Bogforum 2017: Fredag

Dette er det første af tre indlæg om Bogforum, da jeg nåede at se en masse på de tre dage, hvor jeg var der i år. På forhånd havde jeg lavet program for dagene ad 2 omgange, da jeg umuligt kunne nå over 30 ting om dagen og det måtte revideres til de vigtigste ting. Og alligevel føler jeg, at der var ting jeg gik glip af. Men sådan er det altid med en messe så stor som Bogforum og jeg fik da nået de allervigtigste arrangementer.

Fredag formiddag begav jeg mig stille og roligt ind mod Bogforum, hvor mit første punkt på programmet var Lars Daneskov. For nylig læste jeg første bind i hans serie om Anton, hans veninde Molly og ikke mindst byens ostedame, der er mor til Anton. Han blev interviewet af Ane Cortzen, som jeg selv bedst kender fra TV, og de kom blandt andet ind på denne fællesskabsfølelse, der opstår, når man læser sammen med sine børn. Daneskov arbejder til dagligt på P4 med seriøse ting (det nævnte han faktisk selv) og Cortzen spurgte ind til Antons mor i bogen, der som sagt er ostedame og dette kommer lidt af en “fascination af at der er nogle, som har jobs, der lugter værre end mit” (sagt med et glimt i øjet). For ham er det vigtigt både børn og voksne hygger sig, når de læser hans bøger op og han forsøger at skrive noget der er sjovt for begge. Han læste op fra starten af bogen, da han havde taget sin “lille 10-kroners brille på” og satte lige scenen før han begyndte oplæsningen. Cortzen tilføjede efter oplæsningen at hun godt kan genkende sig lidt i ostedamen og sagde: “Jeg kan også godt lide ost”. Efter lidt mere snak frem og tilbage (som man i øvrigt kan høre og se inde på Politikens Forlags Facebookside) blev det tid til signering og jeg havde medbragt 1.bog i serien, da det jo var den, som jeg lige havde læst. Det bliver bestemt ikke sidste gang, at jeg hører om Daneskovs bøger og også læser dem – de minder mig om bøgerne af Reuter om Bertram og hans familie samt Ole Lund Kirkegaard.

Næste punkt på mit program var at kigge forbi Forlaget Mellemgaards’ stand, da Mikkel B.G. skulle signere bøger og i dag har jeg netop vendt sidste side i hans bog, som jeg begyndte på lige før Bogforum. Jeg har gået på efterskole med ham tilbage i 2005/06 og det var hyggeligt lige at hilse på. Dernæst smuttede jeg hen imod Egolibris’ scene, hvor Peter Solberg Dirksen, hvis bog “Cutter” jeg fik læst og anmeldt lige op til Bogforum, var på scenen med Christina Holte Nielsen, som arbejder i LMS (Landsforeningen Mod Spiseforstyrrelser og Selvskade). Jeg har tidligere læst Solberg Dirksens andre bøger og den seneste var virkelig hård at læse, men også utrolig vigtigt at få formidlet. Derfor var jeg ret interesseret i at se hvad de ville hive frem i til samtalen og derefter fik jeg lige snakket lidt om løst og fast med Solberg Dirksen, da det efterhånden er cirka 2 år siden og en del oplevelser siden at jeg sidst så ham. Peters forfatterskab har jeg fulgt ganske meget med i på sidelinien og jeg fik sådan en fin lille M&M’s dispenser med specialfremstillede M&M’s med bogen på den ene side af dem. Fantastisk fin idé og det var tydeligt at mærke på ham, at han bare var så glad og beæret over de bogbloggeranmeldelser, der er kommet frem af “Cutter”. Altid en fornøjelse at få en snak med ham og jeg glæder mig til at se hvad der nu skal ske med ham og ikke mindst hans forfatterskab.

Jeg stødte på Mikkel igen efter hans signering og nåede en kop kaffe med ham for lige at catche lidt op og blandt andet snakke om studier, læsning og efterskoleminder. Og selvom klokken ikke var mange på det tidspunkt, så var dagens 2.kop kaffe allerede temmelig tiltrængt. Dernæst nåede jeg et smut forbi Danmarks Bibliotekers stand, hvor Julie Arndrup ude fra Kulturstationen i Vanløse snakkede om bøger i børnehøjde sammen med Caroline Sehested fra Helsingør Kommunes Biblioteker. Den del af snakken, som jeg nåede at høre, var utrolig spændende, men som det ofte er på Bogforum, foregår der meget hele tiden og desværre havde jeg ikke mulighed for at høre det hele inden jeg skulle videre. Så jeg krydser fingre for at der står lidt om det i bibliotekernes fagblad på et tidspunkt. Jeg mødtes med Mia, som skriver på Littuna og som har gået på uddannelse med min kæreste og vi nåede lige at få snakket lidt om løst og fast inden vi begav os over imod Hvid Scene.

På Hvid Scene skulle Mhairi McFarlane nemlig snakke om sit forfatterskab og særligt den nyeste bog på dansk sammen med forfatteren og debattøren Julia Lahme. Det var 3.dag i træk at jeg hørte McFarlane snakke om sine bøger og det var interessant at se, hvordan Lahme fik bragt nogle andre emner på banen end de to foregående dage. Desværre var lyden ikke den allerbedste pga musik på en anden scene i nærheden, men jeg nåede da at få skrevet en smule ned derfra. Blandt andet at hendes far hellere vil kalde hendes bøger for “romantic comedies” end chick-lit og nævnte også hvordan nogle tror, at det er hendes eget liv, som hun skriver om. Hvis det var, ville det være et “pretty interesting love life”, men istedet har hun nogle venner, der har nogle lidt mere interessante kærlighedsliv og også nogle med profiler på Tinder. Lahme spurgte ind til hvorfor at det var denne genre, som hun skrev bøger indenfor og McFarlane nævnte at det er en genre, hvor man kan tale om livet og hendes venner nævnte faktisk, at den seneste bog var ret mørk i det, så det glæder jeg mig personligt til at læse, da det er den sidste af hendes, som jeg endnu ikke har læst. For McFarlane er det at skrive en bog ´”very therapeutic” og Lahme komplimenterede hende for hendes stærke karakterer, som arbejder med sig selv gennem bogen og hvor det om den kvindelige hovedkarakter ender med en mand eller ej ikke er det vigtigste element i bogen. Som McFarlane sagde det : “the woman evolves without the man” og som forfatter ville hun finde “no pleasure in a protagonist who has everything sorted out”, og hun bygger også sine bøger rundt om karaktererne og tager det som det kommer sådan set. Fantastisk inspirerende samtale og jeg var da også lige ovre og få signeret resten af mine bøger bagefter. Simpelthen sådan en sød forfatter altså.

Dernæst havde jeg faktisk Fredrik Backman på mit program, men jeg mødte lige bogbloggeren Sascha fra “Livet i Dukkehuset” på en af de lange gange derude og hun kom netop ovre fra den scene, hvor han skulle have været på og fortalte mig, at det var blevet aflyst. Vi fik lige snakket lidt om hvad vi havde set indtil videre og hvad vi ellers skulle se og jeg besluttede mig for at gå lidt rundt. Jeg kiggede blandt andet forbi det lille forlag Vild Maskine, hvis ene bog jeg er ved at læse for tiden og det var hyggeligt at sætte ansigt på begge ejerne af forlaget. De bor faktisk i min mormors gamle hus og jeg fik spurgt lidt ind til dette samt de bøger, de havde med derude. Derefter gik jeg over mod Politikens Forlag for at hente en goodiebag, og der stødte jeg ind i min svigerinde Lone fra bloggen “Krimihjerte”, som var på vej henimod Scenen for at se litteraturquiz med Adrian Hughes, og jeg besluttede mig for at joine hende. Det var simpelthen et helt fantastisk godt arrangement!

Hughes havde fået hjælp af Tore Leifer til at holde styr på de to hold, som bestod af hhv. Anna Grue, Carsten Jensen og Linea Maja Ernst på hold A og Kirsten Jacobsen, Erik Skyum-Nielsen og Hanne-Vibeke Holst på hold B. Og de startede ud med at fremsige en sang som om den var russisk og en druksang. Det er den situation, som nedenstående billede stammer fra. De havde også en runde ved navn “Hvad-er-det-nu-den-hedder”-runden, hvor de uden at nævne bogens titel beskrev den ganske kort og så gjaldt det ellers om at være hurtig om at melde ind. I en anden kategori skulle de læse op bagfra og i en tredje skulle de bruge rekvisitter til at vise noget fra bøger, som holdene skulle gætte. Derfor viste Hughes sin tatovering frem. Billedet til dette indlæg var fra et af de sidste indslag, hvor de skulle male bogtitler og ovenstående er Hughes’ forsøg på at male “Fifty Shades of Grey”, hvilket lykkedes ret godt. Der var højt humør og jeg kan varmt anbefale enhver litteraturnørd at smutte derhen i løbet af bogmessen – i vil bestemt ikke fortryde det.

Sidste arrangement på dagens program blev Plusbog’s fest på deres stand. Selv var jeg inviteret, da min bogblog var blandt de 16 nominerede til deres bogbloggeraward og det var simpelthen sådan et hyggeligt arrangement. Jeg fik snakket en del med bogbloggere, som jeg ikke kendte så godt i forvejen og Mia Wagner, som er den nye chef for Plusbog, holdte en virkelig fantastisk tale om hvorfor hun stod der i dag, da hun tidligere har arbejdet som advokat, og noget af det allerbedste ved talen var, at man kunne mærke hvor meget hun brændte for det med at læse og at det er vigtigt at læse hele livet, som de har en kampagne om på Plusbog i øjeblikket (i kan læse mere her).

Og det var ikke kun bogbloggerne, som skulle fejres denne aften. Mia havde desuden sat gang i en ny pris med Årets Forfatter og flere af de nominerede var blandt publikum. Sara Blædel trådte op på scenen for at overrække prisen og fortalte også noget om hvordan hun var blevet en læser og hvordan hun trodsede sin ordblindhed. Prisen gik til Hella Joof og da hun gik op på scenen, stod jeg simpelthen ude i siden og tog billeder og ikke mindst fangirlede fuldstændigt indvendigt. Jeg er fra 1989 og jeg er vokset op med både “Bullerfnis” og “Far, mor og Blyp” og det gik op for mig, at det faktisk er første gang, at jeg ser hende udenfor fjernsynet. En af pigernel fra bloggen Mellem-Linjerne anbefalede mig bagefter at tage til et af hendes arrangementer og det er helt klart noget, som jeg overvejer stærkt allerede nu.

Efter lidt mad og mere snak med bogbloggere blev det tid til næste punkt på programmet, der var et oplæg af forfatteren Imran Rashid, som har skrevet bogen “Sluk”. Og så blev det tid til aftenens højdepunkt for mit vedkommende, nemlig offentliggørelsen af årets vinder af Danish Book Blog Award. Sidste års vinder Rikke Møller trådte op på scenen og fortalte et par ord om hver af vinderne og jeg kiggede lidt rundt på de nervøse finalister, som i år spredte sig over et virkelig bredt felt sådan genremæssigt, hvilket jeg var rigtig glad for. Så snart Møller havde sagt “Kathrine fra Bibliotekattens Bøger”, kiggede jeg over på hende og hun måtte lige række hendes lille dreng over til hans far, inden hun nåede op på podiet. Jeg har selv fulgt Kathrines færd på sociale medier siden hun startede bloggen og hun er en helt fantastisk formidler og desuden børnebibliotekar. Så fedt at det var en bibliotekar som vandt i år! Hun fik fortalt lidt om det at alle skal have mulighed for at læse og jeg kunne simpelthen ikke være mere enig. Og efter at have været ovre (sammen med alle de andre bloggere nærmest) for at sige tillykke, blev det tid til at finde hjemad. En del fortsatte ind til byen, men jeg vidste, at der var 2 lange dage på bogmessen foran mig samt en tur hjem til Ringsted inden jeg kunne komme i seng.

Alt i alt en helt fantastisk dag og aften på Bogforum – og endnu engang: Kæmpestort tillykke til Kathrine – det er fuldt ud fortjent! 🙂

Leave a Reply