Zam bider igen af Jesper Wung-Sung

Zam bider igen af Jesper Wung-Sung, 2020. Høst & Søn. Antal stjerner: 4/5

Hvad sker der med de mennesker, der bliver bidt i struben af zombier og hvad er Z-land, som zombien Zam forsøger at finde? 

Zombien Zam er tilbage og denne gang har han fået selskab af Oscar, som plejede at være en helt almindelig dreng, men som snakker lidt underlligt og laver mærkelige lyde efter at Zam har bidt ham i struben og han er blevet til en zombie. Da vi møder dem første gang, er de ude på en vandcykel, som de har stjålet og der er en helt særlig grund til at de holder sig ude på søen: det er farligere at være en zombie på land end på vand. Med sig har de også egernet Emil og da de en dag kommer lidt for tæt på land, får Zam øje på noget i et træ: 

“Zam tror, det er en presenning, der er blæst op i træet.

Så kan han se, at nogen har hængt et lagen mellem de nederste grene. 

Zam styrer vandcyklen lidt tættere på, fordi der er tegnet på lagenet. 

Det forestiller et område med et Z i midten. 

Landet har form som en skildpadde med tre ben. 

Vandcyklen er nu mindre end ti meter fra bredden, og Zam kan læse ordene under tegningen. 

HEr KaN VI LEvE I frED! 

Der er en pil, som peger ind mellem træerne. 

“Hva… ståååå?” spørger Oscar. 

“Der står Her kan vi leve i fred,” siger Zam. “Men jeg aner ikke, hvad det betyder.” 

“Fre-ed,” siger Oscar. “Freeeeeeeed.” “ 

Zam og Oscar (og Emil selvfølgelig) begynder at gå ind mellem træerne for at lede efter flere tegn på et sted til zombier og da de når frem til en stor pløjemark, lægger Zam mærke til, at der står et par Blå Himmel-soldater ved en gravhøj, som jagter en zombie. Gudskelov er bondemanden, der ejer pløjemarken, ikke den skarpeste, men selvom Zam er så god til at snakke, ved bondemanden faktisk godt, at han faktisk har besøg af et par zombier, men heldigvis beskytter han dem, da et par mænd fra Blå Himmel kommer forbi. Zam ved dog, at de er nødt til at smutte videre, men Z-land er ikke lige om hjørnet og undervejs støder de på et cirkus, hvor de kan give en hjælpende hånd med forestillinger: 

“”Hey, klovn og egern!” råber en medarbejder. “Se så at komme i gang med underholdningen!” 

Zam finder en sprække i bagtæppet, så han kan se ud i manegen. Emil lægger ud med at hoppe fra skulder til skulder på Oscar, og hver gang vipper hans hovede ustyrligt, og hver gang ler publikum. Zams blik bevæger sig ud over tilskuerrækkerne. Der er helt fyldt i teltet. Det giver et gib i Zam, da det går op for ham, at Sofie sidder på forreste række. Hun sidder lige i midten sammen med sin far, borgmesteren, der har det samme jakkesæt på som Oscar. Der sidder heldigvis ingen Edward ved siden af Sofie. Her sidder en vagt, ligesom der sidder to vagter bag hende, og en ved siden af hendes far. 

Da Oscar jager Emil hen til kanten af manegen, er det tydeligt, at Sofie genkender Oscar. Hun ser sig omkring, men Zam tør ikke så meget som stikke hånden ud for at vinke. Tænk, hvis en af vagterne så det. Og tænk, hvis en af vagterne opdager, at Oscar er en zombie.” 

Men kan Sofie hjælpe dem med at finde hen til Z-land og er der overhovedet et sted, hvor zombier kan føle sig både trygge og hjemme? 

Normalt læser jeg ikke rigtig bøger om zombier, men historien om Zam er ikke kun en historie om en zombie. Det er en historie om at finde sig selv og have drømme om det liv, som man ønsker sig, selvom livet ser lidt svært ud, når man er en zombie og må holde sig under radaren for ikke at blive fanget. Jeg er vild med de her lidt skæve eksistenser, som Wung-Sung er god til at opfinde og jeg krydser fingre for, at han ikke er færdig med at skrive om Zam, Oscar, Sofie og Emil endnu. 

Alt i alt en tankevækkende historie om en zombie ved navn Zam, som må gøre alt hvad han kan for at hjælpe sig selv og sine venner med at finde et sted, hvor de ikke er i fare og hvor de ikke behøveren at skulle forklæde sig som andre, lyve om hvem de er og ikke mindst skjule sig for at holde sig i live. Kort sagt: finde et hjem, hvor de kan være dem selv. 

Leave a Reply