Løvinden – Et portræt af Karen Blixen af Anne-Caroline Pandolfo og Terkel Risbjerg

Løvinden – Et portræt af Karen Blixen af Anne-Caroline Pandolfo og Terkel Risbjerg, 2017. Forlaget Fahrenheit. Opr. udgivet som La Lionne i 2015. Antal stjerner: 4/5

Hvordan var det at leve i Afrika tilbage omkring 1.verdenskrig og i tiden derefter og hvordan blev Karen Blixen egentlig forfatter?

Pandolfo og Risbjerg fortæller her historien om Karen Blixens liv og vi møder hende første gang, da hun i sin vugge får besøg af 7 usædvanlige feer, nemlig Nietzsche, en løve, Sheherazade, Djævlen, Shakespeare, en afrikansk konge og en stork. De kommer på hver sin måde til at have en indflydelse på hendes liv, men først skal vi høre om hendes barndom på Rungstedlund, hvor hun blandt andet gik på fugleture med hendes far Wilhelm Dinesen, forfatter og soldat:

“Se… Det er en stæreflok.

De flyver som ét individ, de danner skyer, som strækker sig, bliver længere, trækker sig sammen og folder sig ud igen.

En enlig stær er et ganske almindeligt syn, men når de flyver sammen, er det et naturens mirakel!

Og så er der mågerne, skarverne og grågæssene. De tænker alle kun på at rejse. Hvordan kan det være anderledes, når man både kan svømme og flyve?”

Men lykken i barndomshjemmet varer ikke længe, for inden Blixen når sine teenageår, har hun mistet sin far. Hele familien er ramt af sorg, og det bliver et par svære år, særligt for Tanne, som Blixen kaldes i hendes familie, for hun er ikke helt tilfreds med bare at skulle lære, hvad piger skal lære på denne tid. Hun vil udfordres og ignorere de pligter, som samfundet presser på med og en dag tager hun afsted til Frijsenborg Slot, hvor hun møder Hans von Blixen-Finecke. Hun forelsker sig i Hans, men da han ikke gengælder hendes kærlighed, begynder hun at lære hans bror Bror bedre at kende. Inden længe er hun blevet gift med Bror og bor ved Ngong Hills i Kenya, hvor hun blandt andet lærer afrikanerne at kende, men også den engelske adelsmand Denys Finch Hatton:

“Karen Blixen opdigtede et stort antal historier for at beholde Denys hos sig eller give ham lyst til at vende tilbage. Hendes fantasi var uudtømmelig. Denys var besejret.

Han tog ofte bort, men vendte altid tilbage og fordrede en fortælling. Denys var hendes ubetingede deal, for han krævede det bedste af hende selv.

Afrika var storslået, naturen vidunderligt vild, Karen Blixens forhold til de indfødte folk havde forvandlet sig til lidenskab, hun jagtede løven, og hendes kærlighed til Denys lyste op i hendes liv.”

Men hvorfor forlod hun Afrika og hvad skete der med hende, da hun kom hjem til Danmark?

Lige siden at jeg læste ‘Skarabæernes Konge’ af Pandolfo og Risbjerg, har jeg været nysgerrig på hvad de så ville kaste sig over og denne her graphic novel var bestemt ikke en skuffelse. Som læser følte man næsten at man gik side om side med Blixen lige fra hun var helt lille og til hendes sidste tid og selvom jeg alligevel har læst en hel del om Blixen gennem de senere år, så var der stadig nye sider at se af hende i denne bog. Alt i alt en fantastisk velfortalt biografisk graphic novel om en af landets største forfattere og som giver et nyt perspektiv på hvem hun var som person og hvordan hun blev til denne her store forfatter, der er kendt verden over den dag i dag.

Leave a Reply