#Et par anbefalinger – Bøger om jul

Kalenderen siger allerede 4.december og jeg er kommet godt igang med en del forskellig julelæsning samt et par ikke-julede bøger. For ikke så længe siden anbefalede jeg jer nogle bøger om forfattere og forfatterskaber og derfor tænkte jeg, at i måske også kunne have brug for inspiration til et par julebøger. Nogle af disse bøger har jeg læst utallige gange, andre få gange og nogle er endnu ikke læste/færdiglæste. Jeg kender mange andre gode julebøger, så i spørger bare løs, hvis i mangler en anbefaling.

De her to læste jeg også sidste år og jeg læste endda også “Det første juleeventyr” af Bent Haller tilbage i 2014. Jeg var stødt på den samme sommer i en genbrugsbutik og da jeg som barn var meget begejstret for hans bog “Silke”, måtte den hjem med det samme. Kapitlerne er ganske korte i den og da december ofte er en travl måned for mig, kan man sagtens lige nå at læse dagens sider inden hovedet rammer hovedpuden om aftenen. “Julemysteriet” af Jostein Gaarder havde mine forældre og bror med hjem til mig engang, da de havde været i Norge. Jeg kendte ikke til meget norsk litteratur dengang, og jeg gav dem 3 navne, hvis bøger de gerne måtte kigge efter: Shakespeare (det er interessant at læse Shakespeare på forskellige sprog), Ibsen og Gaarder. De kom hjem med bøger af alle 3 og det var først sidste år, at jeg fandt bogen af Gaarder frem fra gemmerne og læste den for første gang. Gaarder fortæller hans historier på en helt unik måde og jeg kan varmt anbefale den til både store børn og voksne. Så vidt jeg ved er den til at få på dansk (jeg læser selv den norske udgave nemlig).

De her bøger er begge fra serien “Wordsworth Classics” og lige de her henvender sig især til børn. “A Christmas Carol” af Charles Dickens er en af de bedst kendte britiske julebøger og der er flere filmatiseringer end jeg kan tælle på en enkelt hånd. Denne udgave er desuden også illustreret og en skønne jul skal jeg nok få den færdiglæst inden vi når juleaften. Jeg forsøgte sidste december og pludselig var det januar, men i år forsøger jeg endnu en gang. Den anden bog fra Wordsworth Editions vandt jeg faktisk ovre hos Malene, hvis blog Wondrous Bibliophile er linket længere nede i dette indlæg. Det er allerede 2 år siden og ligesom bogen med Dickens er den fuld af jul og fine illustrationer. Denne her er en samling af små tekster fra forskellige forfattere (heriblandt en forkortet udgave af “A Christmas Carol”) og jeg nåede at læse noget i den sidste år. Netop nu ligger den igen på mit natbord og jeg ser frem til at læse både digte, noveller og uddrag af romaner i den kommende tid.

Da Terry Pratchett døde sidste forår, var det noget af en sorgens dag herhjemme. Min kæreste er stor fan af hans Discworld-verden og det gik op for mig, at jeg ikke havde læst særlig mange af hans bøger. Denne her er en af dem, men hvis den bare er halvt så god som tv-filmen, så er den virkelig julet på en helt anden måde, end man er vant til. En af hovedrollerne i tv-filmen spilles faktisk af Michelle Dockerey (bedre kendt som Lady Mary i “Downton Abbey”) og vi har de sidste par år set filmen lige i de sidste dage op til juleaften.

“Julefortællinger” af Astrid Lindgren er en bog, der har fulgt mig i mange år. Det er den julebog, som jeg har læst flest gange og hver gang jeg læser den, lægger jeg mærke til nye detaljer. Illustrationerne i fortællingerne om både Pippi, Emil, børnene fra Bulderby, Lotte og Kitte Kry er blandt mine favoritter i børnebøger og hver gang at jeg har kigget på bogen på bogreolen i løbet af november har jeg tænkt: “Dig tager jeg snart ud igen for jeg ved ikke hvilken gang” og jeg ser frem til den årlige julelæsning af den. “Den lille historiebog” er til gengæld én, som er gået i arv fra min kærestes familie. Da jeg i starten af 2015 besøgte min kærestes barndomshjem, havde hans far fundet nogle bøger frem og jeg faldt over et par bøger med julehistorier. Forsiden på denne her er simpelthen så fin og det bliver hyggeligt at få læst nogle gamle historier (der er en masse af slagsen i øvrigt og denne her er fra 1952).

De her faldt jeg over den anden dag, da jeg havde fået fri fra arbejde. “The Nutcracker” af E.T.A. Hoffmann er også en klassiker og denne her indeholder de fineste illustrationer af Roberto Innocenti, som jeg også varmt kan anbefale. Jeg er endnu ikke helt færdig med at læse den, men så smukke illustrationer ser man ikke så ofte og jeg ved allerede nu, at det ikke er sidste gang, at jeg læser fortællingen om Marie og musene. Den til højre stak lidt længere ud fra reolen end de fleste andre på den side, og jeg tænkte, at den så rimelig juleagtig ud. Det er “Snowflake Bentley”, som er skrevet af Jacqueline Briggs Martin og illustreret af Mary Azarian. Den er ganske kort, så jeg læste den ganske hurtigt, men den handler om en mand, som er fascineret af snefnug og han eksisterede rent faktisk i virkeligheden. Søg blot på “Snowflake Bentley” på Google, men bogen er også virkelig fin og anbefalelsesværdig.

Hermed slutter mit lille indlæg om julebøger – jeg krydser fingre for, at i får en skøn jul og at i har fundet jer stakkevis af julebøger (om det så er børnebøger, julekagebøger eller sanghæfter så skaber det jo en form for julestemning, selvom vejret ikke bidrager til det for tiden).

Hvis i mangler mere inspiration, så har jeg set at Malene ovre på Wondrous Bibliophile anbefaler julebøger i dette indlæg og at Amalie på Adventures of a bookgeek har skrevet det her indlæg 🙂

3 Comments

 1. metteeline

  december 9, 2016 at 8:51 am

  Min oprindelige plan for julelæsning var at jeg ihvertfald skulle nå at læse “The Christmassaurus” af Tom Fletcher men mit eksemplar af den ligger stadig hos min veninde i England som lovede at sende den herover så det bliver ikke til noget. Så nu er jeg igang med at læse A Christmas Carol. Og så har jeg forgæves forsøgt at få fat i ‘Twas the night before Christmas men den er ikke til at finde så den må bestilles hjem fra bookdepository. Og så købte jeg Astrid Lindgrens Julefortællinger bog i Den Gamle By i går og glæder mig enormt meget til at læse historierne 🙂

  1. Ann-Kristine

   december 10, 2016 at 9:39 pm

   Den af Fletcher skulle være rigtig god ifølge en veninde fra studiet. Jeg har set hende tweete en del om den, og er faktisk netop selv begyndt at dykke ned i musikken fra McFly (tidligere var jeg stor fan af både Blue, Westlife og Busted). “‘Twas the night before Christmas” er virkelig en hyggelig samling, så jeg krydser fingre for at du får fat i den 🙂 Du kan roligt glæde dig til “Julefortællinger” – illustrationerne og ordene går så fint hånd i hånd og jeg glæder mig til at få læst lidt mere i denne weekend 🙂

 2. Månedlige refleksioner – November – Ord fra en bibliofil

  december 5, 2017 at 1:11 pm

  […] og jeg er allerede godt igang med flere julekalender-bøger (jeg skrev et indlæg om julebøger her sidste år på bloggen). Jeg krydser fingre for at i får en rar december med masser af julehygge og forhåbentlig også […]

Leave a Reply