Jeg øver mig i at være glad af Maja Mittag

Jeg øver mig i at være glad af Maja Mittag, 2016. Kronstork. Anmeldereksemplar fra forlaget. Antal stjerner: 4/5

Er der virkelig et skridt fra at være barn og til at man bliver voksen eller er det en flydende overgang? Og hvordan lever unge mennesker i dag med og uden hinanden?

Denne digtsamling er skrevet af debutanten Maja Mittag, som iagttager hendes eget ungdomsliv og andres på en ganske særlig måde. Jeg-formen har det ikke altid lige nemt. Hun rammes af sygdom og må indlægges i et par måneder. Men hvor mange patienter forsøger at glemme deres sygehusophold, så har jeg’et det anderledes:

”jeg glemte toårsdagen for min operation i får

jeg har brug for at være syg igen

for at have noget at definere mig selv ud fra

sådan har jeg det også med en del mennesker

jeg har svært ved at definere dem”

Du’et er sommetider tilstede og andre gange langt væk fra bogens jeg. Det er et forhold, som går både op og ned, hvilket tydeligt ses flere gange i digtene. Forhold er ikke altid ligetil og en fyr ved navn tt blandes også ind i det. Hvad der er særlig interessant for mange af digtene er jeget’s forhold til sig selv. Nogle gange har hun det rigtig godt (”fuck yes, jeg er happy”), men hun stiller også spørgsmålstegn ved sig selv, hvem hun er og hvordan hun kunne være:

”jeg ville ønske

at jeg var i stand til at udtrykke mine følelser bedre

at jeg var alene lige nu

jeg ønsker at være et bedre mennesker

ved stadig ikke, hvad det indebærer”

Men hvordan finder vi egentlig os selv i en verden, som påvirker os uendeligt?

Mittag stiller i denne bog nogle interessante spørgsmål til selvet og hvordan vi egentlig udvikler os som mennesker. Der er passager, som virker lidt overflødige, hvilket er hvorfor den ikke får fem stjerner, men hun formulerer sig virkelig godt af en debutant især. Jeg tror, at det især vil være unge mennesker, som vil kunne få en masse ud af denne bog, men også ”voksne” vil kunne nyde eftertænksomme betragtninger af ungdomslivet og filosofiske tanker over individets identitet. Alt i alt en smukt skreven bog om at være ung i dagens Danmark og hvordan vi bliver, som vi er og som vi vil være.

4 Comments

 1. krammerjunk

  maj 19, 2016 at 8:27 pm

  Det lyder som en virkelig interssant digtsamlin, den må bestemt læses !

  1. Ann-Kristine

   maj 21, 2016 at 10:05 am

   Det var den virkelig også – god læselyst 🙂

 2. De 13 mest mindeværdige læseoplevelser i 2016 – Ord fra en bibliofil

  januar 12, 2017 at 8:03 am

  […] og jeg fik gjort en smule ved det i 2016. (Jeg stod også og overvejede, om Maja Mittags bog “Jeg øver mig i at være glad” skulle med i dette indlæg, men Reines vandt pladsen […]

Leave a Reply