Besat af Klaus Rifbjerg

Besat af Klaus Rifbjerg, 2015. Anmeldereksemplar fra Gyldendal. Antal stjerner: 4/5

Hvad kan besat egentlig betyde og hvordan er vi som mennesker besatte på flere måder?

Denne bog af Rifbjerg handler om at være besat og besætte. Bagsideteksten fortæller os at “besat” både kan være et adjektiv og et verbum. Det er en samling af 10 fortællinger, både korte og lange, hvor nøgleordet er besat for hver enkel. Historien “Angst” er en af de første i samlingen og den efterlod et stærkt indtryk hos denne læser:

“Jeg er altid bange. Det kan være mere eller mindre, og de fleste har ingen anelse om, hvor bange jeg er, for det kan jo ikke nytte noget. (…) Derfor har jeg også tillagt mig en stil, som gør det meget svært for ikke at sige umuligt – hvis man altså ikke kender mig meget godt – at se, hvor bange jeg i virkeligheden er.”

Alle har angst i en eller anden grad og han har fanget individets følelser fantastisk præcist. Hans karakter tager os tilbage til besættelsestiden og fortæller om hvordan nogle hændelser gjorde ham mindre bange end andre. Det er interessant at høre barnets vinkel på krigen og hvad den gjorde ved folk omkring barnet selv. En anden særlig bemærkelsesværdig fortælling er “Butterfly”, som handler om en ældre mand og hans kone, og som bliver fortalt fra begge deres synsvinkler:

“Han lagde mærke til, at teen næsten havde trukket for meget, da han hældte den op. Men den var absolut drikkelig og havde også fået en temperatur, så han ikke brændte sig. Skulle han selv have beskrevet situationen, ville han have kaldt den harmonisk, nu var den der bare, og hvis han savnede noget, var det Muks og al hendes fantastiske snak. Han elskede hendes ordstrøm, selv sagde han ikke så meget. Han hed Ib.”

Denne bog har været meget i medierne og det er helt forståeligt. Den udkom kort efter Rifbjergs død og for at være helt ærlig – det er den første af hans bøger, som jeg nogensinde har læst, hvilket jeg bestemt ikke har fortrudt. De fleste danskere har læst Rifbjerg i deres skoletid, og på en måde var det forfriskende at læse et værk fra den sidste del af hans karriere. Der er ikke et ord, som ikke er velplaceret og de fleste historier giver god mening. Rifbjerg har skrevet disse fortællinger umådelig godt og det er bestemt en bog, som kan læses endnu én gang hvis ikke flere.

Alt i alt en fantastisk samling af fortællinger, som viser hvordan vi som mennesker kan være besat samt hvordan vi lever under besættelser af forskellige former.

Leave a Reply