Det skjulte rige af Clare B. Dunkle

Det skjulte rige af Clare B. Dunkle, 2005. Sesam. Opr. udgivet som The Hollow Kingdom i 2003. Antal stjerner: 4/5

Hvordan ser en varyl ud og kan man egentlig bo under jorden, hvis man er et helt almindeligt menneske af kød og blod?

Dunkle tager i denne bog sine læsere med til Hallow Hill, hvor ​søstrene Kate og Emily netop er flyttet til for at bo hos noget familie efter deres forældres død. Ikke længe efter deres ankomst hører de historier om varyler og efter en mystisk hændelse på en mørk aften, beslutter Kate sig for at finde ud af mere. Hendes værge er dog ikke altid så glad for at snakke med Kate og Emily, men Kate har en anelse om, at de voksne omkring hende ved mere end de fortæller hende:

“”Fru Bigelow,” sagde hun så henkastet som muligt til husholdersken,” hr. Roberts fortalte os engang, at der er masser af sagn om Hallow Hill. Nævner nogen af de historier varyler?” 
Hugh Roberts bøjede sin store krop frem og så på Kate over brillerne. 

“Hvem har fortalt Dem om varyler, frøken Winslow?” spurgte han. Og De skal vist ikke prøve at bilde mig ind, det var min fætter.” Det var vist et dumt spørgsmål, tænkte Kate forskrækket. hun kunne ikke svare. 

“Jeg var bare nysgerrig,” sagde hun. 
Hendes værge vendte sig imod husholdersken. “Har De fortalt hende noget?” spurgte han. 
“Naturligvis ikke!” gispede den gode kone og skar ansigt af bekymring. “Jeg ved, at De er modstander af, at de unge damer hører de gamle historier.” 
“Der er altså historier om varyler!” udbrød Kate lettet. “

​Søstrene er ganske interesserede i disse historier, og især det faktum, at et familiemedlem forsvandt ned under jorden til denne såkaldte varylverden. ​Kate begynder dog at fortælle familien om de mystiske hændelser og en mand ved navn Marak, som er varylernes konge, som de har mødt ude i skoven. Marak er sikker på, at Kate en dag skal blive hans kone og da Emily en dag kidnappes, må Kate få hjælp af Marak og lover at blive hans kone. Da Emily er fundet, begynder begges liv nede i varylernes verden under jorden, hvor de udover Marak og hans følgeskab også lærer den unge fyr Seylin at kende. Men en varyl er ikke helt som et menneske og Kate må vænne sig til deres udseende, der er ganske mærkværdigt og ikke helt på den gode måde:

“Hun tænkte på varyler-kongens grå hud, det store knoklede hoved og de forskelligtfarvede øjne, der som kulstykker glødede i deres dybe huler. Hendes far havde lært hende, at hendes mand ville blive hendes nærmeste ven, hendes trøst og vejleder, og ville vogte hendes ære og dyd. en ægtemand og hans kone tilhørte hinanden med legeme og sjæl. Mænd kyssede deres koner, ligesom Romeo havde kysset Julie. “

​Men findes der væsener, som besidder en stærkere magi end selve varylerkongen ​og vil Kate nogensinde elske en varyl som Marak?

Sikke et univers som Dunkle her har skabt! Hun tager et element som en ganske mystisk engelsk herregård og krydrer sin fortælling med historier om varyler, der lever under jorden og som ikke alle mennesker kender til. Jeg havde store forventninger til denne bog, da en veninde anbefalede den ganske varmt for nylig og jeg besluttede mig for næsten med det samme at låne den med hjem fra arbejdet. Jeg skulle lige nogle kapitler ind i den, før den virkelig fangede mig, men efterhånden som siderne skred frem, blev det sværere og sværere at lægge den fra mig og jeg er ikke i tvivl om, at jeg snart skal læse resten af trilogien. Jeg var særlig vild med at de to søstre ikke bare godtager de voksnes forklaringer om varyler og særligt i sidste del af bogen udviser Kate et vist heltemod, som var virkelig beundringsværdigt.

Alt i alt en virkelig god fantasy roman om pigerne Kate og Emily, der må finde ud af hvem de kan stole på og hvad en varyl egentlig er for at finde deres rette plads i underverdenen.

Leave a Reply