Månedlige refleksioner – Januar

I går skiftede kalenderbladet endnu en gang og det er allerede blevet februar. Her i Roskilde kan man i dag finde hvide pletter hist og her og min januar måned har været fuld af smukke togture både med og uden sne. Jeg læser dog også en hel del på togture, og er desuden begyndt på at læse lidt hver morgen til morgenmaden, så inden jeg når arbejdet, har jeg faktisk været i gang med 3 bøger, da jeg også hører lydbog til og fra Rigsarkivet. Min ene kollega spurgte mig, om det ikke var forvirrende, men jeg har lært at det skal være 3 vidt forskellige bøger, så jeg ikke mikser karaktererne sammen og det fungerer ganske godt. I januar har der været tid til at ses med veninder, 2 biografture (jeg fik luftet min broche med en paraply, da jeg så ‘Mary Poppins returns’ sammen med en veninde og var selv inde og se ‘Unge Astrid’ til en forpremiere i mandags) og se familie og familievenner.

Det har på sin vis været en travl måned, men der har også været tid til fordybelse, da vi blandt andet var nede på Arken for at se udstillingen med Vincent van Gogh og sammen med en veninde fik jeg besøgt et antikvariat, som jeg ikke før har været i og som jeg helt bestemt skal hen i igen.  I torsdags var jeg forbi Roskilde Bibliotek for at høre Carolina Setterwall snakke om hendes bog ‘Lad os håbe på det bedste’ som netop er udkommet på dansk og der var jeg både til bloggerarrangement og publikumsarrangement (tak for invitationen til Hr. Ferdinand). Jeg har fået læst en hel del i toge og på vores sofa denne måned og her er en opsummering (i kan i øvrigt se hvad jeg læser sådan generelt herovre på Goodreads):

Antal sider:

2,022 sider.

Antal læste bøger:

10 bøger (heraf 2 billedbøger, 4 børnebøger, 2 noveller og 2 romaner) (en af dem er ikke på Goodreads endnu, nemlig ‘Nour og Noras første dag i børnehave’)

Antal hørte bøger:

1. Jeg er blevet færdig med at høre Aherns ‘One Hundred Names’ og er netop begyndt at høre ‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’ af Adams, som bliver oplæst af Stephen Fry (igen gennem bibliotekernes tjeneste Libby).

Månedens citat:

“Laurie førte Jo gennem de sommervarme stuer og lod hende kigge nærmere på alt, hvad hun havde lyst til. Og så kom de til sidst til biblioteket, hvor hun klappede i hænderne og dansede, som hun altid gjorde, når hun blev særlig begejstret. Der var fulde bogreoler langs alle væggene, og der var malerier og statuer og interessante små montrer fulde af mønter og bronzefigurer. Men det bedste af det hele var en stor åben kamin med smukke gamle kakler omkring. 

“Sikke en overdådighed!” sukkede Jo og sank ned i en af de dybe, fløjlsbetrukne lænestole, mens hun så sig om med dyb tilfredshed. “Theodore Laurence, du burde være den lykkeligste dreng i verden, ” tilføjede hun med eftertryk. 

“Man kan ikke leve af bøger,” sagde Laurie og rystede på hovedet, mens han satte sig på kanten af et bord over for hende.” 

Pigebørn af Louisa M. Alcott, oversat af Ida Elisabeth Hammerich

Arrangementer:

Carolina Setterwall på Roskilde Bibliotek. (På en måde føler jeg, at jeg bør nævne de to biografture her for ‘Mary Poppins returns’ er jo baseret en hel del på den gamle bogserie om Mary Poppins og ‘Unge Astrid’ handler jo om fantastiske Astrid Lindgren).

De bedste bøger:

‘Pigebørn‘ af Alcott. Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg efterhånden har læst om søstrene Meg, Jo, Beth og Amy, og det var en fornøjelse at besøge dem endnu en gang, for jeg bemærkede nye ting om søstrene og glæder mig til at jeg her i februar skal læse fortsættelsen ‘Unge kvinder’.

‘Den opdagelsesrejsende’ af Rundell. Når folk har spurgt mig, hvad bogen handlede om, har jeg sagt at det lidt har været som tv-serien ‘Lost’ men mindre drabelig og for børn og det bliver bestemt ikke sidste bog, som jeg læser fra Rundells forfatterskab.

‘Lad os håbe på det bedste’ af Setterwall. Jeg blev færdig med den torsdag morgen og det er sådan en bog, som sætter en masse tanker igang og som har fået mig til at kramme min kæreste ekstra meget mens jeg har læst den og også efter. Den er hård og fandens vigtig for at være helt ærlig.

‘Don’t you forget about me’ af McFarlane. Men da den endnu ikke er udkommet på dansk endnu (det gør den lige om lidt dog) , kan jeg ikke bedømme den herinde, men jeg kan da skrive, at i roligt kan glæde jer til at læse den nye bog, som væver nogle ting ind fra ‘Wuthering Heights’ af Brontë.

Alt i alt:

En frygtelig kold måned med masser af læsetid og en masse tid til at være social. Jeg fik set to film i biografen, som jeg spændt har ventet på i flere måneder og de overgik begge al forventning jeg havde til dem. I februar har jeg allerede et par litteraturarrangementer på programmet og et par bøger som skal læses inden da, men jeg vil fortsætte med at få læst noget faglitterært (jeg blev næsten færdig med én), noget af Astrid Lindgren (jeg læste 2 små noveller i Novellix-serien) og en klassiker (jeg færdiglæste ‘Pigebørn’ i den forgange måned og har planer om at læse den næste i denne måned). Januar blev en fantastisk rar måned og jeg glæder mig til at se, hvad februar vil bringe med sig (forhåbentlig lidt mere sne og lidt flere litteraturarrangementer).

Hvad med jer? Har i læst nogle gode bøger her i årets første måned?

Leave a Reply