Små mennesker, store drømme: Lindgren, Montgomery, Shelley og Ali

Så er det igen blevet tid til et lille indlæg om et par bøger i billedbogsserien ‘Små mennesker, store drømme’ og også et par af dem i serien, som endnu ikke er oversat, men som jeg krydser fingre for at vi også får på dansk på et tidspunkt. Jeg har tidligere skrevet et indlæg om bøgerne om Rosa Parks, Audrey Hepburn og Marie Curie og det indlæg kan i læse lige her. Fremover kan i se dem alle lige her, hvor jeg kommer til at samle de danske i serien.

Astrid Lindgren af Maria Isabel Sanchez Vegara og Linzie Hunter, 2020. Forlaget Albert. Oversat af Luna Svane Rodriguez. Antal stjerner: 5/5

Hvem fandt på navnet Pippi Langstrømpe og kan man genfinde lysten til at lege, når man ikke længere er barn?

Engang for længe siden voksede der en lille pige op på en gård i nærheden af Vimmerby i Sverige. Hendes navn var Astrid og en dag skete der noget helt specielt, da hun besøgte veninden Edit, for Edit kunne læse og hun læste højt for Astrid. Hun forestillede sig både dyr, hekse og trolde og da hun selv kom i gang med at læse, var det ikke så lidt der blev læst. Senere blev hun journalistelev og skrev for den lokale avis, men det var først senere, at hun begyndte at skrive for alvor:

“Astrid var ikke en helt almindelig mor. Hun elskede igen at lege og var fantastisk til at opdigte historier.

En gang da Karin lå syg og kedede sig, bad hun sin mor fortælle en historie om Pippi Langstrømpe. Det var et navn, hun lige havde fundet på. “Sikke et sjovt navn,” tænkte Astrid. “Hun må være en speciel pige.”

Pippi Langstrømpe var mere end speciel. Hun var alt det, et barn drømte om at være. Hun boede for sig selv med en hest og aben hr. Nilsson i sit helt eget hus, Villa Villekulla. Pippi var fri, glad, frygtløs – og den stærkeste pige i verden!” 

Men hvordan blev Pippi sådan en kendt historie over hele verden og hvad skete der efter at historierne om Pippi blev udgivet? 

Sikke en herlig billedbog om kvinden bag Pippi, Brødrene Løvehjerte, Grynet og mange flere. Linzie Hunter står bag illustrationerne i denne her, som passer rigtig godt til Vegaras ord om Lindgrens liv. Der er mange forskellige illustratorer i øvrigt i denne her serie, og det er altid spændende at se hvordan illustrationer og ordene passer sammen.  

Alt i alt en skøn billedbog om Astrid, som var bange for hvad der ville ske, når barndommen var ovre og som fandt på uforglemmelige historier, der aldrig vil blive glemt. 


L. M. Montgomery af Maria Isabel Sanchez Vegara og Anuska Allepuz, 2018. Lincoln Children’s Books. Antal stjerner: 5/5

Hvordan er det at vokse op hos sine bedsteforældre og hvad skal man gøre, når man elsker at skrive, men på en tid hvor det ikke er så nemt at leve af det, når man er en kvinde? 

I Canada levede der for mange år siden en pige ved navn Maud. Da hun var ganske lille, døde hendes mor og da hendes far besluttede sig for at flytte væk fra Prince Edward Island, så flyttede Lucy ind hos sine bedsteforældre. De var meget strikse og det var svært for Maud at få dem til at smile. Allerede som barn elskede hun at læse og hun drømte om at blive forfatter en dag, men hendes bedsteforældre var ikke helt enige i at man kunne det. Især når man var en pige. Så hun skrev en hel del historier og digte i smug og en dag begyndte hun at dele dem med andre:  

“When Maud was older, she became a teacher. It was not her favourite job, but it gave her time to write stories. And son, one was published in a magazine!

Maud was then offered the chance to work at a newspaper. She was the only woman on the staff and wrote her first article under the pen name: ‘Cynthia’. She loved every minute of her job!” 

Men hvordan kunne hun blive ved med at skrive, da hun måtte hjem og tage sig af sin gamle bedstemor og hvordan fandt Maud på historien om Anne Shirley fra Grønnebakken?

En af de ting, som jeg bedst kan lide ved denne serie, er at bøgerne både er gode at læse for sig selv og så kan de også gøre læseren nysgerrig, så man bliver endnu mere interesseret i at finde ud af mere om den person, som man har læst om. ‘Anne of Green Gables’ er en af mine yndlingsbøger og det var virkelig interessant at læse om Montgomerys liv. Den er rigt illustreret af spanske Anuska Allepuz, hvis blyanstreger af Montgomerys liv og omgivelser passer utrolig godt til Vegaras ord og tiden den foregår på. 

Alt i alt en charmerende bog om kvinden bag ‘Anne of Green Gables’ og hvordan hun kæmpede for at skrive historier og bøger på en tid, hvor det ikke var så sædvanligt for kvinder at blive forfatterinder.


Mary Shelley af Maria Isabel Sanchez Vegara og Yelena Bryksenkova, 2019.  Frances Lincoln Children’s Books. Antal stjerner: 4/5

Hvordan var det at være datter af en filosof og en feminist og hvad inspirerede Mary til at skrive om en skabning af gamle kropsdele 

I 1797 blev en lille pige ved navn Mary født i England. Moren var feministen Mary Wollstonecraft Goodwin, som døde, da lille Mary kun var 11 dage gammel. Et par år efter giftede faren sig med naboen og det var ikke helt nemt at være lille Mary. Da hun blev ældre, besøgte hun sin mors grav hver dag og hun elskede at læse. Hendes far var filosof og der kom indimellem ganske interessante mennesker på besøg. En dag mødte hun digteren Percy Bysshe Shelley og de rejste til Schweiz sammen med hendes stedsøster Claire. Her besøgte de digteren Lord Byron som udfordrede sine gæster til at skrive en uhyggelig historie:

“Around this time, scientists discovered that the brain uses electricity to move the body. Mary was fascinated with this and thought it could be a great subject to write about. 

For days, Mary busied herself with the story. One night, a terrifying image appeared in her dream: a creature made of old body parts.” 

Men hvad ville folk sige til dengang, hvis en kvinde skrev en uhyggelig historie om en skabning af gamle kropsdele og hvad skete der senere hen med Mary? 

Mary Shelleys livshistorie er én, man ikke lige glemmer og Vegara har formået at formidle Shelleys lidt dystre livshistorie til børn, så at den handler en hel del om det at være kvinde på en tid, hvor der var stor forskel på hvad mænd og kvinder kunne tillade sig at gøre. Yelena Bryksenkova er illustratoren bag og de lidt dystre illustrationer passer utrolig godt til Shelleys livshistorie. 

Alt i alt en virkelig interessant billedbog om forfatteren bag ‘Frankenstein’ og om at finde sin plads som kvinde i verden på en tid, hvor kvinder ikke kunne tillade sig at gøre alt det, som mænd kunne, men hvor nogle kvinder kæmpede for at vise at de også var kloge og skulle lyttes til. 


Muhammad Ali af Maria Isabel Sanchez Vegara og Brosmind, 2019. Forlaget Albert. Oversat af  Luna Svane Rodriguez. Antal stjerner: 4/5 

Hvad skal der til for at man kan blive en fantastisk bokser og hvordan var det at være Cassius Clay?

I den amerikanske stat Kentucky boede der engang en lille dreng, der havde drømme om at blive den største. Hans navn var Cassius og da hans cykel en dag blev stjålet, sagde en betjent, at han lære at slås inden han begyndte at jagte tyve. Måske var han ikke den stærkeste i bokseringen, men i stedet kunne han bevæge sig som en danser og så var han hurtig: 

“Han trænede hårdt og vandt mange kampe. Ved de Olympiske Lege vandt han en guldmedalje. Men Cassius ville mere: han ville være professionel bokser. 

Så han trænede endnu hårdere, også uden for bokseringen. Han forberedte sig på alle de måder, han kunne. Hans mål var at blive verdensmester i sværvægtsboksning.” 

Men hvorfor kender man ham i dag bedst under navnet Muhammad Ali og hvad skete der, da han en dag stoppede med at bokse?

Indimellem kender man et navn på en kendt person og hans erhverv, men hvem de er og hvem de var ved man ikke rigtig. Derfor valgte jeg at læse denne her, for jeg har endnu ikke læst en af de her bøger af Vegara uden at google mig lidt til flere oplysninger efter læsning. Bogens illustrationer står spanske Brosmind bag og jeg er vild med det vilde farvemix, som de har skabt på hver en side.

Alt i alt en farverig billedbog om den store bokser Muhammad Ali, som startede ud som en lille dreng ved navn Cassius, der ville være den største i verden og som kæmpede for retfærdighed for både ham selv og utallige andre i løbet af hans liv.


 

Leave a Reply