#Bognørdede links – Kommende film baseret på bøger (og en om en forfatter)

Jeg er nok ikke den eneste, hvis biografture kan tælles på en hånd her de sidste to år, men nu hvor biograferne begynder at åbne op igen, har jeg siddet og kigget lidt på hvilke film der kommer i løbet af 2022. Og så en enkel én, som først kommer i 2023 (indtil videre), men som jeg virkelig glæder mig til. God fornøjelse!

En af de film, som jeg længe har glædet mig til, er den nye filmatisering af ‘Døden på Nilen’, der oprindeligt udkom som bog i 1937 og som selvfølgelig blev skrevet af Agatha Christie. I 2017 kom den første af de nye film med Kenneth Branagh som Hercule Poirot i ‘Mordet i Orientekspressen’ og den nye film, hvor Branagh endnu en gang kan ses med det karakteristiske overskæg, får premiere i danske biografer 10.februar – i kan læse mere herovre. Jeg kan i øvrigt varmt anbefale den gamle filmatisering fra 1978, hvor man blandt andet kan se en noget yngre Maggie Smith end de fleste er vant til (jeg kender hende i hvert fald bedst som McGonagall og Aunt Violet i ‘Downton Abbey’).

En af de bøger, som altid har stået på reolerne i mit barndomshjem (men som jeg endnu ikke har læst), er Mobergs serie ‘Udvandrerne’, som handler om en gruppe fra Småland, der udvandrer til USA. Den første roman ud af fire udkom tilbage i 1949 og den blev også filmatiseret tilbage i 1970’erne (man kan se de gamle film ovre på Filmstriben). I marts får den premiere her i Danmark og denne gang er det blandt andet med Gustaf Skarsgård (Stellan Skarsgårds søn, som spillede den arrogante Otto i ‘Ondskab’ tilbage i 2003 (som varmt kan anbefales i øvrigt)) og musikeren Tove Lo.

Den foregår i øvrigt i 1850’erne og det er faktisk lidt interessant, hvis man er fan af ‘Det lille hus på prærien’ for Ingalls Wilder skriver om hendes barndom (hun blev født i 1867) for der støder man også på nytilflyttere med nordiske efternavne.

En af de mest populære bøger i 2018/2019 (den udkom på dansk i 2019) var uden tvivl Delia Owens’ ‘Hvor flodkrebsene synger’, som handlede om Kya ude fra sumpskoven i North Carolina. Bogen var Owens’ første roman (hun var 69 år, da den udkom) og den har både toppet New York Times bestseller liste i både 2019 og 2020 (i alt i 32 uger). Reese Witherspoon har været med til at producere filmen og Daisy Edgar-Jones, som blandt andet er kendt for rollen som Marianne i ‘Normal People’, spiller Kya og så er det Taylor John Smith, der er bedst kendt fra ‘Sharp Objects’, i den mandlige hovedrolle Tate Walker. Ifølge Kino.dk skulle filmen gerne lande i biograferne i juni, men da der endnu ikke er kommet nogen trailer, har jeg fundet et interview med Owens frem istedet (og så krydser jeg fingre for at traileren snart kommer).


I august kommer filmem ‘Emily’ også i biografen herhjemme, men der er ikke så meget info om den endnu. Men efter sigende skulle de være blevet færdige med at filme den i foråret 2021 og i denne her artikel ovre på Vogue.com kan i læse om hvad vi ved indtil videre. Indtil den kommer har jeg tænkt mig at dykke ned i Brontë-søstrenes bøger igen og uden tvivl også et par filmatiseringer af ‘Wuthering Heights’, som jeg tidligere har skrevet et indlæg om her på bloggen (I kan læse mere herovre). Ovre på Filmstriben er der  både en gammel serie fra 1973 ved navn ‘Brontës verden’ om de tre søstre og deres bror samt to filmatiseringer af ‘Jane Eyre’ fra henholdsvis 1997 og 2011, som Emilys søster Charlotte fik udgivet tilbage i 1847.

Kender i til Brontë-søstrenes romaner?

Ifølge Kino.dk skulle der gerne komme en meget længe ventet film i august, som jeg sådan cirka har ventet på lige siden jeg vendte sidste side i ‘Den, der lever stille’ i starten af 2018. Eller, jeg håbede allerede dengang at den ville blive filmatiseret og i sommeren 2019 kom det frem, at Regner Grasten Film havde købt rettighederne og hans datter Puk har instrueret den (som faktisk spillede Birthe i julekalenderen ‘Brødrene Mortensens Jul’). Filmen har været lidt forsinket, men nu er der endelig en dato på Kino.dk, der hedder 25.august. Jeg er meget spændt på at se hvem der skal spille Skov og hendes forældre – hvem tror i passer til de roller?

Og så til den der film, som først kommer næste år, nemlig ‘Wonka’ og da den handler om Willy Wonka fra ‘Charlie and the chocolate factory’, tænkte jeg, at det ville være meget passende at linke til Tim Burtons film fra 2005. Der er få instruktører, som jeg vender tilbage til igen og igen og en af dem er Burton (en anden er i øvrigt Wes Anderson) og der er en finurlighed over hans film, som jeg sjældent ser andre steder. Bogen er i øvrigt skrevet af Roald Dahl og den udkom allerede tilbage i 1964. Den nye film har dog allerede fået en del buzz rundt omkring på nettet fordi at Wonka skal spilles af Timothée Chalamet som har været med i en hel del store film de senere år (‘Dune’, ‘Little Women’, ‘A Rainy day in New York’ og ‘Call me by your name’ for blot at nævne et par stykker). Den skulle meget gerne komme til Danmark foråret 2023.

Hvad med jer? Glæder i jer også til at gå mere i biografen igen og se bøger på det store lærred? 

1 Comment

  1. Elida

    januar 15, 2022 at 4:44 pm

    Eg syns ikkje noko om Kenneth Branagh som Poirot, men kjem filmen på strømming/dvd så kjem eg nok til å sjå den.
    Fan av Brontë-søstrene og vil absolutt sjå filmen om Emily om den kjem til Noreg 🙂

Leave a Reply