To verdener af Nina Bolt

To Verdener af Nina Bolt, 2014. Anmeldereksemplar fra Tiderne Skifter. Antal stjerner: 4/5

Hvem skal man være mest loyal overfor? Sin mand eller sine forældre?

Lena står i dette dilemma i denne velskrevne bog af Nina Holt. Efter endt uddannelse som tolk tager hun til Danmark i midten af 1950’erne og ser en helt anden verden der i forhold til hjemlandet Polen. Hun kan ikke helt finde sig til rette i det danske samfund og begynder at komme i en dansk-polsk forening efter fødslen af sine børn. Hendes to børn, hhv. en søn og en datter, tager hun med sig i 1969, da hun finder ud af, at hendes far har problemer og er blevet arresteret af det hemmelige politi. Hun efterlader sin mand hjemme i Danmark, som er helt uforstående om hvad der sker med hans lille familie.

I Polen tager Lena ud til sit barndomshjem, som er helt anderledes end hendes tilværelse i Danmark har været, og hun må igen vænne sig til at bo på en gård. Sønnen Mathias og datteren Sofie må tage polske variationer af deres navn til sig og det er nemmere sagt end gjort. For hvornår banker fortiden på døren og hvorfor er faren blevet anholdt? Alt i alt en gribende bog – Bolt skriver rigtig godt og det har været svært at lægge bogen fra sig. Tilpasning i forhold til et nyt samfund er ikke altid nemt og Lena må tage stilling til en masse spørgsmål – både om fortiden og fremtiden under hendes ophold i Polen.

Dette er den første bog, som jeg har læst af Bolt, men det bliver bestemt ikke den sidste. Hendes karakterer er troværdige og vi følger ikke kun Lenas tanker, men også hendes børns, hendes mands, og hendes forældres. Vi hører om hendes første år i Danmark og vi kan identificere os med hende i en vis grad, da de fleste mennesker mindst en gang i livet har oplevet en tid, hvor man skulle tilpasse sig i forhold til sine omgivelser.

Alt i alt en rigtig god bog og jeg kan bestemt anbefale den. Især til voksne.

 1. Bach

  januar 3, 2015 at 7:29 pm

  Endnu en bog til ønskelisten. Den lyder lige som en historie for mig 🙂

  1. Ann-Kristine

   januar 3, 2015 at 7:33 pm

   Den kan virkelig godt anbefales – jeg har sidenhen købt en anden af hendes bøger, dog endnu ikke læst, men regner med at læse den i 2015. 🙂

Leave a Reply