Månedlige refleksioner – November

Så er december begyndt og hver gang, at jeg får mulighed for det, leder jeg efter Pyrus og de andre, men jeg har desværre endnu ikke set ham. Til gengæld er jeg blevet helt utrolig glad for mit arbejde inde på Rigsarkivet og nyder at nørde med bøger på en anden måde end tidligere. Og så er jeg for alvor begyndt at se de der programmer på DR med forsvundne arvinger, for det gør man jo, når man arbejder sådan et sted (altså hvis man har lyst, man bliver ikke tvunget til det) 🙂

November har for mit vedkommende været fuld af arrangementer og familiehygge, førstnævnte står der noget om længere nede og så har jeg været et smut i Jylland, hvor nederste billede er fra. Jeg har også fået varmet lidt op til jul, da jeg altid ser ‘Alletiders Nisse’ (jeg har den stadig på stående på VHS hos mine forældre) og da jeg faldt over ‘Alletiders Jul’ i en genbrugsbutik i denne måned, købte jeg den med det samme og den har jeg så fået set i november samt et par julefilm. Men her er lidt om min læsning og hvad jeg ellers lavede af bognørdede ting i november:

Antal sider:

1,198 sider (men er netop nu i gang med en godnatlæsningsbog om rebelske piger, en togbog, Harstads mursten samt en lydbog af Ahern + 3 julekalenderbøger, heraf to på dansk og en på norsk)

Antal læste bøger:

4 trykte bøger (heraf 1 børnebog, 1 citatbog og 2 romaner)

Antal hørte bøger:

1 hel lydbog, da jeg fik hørt ‘Little House in the Big Woods’ kun som lydbog på et par dage, da november måned lige var startet og det var blandt andet til og fra arbejdet, som indebærer en tur over Frederiksholms Kanal, forbi Glyptoteket og Tivoli. For at jeg kunne nå at læse ‘Min geniale veninde’ færdig, lånte jeg den på lydbog på engelsk og læste den som almindelig trykt bog på dansk.

Månedens citat:

“Hun kaldte på mig nede fra gaden, og vi gik hen til dammene, til det sted hvor vi havde begravet don Achilles penge i en blikdåse, tog dem og gik hen for at spørge papirhandlersken Iolanda, som i umindelige tider havde haft et falmet eksemplar af Pigebørn stående i vinduet, om det var nok. Det var det. Næppe var vi blevet ejere af bogen, før vi begyndte at mødes i gården for at læse den, enten tavst, side om side, eller højt. Vi læste den i månedsvis, så mange gange at bogen blev laset og svedplettet, den tabte ryggen, kastede tråde af sig, og vi elskede den højt. Jeg var dens vogter, jeg gemte den derhjemme mellem skolebøgerne, for Lila ville nødigt have den i lejligheden. Hendes far blev meget vred hver gang hun tog den frem for at læse i den.”

Min geniale veninde af Ferrante

Arrangementer:

Jeg har været nede på biblioteket i Haslev for at høre Jesper Wung-Sung tale om hans forfatterskab og her især ‘En anden gren’, og dernede fik jeg både hilst på de søde bibliotekarer samt min gamle gymnasielærer og dagen efter var jeg så heldig at være blevet inviteret ind til Dagmar til en forpremiere på ‘Min geniale veninde’, som var helt fantastisk. Tusind tak for billetten til både HBO Nordic og C&K forlag (Politikens Forlag) – jeg har allerede fået genset de to afsnit, som jeg så derinde og set de næste. Ugen efter var jeg henne på Roskilde BIbliotek, hvor norske Johan Harstad (ham med ‘Max, Mischa og Tet-offensiven’, den der fantastisk flot designede murstensroman, i ved) fortalte om sin bog og sit forfatterskab til et par bloggere og dernæst var han i samtale med Morten Pape og Anette Øster på en lille scene (som jeg skriver indlæg om herinde, så snart jeg får det skrevet – indtil videre kan jeg varmt anbefale jer at kigge nærmere på både Papes bøger og Harstads). Lige inden måneden var forbi var jeg ovre på Den Sorte Diamant for at høre om børnelitteratur i dag og der var Wung-Sung i en paneldebat med Torben Weinreich og Anne Mørch Hansen, som i kan læse lidt om herovre. 

De bedste bøger:

Min geniale veninde af Ferrante. Jeg tilslutter mig hermed den begejstrede skare af læsere, som elsker serien om de to piger fra Napoli og jeg har høje forventninger til næste bog i serien, da jeg har hørt at de to næste skulle være endnu bedre end den første.

Astrid Lindgrens Klogebog af Lindgren/Strömstedt. En samling af citater fra både bøger, taler og interviews, som giver en fantastisk interessant vinkel på Lindgren som forfatter og det er uden tvivl en af de bøger, som jeg vil vende tilbage til flere gange de næste mange år, for den er så underfundig.

Pachinko af Lee. En familiesaga uden lige om Sunja og hendes familie, som langsomt kryber sig ind under læserens hud som fortælling og som fortæller om en helt anden kultur på fortræffelig vis, så man får lyst til at dykke ned i flere bøger om Japan og Korea.

Fuglen i mig flyver, hvorhen den vil af Lundberg. En helt fantastisk smuk børnebog om den svenske kunstner Berta Hansson og med en historie der både kan læses af store og små.

Alt i alt:

En virkelig travl måned, men med rig mulighed for at nørde igennem med bøger, både på arbejdet og på biblioteker især i denne måned. December står mest i julehyggens tegn med arrangementer hist og her og vi når både at se min familie og svigerfamilien til jul (hvor jeg for en gangs skyld ikke er eksamensramt, så det bliver så underligt at kunne slappe fuldstændig af og ikke bekymre sig om eksamensfrister i starten af januar). Jeg er godt i gang med at læse både ‘Julebestiariet’ af Bødker og Mortensen, ‘Det første juleeventyr” af Haller samt ‘Julemysteriet’ af Gaarder og så har jeg allerede fået hentet Lindgrens ‘Julefortællinger’ nede hos mine forældre, som jeg har læst hvert år siden jeg var barn. Og så kan man også finde ‘Pigebørn’ af Alcott inde i læsebunken, som bliver den næste togbog 🙂

Hvad med jer? Læser i også julebøger denne måned?

Leave a Reply