The Phantom Tollbooth af Norton Juster

The Phantom Tollbooth af Norton Juster, 1999. Collins Modern Classics. Antal stjerner: 5/5

Findes der lande, som ikke er at finde i et ganske almindeligt atlas og hvis der er, hvordan kommer man så dertil?

I denne bog, der første gang blev udgivet allerede tilbage i 1961, møder vi den unge dreng Milo, som har det med at kede sig ganske ofte. Han mister hurtigere interessen for ting end de fleste andre børn, men en dag finder han en mystisk pakke, da han kommer hjem fra skole. Pakken indeholder udover en form for betalingsanlæg, som dem man ser ved grænser, et virkelig interessant kort, som Milo hurtigt fatter interesse for:

“As the announcement stated, it was a beautiful map, in many colors, showing principal roads, rivers and seas, towns and cities, mountains and valleys, intersections and detours, and sites of outstanding interest both beautiful and historic.

The only trouble was that Milo had never heard of any of the places it indicated, and even the names sounded most peculiar.

“I don’t think there really is such a country,” he concluded after studying it carefully. “Well, it doesn’t matter anyway.” And he closed his eyes and poked a finger at the map.

“Dictionopolis,” read Milo slowly when he saw what his finger had chosen. “Oh, well, I might as well go there as anywhere.”

He walked across the room and dusted the car off carefully. Then, taking the map and rule book with him, he hopped in and, for lack of anything better to do, drove slowly up to the tollbooth. As he deposited his coin and rolled past he remarked wistfully, “I do hope this is an interesting game, otherwise the afternoon will be so terribly dull.”

Og pludselig befinder han sig ikke længere på sit værelse. Han er draget afsted til en verden, hvor byer f.eks. kan hedde Dictionopolis og Digitopolis, hvor dyr kan tale og hvor prinsesser kan indespærres i de højere luftlag. Ikke alt er idyllisk i denne verden og før han har set sig ordentligt om, er han på vej ud for at finde prinsesserne Rhyme og Reason, da de plejer at kunne få deres brødre, som henholdsvis bor i Digitopolis og Dictionopolis, til at blive enige, selvom kongen Azaz fra sidstnævnte by er helt sikker på, at bogstaver er vigtigst, hvorimod hans bror kaldet The Mathemagician mener, at det er tal, der er vigtigst. Men Milo begiver sig ikke alene afsted. Han får følgeskab af hunden Tock og insektet The Humbug og undervejs møder de en dreng kaldet Alec Bing, som flyver rundt oppe i luften af en ganske mærkværdig grund:

“He hopped a few steps in the air, skipped back to where he started, and then began again.

“You certainly must be very old to have reached the ground already.”

“Oh no,” said Milo seriously. “In my family we all start on the ground and grow up, and we never know how far until we actually get there.”

“What a silly system.” The boy laughed. “Then your head keeps changing its height and you always see things in a different way? Why, when you’re fifteen things won’t look at all the way they did when you were ten, and at twenty everything will change again.”

“I suppose so,” replied Milo, for he had never really thought about the matter.”

Men er det til at finde det såkaldte ”Castle in the air”, hvor prinsesserne opholder sig og er det muligt for Milo at komme hjem igen til hans egen verden?

Denne fortælling er så tidløs, at jeg slet ikke havde troet, at den blev udgivet første gang tilbage i 1961. Desværre har jeg ikke kunnet opstøve en dansk udgave af den og selv faldt jeg tilfældigt over den på arbejdet ovre ved de engelske børnebøger, da jeg egentlig var på udkig efter en anden bog. Det er en ganske mærkværdig fortælling, som med sine lommefilosofiske betragtninger både egner sig til børn og voksne. Det er bestemt ikke sidste gang, at jeg læser den og jeg tror, at det er en bog, der er helt perfekt til fans af ”Alice in Wonderland”, ”Peter Pan” og ”The Wizard of Oz”, da den også tager sin læser med på en virkelig interessant rejse.

Alt i alt en fantastisk fortælling om Milo, der sammen med nye venner er på en mission i et ukendt land og som undervejs lærer lidt om hvordan verden kan anskues på forskellig vis.

Leave a Reply