Månedlige refleksioner – Marts

Vi er allerede tættere på maj end på forgangne marts, men bedre sent end aldrig, når det gælder månedlige opsummeringer af hvad jeg går og laver og ganske vigtigt: hvad jeg har fået læst. Det har været en ganske travl måned og der har været masser af læsetid, da jeg hver weekend var i Haslev, så det er faktisk ret mange sider, som jeg har fået vendt i marts måned. Jeg har hørt Jens Andersen snakke om Astrid Lindgren ikke én, men to gange, så da jeg så, at han skulle komme ned på Roskilde Bibliotek for at snakke om Larsen, ja, så lokkede jeg min kæreste med. Jeg nåede at blive færdig med biografien få dage inden og det var sådan et interessant foredrag.

Længere nede kan i se et billede derfra og jeg ser allerede nu frem til at høre Andersen og hans kone Jette Glargaard, når de gæster Arnold Busck Købmagergade i starten af maj. Der skal de nemlig snakke om Lindgren, og jeg har indtil videre holdt mit boglige nytårsforsæt om at læse en Lindgren-bog om måneden. I marts læste jeg endda både en af og en om hende, men det gør lidt sløvt med det faglitterære. Vi fik fejret min kærestes fødselsdag selvom han desværre var sygdomsramt, og så er jeg begyndt at cykle, når jeg har weekend. Efter 37 timer +/- indendørs på arbejdet, så er det meget rart at få cyklet en del, når der er tid til det. Og ikke mindst, så udkom Mhairi McFarlanes bog på dansk, hvor jeg havde fået lov til at læse det engelske manus, for længere nede kan i se, hvem der er citeret på forsiden. Det er noget af det største, som jeg endnu har oplevet på bloggen og jeg har også gået og ventet på den bog lige siden at McFarlane fortalte mig om den i forbindelse med Bogforum 2017. Men her er lidt om hvad jeg har fået læst i marts måned.

Antal sider:

1,993 sider.

Antal læste bøger:

12 bøger (heraf 8 børnebøger, 2 romaner, 1 biografi og 1 faglitterær).

Antal hørte bøger:

4 lydbøger.

Månedens citat:

“Nå, men min storebror holdt altså fest en forårsaften i 1958 for nogle af pigerne og drengene fra gården. Jeg var 12 år, og til Tores fest i vores soveværelse var det Tommy Steele, Bill Haley og sådan noget, der kørte på grammafonen, som vi havde bakset ind på værelset. Jeg hadede det og syntes, det var dødssygt at høre på, rock and roll, det ragede mig en skid. Da de så begyndte at kysse hinanden, og lyset blev dæmpet, sagde Tore: ‘Kim, kan du ikke passe grammofonen?’ – ‘Jo, det kan jeg da godt.’ Jeg puttede forskellige plader på, rodede lidt i stakken af singler og fandt pludselig en, jeg ikke havde set før: Little Richard – ‘Lucille’. Hm, det lød meget skægt, var det ikke ham, Social-Benny kaldte Lille-Rækard, hvad mon det kunne være for noget? Jeg lagde den på – skrat, skrat- og blev fuldstændig blæst af det, der kom ud af højttaleren:

*Luuuuciiiiiiiiiiille, you won’t do your sister’s will? / Lucille you won’t do your sister’s will?’ Det var ligesom dengang, jeg så Odysseus første gang, det sagde biiioooown inde i mig. Alle musikkens døre åbnede sig for mig, altså. To minutter og 25 sekunder, mere skulle der ikke til for at forandre mit liv for altid.”

Kim Larsen – Mine unge år af Andersen

Arrangementer:

Jeg fik endelig hørt Jens Andersen fortælle om tilblivelsen af hans store Larsen-biografi og det var en fantastisk aften, fuld af anekdoter, oplæsning og fællessang undervejs.

De bedste bøger:

Den Italienske Mester af Rachman. Normalt tager det mig ikke så lang tid at læse en bog på under 400 sider, men denne her boede jeg nærmest i i 3 uger og jeg havde slet ikke lyst til at sige farvel til Rachmans karakterer og deres historier.

Kim Larsen – Mine Unge År af Andersen. Hvis der er nogen, som kan skrive biografier, så er det Andersen og åh, hvor ville jeg ønske, at de havde nået at have mange flere timer sammen, ham og Larsen, for sikke en historie, som jeg nød bid for bid som aftenlæsning over nogle måneder.

Eventyret om Astrid Lindgrens Barndom af Björk og Eriksson. Efterhånden har jeg læst ganske mange bøger af og om Lindgren og alligevel var der detaljer i denne bog, som jeg aldrig tidligere var stødt på og så var jeg helt vild med Erikssons illustrationer af livet i Småland.

Alfred og gabestokken af Wung-Sung. Der er et eller andet ved Wung-Sungs måde at fortælle historier på, som fanger mig hver gang og historien om Alfred var ingen undtagelse, så hvis i endnu ikke har læst den, så skynd jer ud og få fat i den!

Unge Kvinder af Alcott. En fortsættelse til en af mine barndomsfavoritter og det var en fornøjelse at vende tilbage til historien om Meg, Jo, Beth og Amy. Jeg elsker Alcotts sprog og har allerede nu sat mig for at få læst de to sidste bøger i serien her i løbet af 2019.

Kraken af Bødker og Bukhave. Bødkers historie om Marius er noget af en page-turner og for hulen, hvor kom man ud på noget af et eventyr med Bødkers ord og Bukhaves papirklip så snart bogen blev åbnet og jeg kryder fingre for, at det ikke bliver sidste gang, at de to herrer slår sig sammen.

Snesøsteren af Lunde og Aisato. Åh, hvor jeg elsker Aisatos illustrationer og denne her bog bliver en af dem, som jeg uden tvivl skal til at læse hvert år ved juletid, for det er kort sagt en historie, som jeg sent vil glemme.

Alt i alt:

En helt fantastisk læsemåned hvor jeg fik læst meget mere end jeg havde regnet med. Her i april står der Geir Gulliksen på programmet, når han gæster Gentofte Bibliotekerne i slutningen af måneden og så står den på familiehygge både på Sjælland og i Jylland. I opsummeringen af denne måned kommer i også til at høre lidt om et event jeg var til i sidste uge ude i Royal Arena, for Michelle Obama gæstede Danmark for en stund og det var ligeså godt som jeg havde forventet. Jeg har endda bestilt ‘Becoming’ efterfølgende og glæder mig til at læse om hendes opvækst. Normalt snakker jeg ikke så meget om de lydbøger, som jeg får hørt, herinde, da jeg ikke anmelder dem endnu, men jeg kan varmt anbefale at høre ‘Mary Poppins’ af Travers, når det er Olivia Colman, som står for oplæsningen, for det gør hun simpelthen så godt, at man helt glemmer tid og sted. Jeg hører i øvrigt lydbøger ovre på Libby, da det er gratis gennem bibliotekerne og netop nu hører jeg ‘I am Anastasia’ af Lawhon, der handler om Anastasia af Rusland (en Romanov).

Hvad med jer? Får i læst noget godt for tiden og kan i anbefale mig nogle gode lydbøger? 🙂

Leave a Reply