Frida Kahlo af Isabel Sánchez Vegara & Gee Fan Eng

Frida Kahlo af Isabel Sánchez Vegara & Gee Fan Eng, 2018. Anmeldereksemplar fra Forlaget Albert. Opr. udgivet under samme titel i 2015. Antal stjerner: 5/5

Hvem var Frida Kahlo egentlig og hvordan blev hun egentlig kunstner?

Denne her billedbog fortæller historien om Kahlo fra barnsben og til succesrig kunstner, som er gift og populær over hele verden. Kahlo blev født i Mexico tilbage i 1907 og det blev hurtigt klart, at hun ikke var som alle de andre. Desværre var det ikke en helt let barndom for hende, da hun blev syg:

“Da hun var en lille pige, fik hun en underlig sygdom. Den gjorde, at hendes ene ben blev tyndt som en pind.

Men Frida beklagede sig ikke. Hun besluttede sig for at være en modig og anderledes pige.”

Efter en ulykke blev hun sengeliggende i en periode og der begyndte hun for alvor at tegne. Hun begyndte med at tegne sin fod, men efterhånden som tiden gik, begyndte hun på selvportrætter og hun blev bedre og bedre. En dag tog hun mod til sig og begav sig afsted med en helt særlig plan:

“Hun besøgte den berømte maler Diego Rivera. Han kunne ikke tro sine egne øjne. Han vidste ikke, hvad han bedst kunne lide – Fridas malerier eller Frida selv.

Frida og Diego forelskede sig. Deres kærlighed var helt speciel. De var på mange måder ens og alligevel så forskellige.”

Men hvad skete der sidenhen med Frida og hendes malerier?

Denne bog er skrevet af Sánchez Vegara, der er oversat til dansk af Luna Svane Rodríguez og så er den illustreret af Fan Eng, hvis formål med hendes illustrationer er at gøre folk glade. Og det bliver man virkelig, når man læser denne her bog. Med få linjer per side er den helt perfekt til oplæsning og så er der i bogens slutning en tidslinje, hvor man kan se billeder af Kahlo og få lidt årstal på hændelserne i bogen. Den er en del af en serie, som på dansk hedder “Små mennesker, store drømme” og den første i rækken af en serie billedbøger om vigtige kvinder fra verdenshistorien, heriblandt Coco Chanel, Amelia Earheart, Marie Curie og Ella Fitzgerald. Alt i alt en helt fantastisk billedbog om Frida Kahlo, som her får sit liv fortalt gennem farverige illustrationer og den giver en helt fantastisk introduktion af hendes liv til både den voksne læser og børn. Tilbage er der kun at sige følgende, som betyder “Lev livet”:

“Viva la vida”

Bonusinfo: Bøgerne om Chanel og Fitzgerald er faktisk allerede på vej på dansk og i kan læse et interview med forfatteren her i øvrigt.

1 Comment

  1. Små mennesker, store drømme: Parks, Hepburn og Curie – Ord fra en bibliofil

    marts 8, 2020 at 8:28 pm

    […] billedbøger er nr. 4,5 og 6 i rækken og i kan finde anmeldelserne af de første 3 i serien her: Frida Kahlo, Coco Chanel og Ella […]

Leave a Reply