Min kæreste elskling af Gabriel Tallent

Min kæreste elskling af Gabriel Tallent, 2018. Anmeldereksemplar fra Hr. Ferdinand. Opr. udgivet som My Absolute Darling i 2017, oversat af Tonny Vorm. Antal stjerner: 5/5

Hvordan påvirker vores omverden og især vores forældre os, når vi vokser op og hvad er forskellen på at leve og at overleve?

Turtle Alveston er ikke som de fleste 14-årige amerikanske piger. Mens hendes jævnaldrende går op i makeup og tøj, så bruger Turtle sin tid på at besøge sin bedstefar, rense skydevåben og affyre dem og vandre i naturen. Hun bor sammen med sin far Martin i nærheden af den nordcaliforniske by Mendocino og der er både skov og vand lige i nærheden af hendes hjem. Livet derhjemme er præget af hårde ord og handlinger fra Martins side og det med relationer til andre mennesker omkring hende er svært for Turtle, men så er det godt, at Turtle ude i skoven kan tænke over hvad der sker derhjemme:

“Hun går ud i køkkenet, åbner forsigtigt bagdøren. Natten er klar. Månen lyser stærkt nok til, at man kan se. Hun træder på bjælkerne og står lidt og kigger ned på de sorte bregner. Hun kan lugte floden. Hun kan lugte fyrretræerne. Hun kan lugte deres krøllede, støvede nåle.
Hun siksakker gennem myrtebuske og rødbrune blade. Hun kommer til floden og går på den stenede bund, så hendes fødder bliver følelsesløse af kulde. Træerne rejser sig mørke mod den stjerneglimtende hvælving. Jeg går tilbage nu, tænker hun. Tilbage til mit værelse. Jeg har lovet og lovet og lovet, og han kan ikke klare at miste mig. Mod øst skinner vandet mat i det vilde mørke. Hun står stille og trækker vejret, suger stilheden til sig i lang tid. Så går hun.

Denne her sommer er dog ved at ændre alt i Turtles liv. Da hun en dag er ude på en af hendes gåture, ser hun fyrene Brett og Jacob og beslutter sig for at følge efter dem. Der går lidt inden hun giver sig til kende, men da drengene, der ikke er vant til at at vandre i naturen, er ved at fare vild, hilser hun på dem og hjælper dem. Kort tid efter denne oplevelse fatter Martin mistanke om at noget har ændret sig og efter et opgør forsvinder Martin i en tid. Turtle må klare sig selv og formår at opretholde en facade, så ingen myndigheder opdager, at hun bor helt alene. En dag kommer hendes far tilbage og med sig har han pigen Cayenne, som er yngre end Turtle og der går ikke længe før Martin sætter Turtle i en umulig situation:

“Turtle kigger på ham.
Han siger: “Har du tænkt dig at affyre den der, eller hvad?”
“Jeg har ikke lyst til det her, far”, siger hun.
“Det skal du, søde. Min elskede. Min kæreste elskling. Du bliver nødt til det. Tag dig god tid, og gør det rigtigt; fej tankerne væk, og slap af i kroppen, et let tryk på aftrækkeren, ikke noget med at presse, en glidende bevægelse; vær klar til rekylen, og glem det så; hold fokus indtil dit første hjerteslag, efter du har fyret af. Hvad tænker du på?”
“Ingenting,” siger hun, selvom det ikke er sandt.
“Nemlig,” siger han. “Ingenting.”
Turtle tømmer hovedet. Hun er dybt koncentreret. Et projektil følger ikke en flad bane, men let kurve, inden det falder.”

Men hvad har sommeren gjort ved Turtle og hendes tro på hendes eget værd og hvordan finder man sin styrke frem, når alt ser håbløst ud?

Bander i også nogle gange af bøger og krummer tæer, når der sker noget frygteligt? Det sker sjældent for mig, at jeg gør begge ting, men Tallents måde at beskrive situationer fik mig til at bande flere gange og krumme så meget tæer, at jeg var nødt til at læse op for min kæreste, fordi det var så frygteligt at læse. Og bare det at jeg tænker på det, nu hvor jeg skriver denne anmeldelse, bringer tåkrumningen og bandeordene tilbage, men det er ikke kun beskrivelserne af Turtles frygtelige oplevelser, som Tallent formår at skrive på en sådan måde, at man ikke kan andet end at leve sig ind i bogen. Det er også hans måde at beskrive den nordcaliforniske natur på, så man kan se skovene og strandene for sig som gik man side om side med Turtle. Det er en af de vigtigste bøger, som jeg har læst i år og uden tvivl også en af de hårdeste læseoplevelser, for Tallent formår at behandle emner som incest, sorg og mentale problemer i løbet af bogen på en hudløst ærlig facon.

Alt i alt en tankevækkende roman om teenagepigen Turtle og hendes svære tilværelse, hvor en sommer kan ændre alt for Turtle og hendes far og jeg er helt enig med Stephen King, der på bogens bagside er citeret for at kalde denne bog for et mesterværk, for det er et mesterværk uden lige.

1 Comment

  1. Gabriel Tallent om skriveprocesser, at skrive om svære emner og om debutromanen ‘Min kæreste elskling’, – Ord fra en bibliofil

    januar 3, 2019 at 11:16 pm

    […] var et smut i Danmark tilbage i efteråret (i kan i øvrigt læse min anmeldelse af bogen herovre). Jeg tog ind til Rådhuspladsen på en lun dag i midten af september med mit eksemplar af bogen […]

Leave a Reply