Månedlige refleksioner – April

Før end jeg fik set mig om, så var april forbi. Måneden startede med en forsinket morgenpendling til arbejdet, da jeg også var ramt af den der strejke, men jeg nåede da frem efter et par timer og løb lidt tør for læsestof undervejs. Men heldigvis returnerede min kollega bogen af Moriarty, som jeg begyndte på på vej hjem. Der blev også tid til familiehygge og kaffe og kage med en veninde fra gymnasiet inden måneden var omme og en hel del cykelture (dvs en hel del nye, brugte bøger (nye, da de for mit vedkommende er nye)). Jeg nåede mindre læsning end i marts, men fik læst et par fantastiske bøger og hørt nogle ret gode lydbøger. Og så tog jeg op på Gentofte Hovedbibliotek for at høre om Gulliksens nye bog, hvor han blev interviewet af Ann Lind Andersen. Det var simpelthen så interessant at høre om hans overvejelser om og tilgang til hans nye bog og jeg ser frem til at få dykket ned i ‘Historie om et ægteskab’ som udkom på dansk tilbage i 2017.

Men her lidt om min læsning i april:

Antal sider:

1,228 sider.

Antal læste bøger:

7 bøger (heraf 2 graphic novels, 2 billedbøger og 3 romaner)

Antal hørte bøger:

2. Først ‘Mary Poppins’ af Travers, som var oplæst af Olivia Colman (i ved, hende fra ‘Broadchurch’, ‘The Favourite’, ‘The Peep Show’ og utrolig mange andre film og serier) og dernæst hørte jeg ‘I Was Anastasia’ af Lawhon, som handlede om storfyrstinde Anastasia (hende, der er en tegnefilm om fra 1990’erne (som i øvrigt var blandt mine favoritter, da jeg var barn)).

Månedens citat:

“‘Are you making any money?’ Milo asked. There were only two or three other people in the shop, and one of those was a sea scout who came every day after school to read another chapter of I Flew with the Führer. He marked the place with a piece of string weighted down with a boiled sweet.

‘You really need something like this,’ Milo said, not at all urgently. Under his arm he had a thinnish book, covered with te leaf-green paper of the Olympia Press. ‘This is volume one.’ 

‘Is there a volume two?’ 

‘Yes, but I’ve lent it to someone, or left it somewhere.’

‘You should keep them together as a set,’ said Florence firmly. She looked at the title, Lolita. ‘I only stock good novels, you know. They don’t move very fast. Is this good?’

‘It’ll make your fortune, Florence.’ 

‘But is it good?’

‘Yes.'”

The Bookshop af Penelope Fitzgerald

Arrangementer:

Geir Gulliksen på Gentofte Bibliotek i slutningen af måneden, hvor han fortalte om hans roman ‘Se på os nu’.

De bedste bøger:

‘Se på os nu’ af Gulliksen. Utroskab, komplicerede forhold og løgne. Det er blot nogle af de ting, som Gulliksen kigger på i hans roman og selvom jeg ikke brød mig særlig meget om karaktererne, så var det alligevel en roman, hvor jeg ville blive lidt længere i fortællingen, da sidste side var vendt, for det var en fantastisk godt skrevet bog.

‘I skymningslandet’ af Lindgren. Jeg er begyndt at tilføje svenske bøger til min Lindgren-samling og det var en fornøjelse at begive sig afsted ind over Stockholms tage sammen med Herr Liljonkvast og historiens fortæller.

‘The Bookshop’ af Fitzgerald. Denne her bog, som vist bedst kan beskrives som en stille roman om en stille tilværelse, begyndte jeg at læse på det helt perfekte tidspunkt og jeg ser frem til at få set filmatiseringen af denne bog fra 1978, som heldigvis holder lige så meget i dag som dengang.

‘Jammers Minde – en grafisk roman’ af Allan van Hansen. I folkeskolen var jeg helt vild med bøgerne af Enevoldsen om Leonora Christina Ulfeldt og denne her grafiske udgave af hendes historie er jeg helt vild med (og læste den i et træk faktisk).

‘Store små løgne’ af Moriarty.  Jeg havde regnet med, at denne her ville være en bog lige for mig, lige siden at jeg købte den, men at jeg var så optaget af den, at jeg begyndte at se HBO-serien så snart at sidste side var vendt, det kom alligevel lidt bag på mig. Hemmeligheder og drama i et bemærkelsesværdigt mix.

Alt i alt:

April måned gik alt for hurtigt for mit vedkommende, men der blev heldigvis plads til både at se familie og komme ud på et par cykelture. Efterhånden har jeg vænnet mig en hel del til det der med lydbøger og der er altid et eller andet på Libby, som jeg har lyst til at høre. Om det så er fantasy for børn, klassikere, essays eller som netop nu, Neil Gaiman der læser hans egen bog op, så er der noget for enhver læser. Og der er i øvrigt også e-bøger derinde. Nedenstående billede er fra en gåtur nede ved mine forældre, hvor der er en skøn lille park og så nåede ham med skægget og jeg også en tur på Bispebjerg for at se de smukke kirsebærtræer.

Vi nåede også til en konfirmation i Jylland og jeg er ved at planlægge et smut til Jylland, når der i juni er LiteratureXchange, som jeg snart skriver mere om. Og så er der i øvrigt blevet offentliggjort nogle navne til Louisiana Literature i august, blandt andet Roxane Gay, Claudia Rankine og Per Patterson. I maj har der været en hel del litteratur på programmet indtil videre, som jeg vil fortælle jer om i de månedlige refleksioner for denne måned.

Ses vi til LiteratureXchange og/eller Louisiana Literature?

Leave a Reply