry, som bliver Annes første rigtige veninde og efter en uheldig eftermiddag med en flaske, der ikke var saft og i stedet frugtvin, hvorefter pigerne ikke må snakke sammen, så må Anne pludselig en uforglemmelig aften vise hendes nærmeste, hvad der er helt specielt ved hende:

“Diana: Anne! Minnie May is sick! My sister! Mother and Father are away, and I’m terrified that it’s croup.

Anne: Matthew’s headed for the doctor at Carmody. Kindred spirits know each other without words.

Anne: It’s rough, but I’ve seen worse cases. Hot water. More firewood. Clean linens. Soft flannel cloths.

Matthew (der kommer med lægen): Anne? Diana?

Anne: I was frightfully worried. Minnie May was already so bad but kept getting worse. I didn’t tell Diana, but when I used the last drop of ipecac, I thought there wasn’t any hope. But three minutes later, the fever broke and… well, my relief was beyond words.”

Men hvad sker der med Dianas søster og pigernes venskab, da natten er forbi og forældrene kommer hjem og hvad er der med ham Gilbert, som påvirker Anne så meget?

Nogle gange er jeg helt vild med klassiske historier i andre formater end det originale og andre gange er der lidt for mange ændringer, men denne graphic novel blev jeg så vild med undervejs, at jeg allerede nu har været ind og se hvor jeg kan købe den henne, for den er en must-read for enhver fan af Anne fra Grønnebakken. Teksten er forkortet, men jeg synes, at de allervigtigste ting er kommet med og så er jeg helt vild med Thummlers illustrationer. Ord og illustrationer harmonerer og jeg krydser fingre for, at den bliver oversat til dansk, for jeg er sikker på, at læsere, der ligesom jeg kender Anne Shirley på forhånd, vil elske den og så ville den være god til dem, der aldrig har hørt om hende før, for ved hjælp af billederne giver den et syn på de såkaldte gamle dage uden at man kan mærke det i sproget.

Alt i alt en fortryllende graphic novel om den forældreløse Anne Shirley, der er noget helt særligt og som må finde hendes egen plads i verden ud fra et helt nyt ståsted, nemlig i mere faste rammer hos et ganske pragtfuldt ældre søskendepar.

1 Comment

  1. Elida

    juni 20, 2019 at 6:38 pm

    Me need! Elsker Anne of Green Gables! <3
    Har du btw sett at To Kill a Mockingbird har blitt graphic novel?
    https://serieavhengig.blogspot.com/2019/01/bok-to-kill-mockingbird-av-fred-fordham.html

Leave a Reply