Hvorfor jeg læser og mine 5 favoritter til Danish Book Blog Award

I lørdags var jeg til “Børnebogmarked” inde på Kulturstationen i Vanløse og der overværede jeg en samtale mellem Ellen Holmboe, Karen Vad Bruun og Lisbet Vestergaard, hvor de to førstnævnte er forfattere. Det var en utrolig interessant samtale om børn, læsning og ikke mindst forfatterskab og Holmboe sagde noget, som har rumsteret i mit hoved lige siden. Hun blev nemlig spurgt om det at skrive og hun fortalte at hun skriver, fordi at hun ikke kan lade være. Og det er lige sådan, at jeg har det med at læse. Jeg læser, fordi jeg ikke kan lade være. Lige for tiden pendler jeg en del til både Frederikssund og Emdrup hver uge og ofte går turen også til Aarhus i weekenderne, når der er fødselsdage i familien. Og det er den bedste læsetid for mig, der, når jeg skal afsted med det offentlige. De fleste dage har jeg endda en ekstra bog med i tasken, for hvis man nu skulle blive færdig med den, som man var i gang med.

Og det med ikke at kunne lade være fik mig til at tænke på tidligere læsestunder. Hvordan jeg engang til en håndboldkamp valgte at smuglæse istedet for at se min daværende kæreste spille inde på banen. Hvordan jeg i smug fik læst lidt mere hver aften i min barndom og ungdom ved at lytte efter mine forældres trin i en gang eller på en trappe for derefter at slukke lyset med det samme og lægge bogen enten under puden eller ned på gulvet. Hvordan jeg og mine forældres venners datter godt kunne finde på at læse til sådan nogle familiemiddage, når min bror og hendes brødre spillede computer. Og da min mormor flyttede på plejehjem tilbage i 2014 og vi skulle dele hendes ting i den efterfølgende sommer, så var det helt naturligt for mig igen at kigge i de bøger, som jeg havde læst hos hende, når vi var dernede på sommerferie før jeg for alvor selv begyndte at tage bøger med hjem til hende. Tidligere var min mormor også meget glad for at læse bøger og det tror jeg også har haft en påvirkning på mig som barn. Det at min familie også læste og jeg blev senere hen også inspireret af min kusine til at læse “Det lille hus på prærien” for jeg husker endnu i dag, at hun ejede hele serien og da jeg senere stødte på “Sofies verden” kunne jeg også mindes at have set den på hendes natbord.

I skrivende stund glæder jeg mig til at hele min bogsamling bliver samlet. Jeg har bøger hos en veninde, et par i Randers og en del kasser hos mine forældre (deriblandt de bøger, som jeg fik fra min mormors hus og som endnu ikke har haft en plads på mine egne reoler grundet pladsmangel) og jeg glæder mig til at dykke ned i tidligere læste bøger, men især også at læse min mormors gamle bøger for at se, hvilke eventyr hun begav sig ud på gennem årene (hun lånte også en del på biblioteket i de senere år dog). I mandags opdagede jeg faktisk at der nu i hendes gamle hus bor et par med deres barn, som har skabt et mikroforlag og på en eller anden måde er det virkelig som hånd i handske, når jeg tænker på min mormors samling af bøger. Jeg har desuden også et bogskab hos mine forældre, som engang skal sættes i stand og fyldes med mormors bøger. 

Jeg læser også for at lære noget om det samfund, som jeg befinder mig i og hvordan det tidligere har været. Da jeg første gang læste “Anne fra Grønnebakken” tænkte jeg ikke over, hvor historien egentlig fandt sted henne og jeg læste alle de bøger, som mit bibliotek havde uden at tænke over, hvem forfatterinden bag egentlig var. Da jeg genlæste den her i starten af sommeren, var det i Norton’s Annotated Edition og jeg googlede og googlede for at læse om L.M. Montgomery, for at læse om Prince Edward Island og også finde ud af hvor den egentlig lå henne. Bogen var fuld af referencer til f.eks. bibelen og jeg følte, at det var en ganske anden historie på en eller anden vis. De næste læser jeg dog i de ganske almindelige udgaver på engelsk, men det er også derfor, at jeg har “Alice in Wonderland” på både dansk og engelsk og med forskellige illustrationer i efterhånden 8 udgaver. For hver udgave har sit helt eget udtryk og bidrager med noget nyt til historien, som man ikke tidligere har iagttaget. Det er blot en af de ting, som jeg nyder ved at læse.

Og nu er vi kommet til den del af dette indlæg (efter alle mine random tanker), hvor jeg vil nævne nogle af mine favoritter i årets afstemning til Plusbogs bogbloggerpris. Nogle af dem går igen fra sidste år og andre er helt nye på min liste. Med mere end 100 danske bogblogs kan det godt være lidt svært at holde styr på dem alle, men disse her er blandt dem, som jeg følger fast på de sociale medier og genremæssigt spænder de også ret bredt, hvis jeg selv skal sige det. Så hvis i nu ikke helt ved, hvem i skal stemme på, så kan jeg varmt anbefale disse 5 blogs:

Bibliotekattens Bøger er en af dem, som jeg også anbefalede sidste år. Kathrine er en virkelig dygtig formidler indenfor både YA og børnebøger og jeg ser altid frem til hendes blogindlæg med tips til bøger og hendes fantastisk gode instagram, hvor hun også viser bognørdede outfits indimellem bogbillederne.

Boghjørnet er en af de blogs, som jeg har fulgt i længst tid. Simone og jeg endte med at være på samme årgang på IVA, men jeg tog uddannelsen i KBH og hun tog den i Aalborg. Hun er virkelig alsidig når det gælder genrer og det er sjovt at se, når hun besvarer en ny tagleg og skaber lidt mere socialt i bogbloggerverdenen ved at tagge folk i disse, men hun har også sendt et par bøger ud i det danske land, så andre bogbloggere kunne læse dem og dekorere dem inden de kom tilbage. En helt igennem fantastisk sød idé!

Litfix, som drives af Julie Rasmine, er en af de blogs, som jeg finder rigtig meget inspiration hos, når det gælder skandinavisk litteratur. Hun er desuden ganske stor fan af Outlander og hendes speciale handlede om den altid interessante forfatterinde Tove Ditlevsen og som læser af bloggen formåede man næsten også selv lidt at få Tove-feber. Julie Rasmine skriver derudover utrolig interessante reportager fra litterære begivenheder og tendenser i litteratur. Du kan også finde hende på Instagram, hvor hun ofte tager billeder af bøger og hendes fantastisk flotte bogreol. 

Sabrinas Blog er den blog, som jeg besøger, når jeg vil have en anbefaling indenfor fantasygenren og til at læse om nogle af de litterære arrangementer, som jeg ikke selv når til. F.eks. fantasymesser og hvis jeg falder over en bog i de genrer, som hun plejer at læse, kigger jeg lige igennem hendes anmeldelsesliste og læser hendes mening. Derudover er jeg også ret vild med hendes billeder og især dem, som hun tager ude i naturen. 

Vild med krimi er en af de blogs, som jeg egentlig mere følger på Instagram og Facebook, da min sådan “krimipusher” er min svigerinde fra Krimihjerte, der desværre ikke er nomineret i år. Men så er det godt, at Rebekka er nomineret. Hun har også været i gamet siden 2012 og hun interviewer også tit store som små forfattere, både udenlandske og danske og det er altid nogle interessante spørgsmål, som hun finder på.

 

Så det var lidt om mig som læser samt nogle af mine favoritter til Danish Book Blog Award, hvis afstemning i kan finde lige her 🙂

Har i stemt og har i tænkt over, hvorfor i egentlig læser bøger?

2 Comments

 1. Rebekka Andreasen

  oktober 4, 2017 at 11:04 pm

  Fint indlæg. Og tak for de søde ord. Og ja: Bøger kan vi ikke undvære.
  Bedste hilsner fra Rebekka

 2. Simone

  oktober 4, 2017 at 11:28 pm

  Tak for de fine ord <3 Jeg er forresten helt enig i det med, at jeg læser, fordi jeg ikke kan lade være. Læsning er sådan en naturlig ting for mig, at jeg slet ikke kunne forestille mig at lade være. Jo, i perioder selvfølgelig. Jeg bliver f.eks. også ramt af læsetørke engang imellem, men læsning er mit frirum, og det jeg slapper allermest af med ?

Leave a Reply