Syv ting at se på Filmstriben #2

Så blev det igen tid til at dele film for bognørder, som man netop nu kan finde på Filmstriben.dk. Det er bibliotekernes streamingtjeneste, og man kan se et par ting om måneden, hvilket er lidt ærgerligt, for der er virkelig mange interessante film og serier, men så må man vente til næste måned. Jeg lavede et indlæg i denne række allerede sidste år i forsommeren og jeg har allerede nu fundet nogle stykker frem til et nyt indlæg. I kan læse det første af dem lige her og hvis i trykker på nedenstående titler, linker jeg over til IMDB, da der står ret meget om filmene derovre:

 

12 years a slave (2013). Denne film er baseret på bogen med samme titel af Solomon Northup fra 1853 , som handler om den frie, sorte familiefar Solomon, der kidnappes og bliver solgt som slave. Den høstede utrolig mange priser det år, hvor den kom ud og dette var blandt andet Golden Globes og 3 Academy Awards, også kendt som Oscars. Selv nåede jeg ikke i biograferne, men uden tvivl skal den snart ses, nu hvor den er på Filmstriben.

4.50 fra Paddington (1961). Dette er en gammel filmatisering af en af Agatha Christies mest berømte bøger, og det er en del af serien om Miss Marple. Der er flere andre af de gamle filmatiseringer derinde og selvom jeg oftest ser ret nye film, så er der nu noget ved filmene fra 1950’erne og 1960’erne engang imellem.

A  Long Way Down (2014). Denne her er en filmatisering af bogen af samme navn af Nick Hornby, som de fleste nok kender som forfatteren bag “High Fidelity” og “About a Boy”. Førstnævnte læste jeg inden jeg startede bloggen og jeg var ret vild med måden, hvorpå han skriver om det engelske samfund. Bogen bag denne film er fra 2005 og den handler om 4 mennesker, som støder på hinanden rent tilfældigt på et tag, da de alle har planer om at hoppe ned derfra og begå selvmord. I stedet lærer de hinanden at kende og filmen har både Toni Collette og Pierce Brosnan på rollelisten.

A Single Man (2009). Bogen har jeg endnu til gode, da jeg ikke kendte til bogens eksistens, da jeg lånte filmen på folkebiblioteket i Lund, da jeg boede derovre i 2013. Colin Firth er eminent i rollen som den homoseksuelle professor George og Nicholas Hoult, som de fleste nok kender som Marcus i “About a Boy”, brillerer ligeså som den unge fyr Kenny. Bogen er i øvrigt skrevet af Christpher Isherwood og blev oprindelig udgivet med samme titel i 1964, og hvis man vil have den på dansk, så ved jeg, at den tidligere er udgivet som “Enlig Herre” af Grafisk Forlag (min er nemlig derfa og fra 1968). Hvis du tænker, at du har hørt Isherwood’s navn før, så er der en god sandsynlighed for det, da han også står bag bogen “Farvel til Berlin”.

Cézanne og Zola (2016). Denne film er jeg faktisk ikke før stødt på, men den lyder virkelig interessant. Den handler om venskabet mellem forfatteren Emile Zola (nok mest kendt for “Nana”, som er en del af serien “Les Rougon-Macquart”)  og maleren Paul Cézanne (bedst kendt for hans portrætter og landskabsbilleder). Uden tvivl skal jeg få set den i løbet af foråret og efter nogle år på reolen efterhånden er det nok også snart tid til at begrave mig i “Nana”, som jeg hørte en hel del om på Litteraturhistorie.

De kaldte hende Sarah (2010). Det her er uden tvivl en af de bedste bøger, som jeg nogensinde har læst og en af de mest fantastiske filmatiseringer, som jeg nogensinde har set.Tatiana de Rosnays bog “Sarah’s Key” udkom tilbage i 2006 og det er en virkelig stærk historie, der både viser en ung piges oplevelser under 2.verdenskrig samt en mors liv i det moderne Frankrig, hvor hun opdager, at hendes svigerfamilies bolig har en interessant historie bag sig. Kristin Scott Thomas spiller Julia i nutidens Frankrig, medens Sarah spilles af det unge talent Mélusine Mayance. Det er i skrivende stund noget tid siden, at jeg sidst har set den, men næste gang bliver uden tvivl med Kleenex ved min side, som jeg stærkt kan anbefale at have det ved sin side, uanset om man ser filmen eller læser bogen.

En engel ved mit bord (1990). Det var faktisk på grund af denne film, at jeg fik lyst til at lave et indlæg om Filmstriben igen. Selv er jeg ikke stærk på litteratur fra New Zealand, men denne lyder helt fantastisk. Den handler om forfatterinden Janet Frame og er baseret på hendes autobiografiske bøger, hvor hun en del af sit liv var indlagt på en mental institution. Filmen er instrueret af Jane Campion, som også har instrueret film som “The Piano” og “Bright Star” (sidstnævnte anbefalede jeg i indlægget sidste år) og jeg kan heldigvis se, at der er flere biblioteker på Bibliotek.dk, som har hendes værker stående.

 

Hvad med jer? Ser i film på Filmstriben og kan i anbefale nogle, der handler om forfattere eller er filmatiseringer af bøger?

 

1 Comment

  1. Syv ting at se på Filmstriben #3 – Ord fra en bibliofil

    marts 24, 2018 at 11:10 am

    […] Så blev det tid til endnu et indlæg om filmatiseringer, som man kan finde ovre på Filmstriben og som alle kan se med deres bibliotekslogin. Selv ser jeg også rigtig mange film på Netflix og YouSee, men da jeg ved, at alle ikke har det, er det bedre at fortælle om de film, der er at finde i Filmstribens store base af film og serier. Jeg har tidligere skrevet 2 andre indlæg om det, som i kan finde her og her. […]

Leave a Reply