28 dage af David Safier

28 dage af David Safier, 2014. Anmeldereksemplar fra Bazar. Opr. udgivet som 28 Tage Lang på tysk i 2014. Antal stjerner: 4/5

Hvor meget kan en 16-årig pige holde til under 2.verdenskrig og skal man vælge at kæmpe og overleve eller vil kun en af delene lykkedes?

David Safier har med “28 dage” skrevet en til tider hæsblæsende historisk roman, som handler om Mira på 16 år, der bor i ghettoen i Warszawa med sin mor og lillesøster. Vi møder hende første gang da hun er på vej hjem fra et marked udenfor ghettoen, hvor jøderne bor. Safier har bragt os tilbage til 1942, hvor jøderne og polakkerne bor stærkt opdelt og Miras familie har det bestemt ikke nemt. Hendes bror er blevet hvervet som jødebetjent og hendes far er død, så det er kun hende, der kan forsøge sin familie. Som smugler tager hun frem og tilbage med madvarer og det er denne første dag, hvor vi møder hende, at hun næsten bliver fanget – men hjælpen er nær og en ung fyr foregiver at være hendes kæreste. Hendes søster kan dog digte historier som ingen anden, hvilket hjælper på humøret hjemme hos familien:

“Jeg kom uvilkårligt til at tænke på en skikkelse i Hannahs historier. På den en million år gamle apoteker Vandal, som pinte og plagede børn for at bruge deres tårer til en livseliksir. Da jeg gjorde Hannah opmærksom på, at Vandal slet ikke kunne have levet for en million siden, fordi der dengang ikke fandtes mennesker, svarede hun bare: “Min historie, min afgørelse.””

Livet bliver hårdere og hårdere for hver dag der går, og hendes bror må hjælpe dem med at gemme sig, så de ikke bliver sendt hen til koncentrationslejrene. De falske beviser, som broderen skaffer i første omgang, er ikke til at stole på, og en dag må hun efterlade hendes mor og søster samt en veninde i lejligheden, da hun bliver opdaget og vælger at blive ført hen til transitpladsen, da de andre så ikke bliver opdaget i deres skjul i deres spisekammer.

På transitpladsen møder hun fyren, som reddede hende på markedspladsen og her starter historien for alvor, da hun går med ind i modstandsgruppen, som fyren, hvis navn i øvrigt er Amos, er medlem af. Ting og sager sker, men et fast holdepunkt for Mira er hendes søsters historier, som særligt handler om De 777 øers verden:

“Derfor forestillede jeg mig, hvordan jeg i en af de forladte ghettolejligheder fandt endnu et eksemplar af Rejsefører til De 777 Øer, og hvordan den etbenede boghandler, som Hannah og Ben havde stjålet deres eksemplar fra, ville prøve at tage den fra mig her i lejligheden.”

Safier har virkelig formået at skrive en interessant roman her, som giver et helt andet syn på livet i ghettoen under 2.verdenskrig end vi er vant til at høre. Mira som hovedkarakter er ufattelig stærk og som læsere er det helt forståeligt, at hun forsøger at drømme sig væk fra det hele vha. hendes lillesøsters historier. Det er en barsk fortælling, og det er bestemt ikke en bog, som man læser på en gang. Det tager lidt tid at fordøje beskrivelserne af hændelserne og dette er især fordi bogens bagside (og epilog) fortæller, at den er baseret på virkelige hændelser.

De fleste af karaktererne er dog opdigtede, men Safier har foretaget en grundig research inden han skrev denne bog, hvilket man som læser virkelig godt kan mærke. Alt i alt en bog som får læseren til at tænke over hvad man egentlig kan holde til rent psykisk samt at visse begivenheder sagtens kan ændre hvordan vi ser på verden. Følgende spørgsmål var på forsiden af bogen og det er virkelig et af bogens vigtigste spørgsmål:

“Ville du sætte dit eget liv på spil for andre?”

 

Leave a Reply