Små mennesker, store drømme: Parks, Hepburn og Curie

Kender i det der med at man er sikker på at man har fået anmeldt en bog for længe siden og så opdager, at det havde man så ikke gjort alligevel?

Det er længe siden at jeg fik disse tre anmeldereksemplarer af Forlaget Albert og på en eller anden måde var de røget et stykke ned i anmelderbunken fordi at der skulle tages billeder, så nu har jeg istedet samlet dem i et indlæg med minianmeldelser. Man kan i øvrigt også få pegebøger i den serie nu med Frida, Coco og Ella, så selv de mindste kan være med. De her tre billedbøger er nr. 4,5 og 6 i rækken og i kan finde anmeldelserne af de første 3 i serien her: Frida Kahlo, Coco Chanel og Ella Fitzgerald.


Rosa Parks af Lisbeth Kaiser og Marta Antelo, 2018. Anmeldereksemplar fra Forlaget Albert. Oversat af Luna Svane Rodriguez. Antal stjerner: 5/5

Hvem var Rosa Parks inden hun blev verdenskendt for at ikke at rejse sig for en hvid passager i en bus og hvad skete der med hende sidenhen?

I 1913 blev der født en ganske særlig pige i den amerikanske stat Alabama. Hendes navn var Rosa og hun voksede op i en tid, hvor hendes bedsteforældre fortalte om slavetiden og hvor hun gik i en skole for sorte børn, da de hvide stadig så ned på de sorte. Da Rosa blev voksen, havde situationen endnu ikke ændret sig så meget og sammen med sin mand arbejdede hun for at de sorte skulle have mere retfærdighed end tidligere. Sorte mennesker skulle også give deres plads til de hvide i busser, men en dag gjorde Rosa noget helt særligt:

“En dag på vej hjem fra byen, sagde buschaufføren, at Rosa skulle rejse sig, så en hvid person kunne få hendes plads. Hun var træt af regler, som hun vidste var forkerte. Hun tænkte, nu er det nok. Hun sagde “nej”. 

Rosa blev sendt i fængsel. Hun var ikke bange, for hun vidste, at hun havde gjort det rigtige.”

Men hvad kan sådan en protest sætte i gang i et land som USA tilbage i 1950’erne?

Sammen med illustratoren Antelo formår Kaiser at formidle en af de mest skelsættende begivenheder i amerikansk historie til børn og fortæller om hvem kvinden bag denne begivenhed var. Både inden, da vi som læser allerede møder Rosa som barn, men også hvad der skete efterfølgende, for Rosa stoppede ikke med at kæmpe for at de sorte skulle have de samme rettigheder.

Alt i alt en utrolig vigtig og flot illustreret billedbog om Rosa Parks, som sagde nej til uretfærdig behandling på grund af hendes hudfarve og som sørgede for at gøre en forskel for ikke bare hende selv, men en hel masse mennesker, for hun vidste allerede fra barnsben, at hun var ligeså meget værd som alle andre.


Audrey Hepburn af Maria Isabel Sanchez Vegara og Amaia Arrazola. Anmeldereksemplar fra Forlaget Albert. Oversat af Luna Svane Rodriguez. Antal stjerner: 5/5

Hvorfor måtte Audrey Hepburn opgive drømmen om at blive balletdanser og hvad foretog hun sig efter at hun stoppede med at være skuespiller?

Før hun spillede Holly Golightly i ‘Pigen Holly’ og før hun susede rundt i Rom på en scooter i ‘Prinsessen holder fridag’, så var hun en lille pige med store drømme, som boede i Holland under 2.verdenskrig. En af disse store drømme var at blive balletdanser, men krigen resulterede i mangel på mad og ulykkelighed blandt folk. Og det satte sit præg på Audrey, så hun måtte nøjes med at danse i musicals og blive skuespiller istedet, som bragte meget forskelligt med sig i løbet af hendes karriere:

“Snart kørte hun rundt i Roms gader med den verdensberømte skuespiller, Gregory Peck. Hendes første Hollywoodfilm vakte stor opsigt!

Kort tid efter fik hun en dejlig nyhed. Hun havde vundet en Oscar for sin rolle i filmen. Audrey var nu en filmstjerne!

Audrey spillede mange forskellige roller. En dag var hun nonne, og den næste … en prinsesse!” 

Men hvad foretog Audrey sig efter at hun stoppede som skuespiller?

De fleste, som kender navnet Audrey Hepburn, har set hende i film fra 1950’erne og flere årtier derefter, men historien om Audrey startede længe før hendes første rolle og hvad hun foretog sig efter at hun havde trukket sig tilbage fra skuespillet. Vegara står bag ordene om Audreys liv og Arrazola illustrerer med en sådan streg, at man nemt kan genkende Audreys ikoniske stil og så er der fakta om Audrey i slutningen af bogen.

Alt i alt en bemærkelsesværdig billedbog om  Hollywoodstjernen Audrey Hepburn, hvis livshistorie er beundringsværdig og om at få og forfølge nye drømme, når livet tager en uventet drejning.


 

Marie Curie af Maria Isabel Sanchez Vegara og Frau Isa, 2018. Anmeldereksemplar fra Forlaget Albert. Oversat af Luna Svane Rodriguez. Antal stjerner: 4/5

Hvad kunne få en kvinde til at flytte fra Polen til Frankrig i slutningen af 1800-tallet og hvad er det, der er så specielt med Marie Curie, når man snakker om Nobelpriser?

I Polen vokser en lille pige op ved navn Marie og hun har ikke helt de samme drømme, som mange andre piger. Hun drømmer nemlig om at blive forsker og ikke prinsesse og heldigvis er hun dygtig i skolen. Men i Polen må kvinder ikke gå på universitetet, så derfor må hun finde et land, hvor kvinder må studere. Det må de i Frankrig og hun kommer ind på et universitet i Paris. Og det er i Paris, at hun møder en helt særlig mand:

“En dag mødte hun Pierre – og sikke et lykketræf.
De elskede begge videnskab!
Og snart elskede Pierre og Marie også hinanden.

De giftede sig og blev madame og monsieur Curie.

Det unge ægtepar forskede i laboratoriet hver dag og gjorde to enestående opdagelser: radium og polonium.” 

Hvad bragte opdagelserne med sig af anerkendelse indenfor deres felt og hvad skete der med Marie efter deres opdagelser?

Jeg elsker, når man kan lære noget nyt af bøger om både personer og opdagelser, som man ikke kender så meget til og denne bog var for mig utrolig oplysende. Ligesom de andre bøger i serien er der fakta til slut i bogen og denne her er illustreret af den østrigske illustrator Frau Isa, hvis illustrationer passer som hånd i handske til Vegaras ord.

Alt i alt en udbytterig billedbog om en kvinde, der vidste, hvad hun ville med sit liv og som ikke var bange for hårdt arbejde for at gøre en forskel.


 

1 Comment

  1. Små mennesker, store drømme: Lindgren, Montgomery, Shelley og Ali – Ord fra en bibliofil

    september 1, 2020 at 9:13 pm

    […] Jeg har tidligere skrevet et indlæg om bøgerne om Rosa Parks, Audrey Hepburn og Marie Curie og det indlæg kan i læse lige her. Fremover kan i se dem alle lige her, hvor jeg kommer til at samle de danske i […]

Leave a Reply