Fordelene ved at være en bænkevarmer af Stephen Chbosky

Fordelene ved at være bænkevarmer af Stephen Chbosky, 2013. Ordenes By. Opr. udgivet som The Perks of Being a Wallflower i 1999. Antal stjerner: 5/5

Fantastisk bog! Jeg forstår ikke hvorfor der er gået så mange år før den for alvor er blevet populær i Danmark. Bogen, som er skrevet af amerikanske Stephen Chbosky, udkom allerede på det amerikanske marked i 1999, men det er først ifm. filmatiseringen at den for alvor blev kendt herhjemme.

Charlie, som er bogens hovedperson, skal til at starte i high-school, da bogen begynder. Han har aldrig været den populære type og det er til en af de første fester i high-school at han bliver kaldt for en “Wallflower” – på dansk bænkevarmer. Han iagttager verden og tænker over hvorfor den er, som den nu engang er. Han er den yngste af tre derhjemme; hans storebror er lige taget hjemmefra for at begynde på college og hans søster skal begynde sit sidste år på samme high-school.

Ved et tilfælde bliver han ven med nogle af de ældre studerende, som hjælper ham ind i deres verden – denne indeholder Rocky Horror Picture Show i stor grad, diskussioner af forfattere, stoffer og kæresteforhold på tværs af gruppen. Men Charlie har en hemmelighed og dette påvirker hans forhold til andre mennesker – hans tante døde da han fyldte syv og efterhånden lærer vi gennem bogen at deres forhold ikke var helt normalt. Bogen henvender sig mest til teenagere, men jeg vil anbefale den til enhver aldersgruppe – måske især til de voksne, da det kan bringe minder tilbage om en ungdom fuld af fester, venskaber og kulturoplevelser. Grunden til at jeg siger kulturoplevelser er fordi at Chbosky nævner film, musik og bøger i flæng. Sidstnævnte er især en stor del af Charlie’s liv – hans engelsklærer giver ham en masse klassikere, som hjælper ham til at tænke endnu mere over tingene.

Alt i alt en god bog, som gør at man tænker over livet og hvad der gør, at man er som man er.

 1. lisbethvestergard

  maj 17, 2016 at 9:45 am

  Åh, “The Perks” er min absolutte yndlingsbog! Fik den tilfældigt i fødselsdagsgave for nogle år siden, og chokerede mig selv ved at sluge den råt på én dag. Næste gang jeg læste den, var den bare endnu bedre. Virkelig en fantastisk, hjertevarm og vidunderlig bog. Alle burde læse den altid! Og så se filmen. Og læse bogen igen, haha 😀

  // http://www.moonlitmadness.dk

  1. Ann-Kristine

   maj 21, 2016 at 10:10 am

   Jeg havde set traileren et par gange og da jeg så bogen på biblioteket, måtte jeg låne den med hjem med det samme. Det har jeg absolut ikke fortrudt. En eller anden dag skal jeg selv få købt bogen 🙂

 2. krammerjunk

  maj 17, 2016 at 9:50 pm

  Jeg elsker denne bog!
  Jeg blev dog skuffet over filmen. Jeg blev rigtig ked af, at de pakkede historien med hvad der sket i hans barndom så meget ind, den er jo en rigtig stor del af hvem Charlie er, og hvorfor han er som han er.

  Men bogen er bare waw.
  Den sidder stadig i mig til trods for det er over et år siden jeg læse den.

  1. Ann-Kristine

   maj 21, 2016 at 10:14 am

   Sådan er det nogle gange med filmatiseringer jo. Der er så meget, der går tabt. Men jeg kunne dog stadig rigtig godt lide filmen – overbevisende skuespillere synes jeg. 🙂 Bogen skal helt klart læses igen og købes, da jeg sidst lånte den på biblioteket.

 3. krammerjunk

  maj 21, 2016 at 10:17 am

  Det er det ja. Men det er også en af de bøger jeg skal havde købt !

Leave a Reply