Ella Fitzgerald af Isabel Sánchez Vegara & Gee Fan Eng

Ella Fitzgerald af Isabel Sánchez Vegara & Gee Fan Eng, 2018. Anmeldereksemplar fra Forlaget Albert. Opr. udgivet under samme titel i 2015 og oversat af Luna Svane Rodríguez. Antal stjerner: 4/5

Hvordan blev Ella Fitzgerald til en af de bedst kendte jazzsangerinder verden over og hvordan var hendes opvækst egentlig?

Allerede fra hun var helt lille, elskede Ella musik og hun sang fra hun var helt lille. Ella blev født tilbage i 1917, hvor verden var ganske anderledes og efter at hendes mor døde, flyttede hun til bydelen Harlem i New York. Her begyndte hun at stå på et gadehjørne og synge og danse og en dag bliver det noget mere alvorligt:

“Hun deltog i en amatørkonkurrence, og selvom hun havde en klump i halsen af nervøsitet, sang hun med så meget swing, at tilhørerne blev helt stumme.”

Ella har et helt særligt talent og ikke længe efter at hun vandt denne konkurrence, begyndte hun at synge i et bigband. Det betød turné rundt i landet og det var blandt andet ballader som hun sang dengang. Da hun beslutter sig for at være solist i stedet, går det også godt og hendes stemme egner sig til flere musikalske genrer:

“Hun sang pop, samba, calypso og blues. Hendes stemme kunne det hele, og den løftede musikken til nye højder.”

Men hvordan blev den lille forældreløse Ella egentlig til sangerinden Ella med den store stemme, der kunne betage lyttere verden over?

Ella Fitzgerald har for mig været en af de der sangerinder, hvor man kender navnet, ansigtet og lidt af musikken, men ikke kender så meget til deres liv og deres samtid. Vegara, som også skrev ordene til bogen ‘Frida Kahlo’ i samme bogserie, er også forfatterinden bag denne her og i denne her er det den spanskfødte illustrator Bàrbara Alca, som Vegara har slået sig sammen med. Ord og illustrationer passer som hånd i handske og det er en fornøjelse at følge Ella fra barnsben og til at hun bliver ‘dronningen af jazz’, som oversætteren Luna Svane Rodríguez kalder hende. Jeg er vild med hvordan store livshistorier formidles til børn her i serien ‘Små mennesker, store drømme’ og læsningen af denne her har gjort mig mere nysgerrig på hvem kvinden bag den store stemme egentlig var.

Alt i alt en vidunderlig billedbog om hvordan sangerinden Ella Fitzgerald blev til den kvinde, der i dag er kendt i hele verden og dette gennem skønne illustrationer, hvor passionen for musikken er tydelig fra allerførste side.

1 Comment

  1. Små mennesker, store drømme: Parks, Hepburn og Curie – Ord fra en bibliofil

    august 26, 2020 at 8:00 am

    […] Det er længe siden at jeg fik disse tre anmeldereksemplarer af Forlaget Albert og på en eller anden måde var de røget et stykke ned i anmelderbunken fordi at der skulle tages billeder, så nu har jeg istedet samlet dem i et indlæg med minianmeldelser. Man kan i øvrigt også få pegebøger i den serie nu med Frida, Coco og Ella, så selv de mindste kan være med. De her tre billedbøger er nr. 4,5 og 6 i rækken og i kan finde anmeldelserne af de første 3 i serien her: Frida Kahlo, Coco Chanel og Ella Fitzgerald. […]

Leave a Reply