Og de onde lo – Amoralske fabler af Ellen Holmboe og Kristian Eskild Jensen

Og de onde lo – Amoralske fabler af Ellen Holmboe og Kristian Eskild Jensen, 2017. Anmeldereksemplar fra Forlaget Alvilda. Antal stjerner: 4/5

Hvad er en amoralsk fabel og er det altid de gode, der vinder kampene om liv og død?

Holmboe og Eskild Jensen har her udgivet 12 amoralske fabler om mennesker og dyr, hvor det med at være snu helt klart er en fordel. I den første fabel møder vi bjørnen og hønen, der kender hinanden ganske godt. Bjørnen har sovet i vinterhi og hønen har gået og set frem til at bjørnen skulle vågne op igen:

“”Hrmf,” brummede bjørnen, “jeg savner min lune hule.”

“Nu skal jeg varme dig, “ sagde hønen og plukkede sine bedste dun af og gav dem til bjørnene. Men lige meget hjalp det. Til sidst stod hønen foran bjørnen, helt nøgen og blå.

“Uf, jeg får gåsehud af al den gåsehud,” vrissede bjørnen.

“Undskyld, min kære,” sagde hønen og plukkede sine sidste fjer af.”

Men hvad der videre sker med hønen og bjørnen, må i læse jer til. Vi møder også en løve og nogle løvinder ud på savannen i en anden fabel. Løven er ikke helt tilfreds med den fangst, som en løvinde kommer hjem med, for han vil hellere spise en gazelle end en gnu. Men løven er bestemt ikke nem at gøre tilfreds:

“Men dens søvn blev forstyrret af en flue. Løven løftede møjsommeligt hovedet og så sig om. Hunnerne var ikke kommet tilbage endnu. “De dovne dyr,” udbrød løvehannen. “Skal man da gøre alting selv?” Så kløede han sig på maven, vendte sig om på den anden side og sov videre.

Endelig kom hunnerne tilbage fra jagten. Udmattede smed de byttet foran flokkens stolte leder.

“Æv altså, “ sagde hannen. “Det er jo en girafgazelle. I ved da, jeg hellere vil ha’ Thomsons gazelle. Nu kommer jeg til at ærgre mig resten af ugen.”

Men hvad sker der, hvis man brokker sig for meget som løve, når man er omgivet af løvinder og hvordan kan man narre andre så at de gør det, man vil have dem til uden den mindste bekymring?

Holmboe og Eskild Jensen har skrevet nogle fantastisk interessante fabler i denne her bog og så snart at sidste side var vendt, ærgrede jeg mig over, at der ikke var flere historier at give sig i kast med. Holmboes ord og Eskild Jensens illustrationer passer utrolig godt sammen og det er bestemt ikke historier for sarte sjæle. Den passer utrolig godt til oplæsning for skolebørn, da de barske slutninger på historierne uden tvivl kan give de ganske små nogle frygtelige mareridt og jeg forstår godt, at Eskild Jensen tidligere i år modtog Kulturministeriets Illustratorpris for netop denne her bog.

Alt i alt en samling fantastiske fabler med grusomme elementer, som både børn og voksne kan lære noget af, for det er ikke altid, at det er de gode, der klarer sig bedst i livet.

Leave a Reply