Syv ting at se på Filmstriben #3

Så blev det tid til endnu et indlæg om filmatiseringer, som man kan finde ovre på Filmstriben og som alle kan se med deres bibliotekslogin. Selv ser jeg også rigtig mange film på Netflix og YouSee, men da jeg ved, at alle ikke har det, er det bedre at fortælle om de film, der er at finde i Filmstribens store base af film og serier. Jeg har tidligere skrevet 2 andre indlæg om det, som i kan finde her og her.

“Øst for Paradis” er ikke kun navnet på en skøn biograf i Aarhus, det er også navnet på den danske oversættelse af “East of Eden”, som John Steinbeck fik udgivet som bog tilbage i 1952. Allerede i 1955, altså kun 3 år efter, blev det til en film med charmøren James Dean og selvom jeg endnu ikke har set James Dean i en rolle, så tror jeg, at de fleste af jer ved, hvem han er. Den handler om en lidt kaotisk familie og i kan læse mere om den lige her på IMDB.

Jeg har et meget svagt punkt, når det gælder periodedramaer og især tiden efter 2.verdenskrig er interessant (jeg har ikke tal på hvor mange timer jeg har brugt på at se tv-serien “Call the Midwife”). Jeg faldt over traileren til “The Dressmaker” fra 2015 ved et tilfælde og har flere gange været tæt på at få den set, men først bog og så film, så vidt muligt og da bogen nu er skrevet på engelsk, så må jeg se at få den hjem på hylden. Den blev udgivet tilbage i 2000 faktisk af australske Rosalie Ham og udover at være en gotisk roman, så er det også hendes debutroman. I kan læse et interview med hende her og læse mere om filmen og se traileren her på IMDB.

Af uforklarlige årsager har jeg aldrig set “Verden ifølge Garp” fra 1982 selvom den så ofte har været vist i TV. Der gik mange år, før jeg fandt ud af, at den er baseret på en roman af amerikanske John Irving fra 1978, som også er forfatteren bag “Æblemostreglementet” fra 1985 (filmatiseret i 1999 med Tobey Maguire og Charlize Theron) og “Enke i et år” fra 1998. Denne her har den fantastisk Robin Williams i hovedrollen og handler om en ung forfatter og hans forhold til hans mor. I kan læse mere på IMDB lige her og se en gammel trailer her.

For nogle år siden så jeg “Breakfast at Tiffany’s” og siden da er jeg begyndt at se flere og flere ældre film fra især 1950’erne og 1960’erne. Jeg faldt over “Gigi” fra 1958 ved et tilfælde og det var først da jeg begyndte at anmelde bøger, at jeg opdagede den franske forfatterinde Colette og at hun havde fået novellaen “Gigi” udgivet allerede tilbage i 1944. Filmen er en forrygende musical med Leslie Caron (der i øvrigt stadig har roller hist og her i en alder af 86, blandt andet i tv-serien “The Durrells”) som den unge pige Gigi, der bor i Paris og som er i træning til at blive en fin dame, men det er ikke altid helt nemt. Heldigvis kender familien dog en særlig mand ved navn Gaston, som spilles af Louis Jourdan og i kan læse mere om filmen lige her på IMDB.

I modsætning til ovenstående film så kendte jeg til “Ekstremt højt & utrolig tæt på” som bog inden filmen kom i biograferne tilbage i 2011, dog uden at have læst bogen. Den handler om Oskar, der er 9 år gammel, som mister sin far under angrebene 11/9 2001. Han opdager, at faren har efterladt en nøgle og han begiver sig ud på noget af en færd, da han vil finde ud af, hvad den nøgle er til. Bogen er skrevet af Jonathan Safran Foer og den blev udgivet i 2005. Jeg mødte ham faktisk sidste vinter, hvor han besøgte Gentofte Bibliotek, hvor han snakkede om sit forfatterskab og især den nye bog “Here I am”. I kan læse mere om filmen her på IMDB og mit indlæg om Safran Foers Danmarksbesøg er herovre.

En af de hyggeligste film, som jeg nogensinde har set med Gérard Depardieu, er “Mine eftermiddage med Margueritte” og den er faktisk ikke baseret på en bog. Men de to hovedkarakterer Germain og Margueritte på 95 snakker utrolig meget om bøger, da sidstnævnte er meget belæst og førstnævnte har altid været en lidt langsom læser. Filmen er i øvrigt fra 2010, originaltitlen er “La tête en friche” og i kan læse mere om den på IMDB lige her.

At “Tale of tales” eksisterede, opdagede jeg faktisk først, da jeg scrollede ned igennem filmene. Dens handling er inspireret af napolitanske eventyr af Giambattista Basile, som levede fra 1566-1632 i netop området omkring Napoli og han var både poet og hofmand. Jeg har endnu ikke stiftet bekendtskab med disse eventyr (men mon ikke de er til at opdrive et eller andet sted på dansk), men filmen er også kun løst baseret på disse. Selma Hayek er på rollelisten og ud fra traileren ligner den ikke noget, som man så ofte ser i filmverdenen – den ser virkelig grotesk ud og er bestemt ikke for sarte sjæle. I kan læse mere om den her og også se traileren dertil.

Hvad med jer? Har i nogle gode forslag til hvad man skal se på Filmstriben?

Leave a Reply