Danmark Besat af Morten Hesseldahl, Niels Roland og Henrik Rehr

Danmark Besat af Morten Hesseldahl, Niels Roland og Henrik Rehr, 2010. Fahrenheit. Samlet udgave af 5 bind opr. udgivet i 1990-95. Antal stjerner: 5/5

Hvem kan man stole på under en krig og hvad skete der egentlig under 2.verdenskrig i Danmark?

Dette er blot nogle af de problemstillinger som Hesseldahl, Roland og Rehr arbejder med i denne serie af tegneserier, som jeg har læst i en samlet version. Vi følger Freddy Sander og hendes fader, et par af hendes skolekammerater og Erling Rode som blot er få eksempler på den store mængde af karakterer, som læseren møder i denne historiske fortælling. Mest af alt handler dette værk om hvordan nogle danskere ikke fandt sig i tyskernes handlinger og startede modstandsgrupper, men dette er samtidig et blik på kærligheden (både den ægte og den blinde af slagsen), om at hjælpe hinanden i en svær tid, om ungdomsoprør overfor forældre, om at tage vigtige beslutninger og meget andet. Det er svært at korte handlingen ned på en sådan lang og god fortælling, men jeg vil dog forsøge at fortælle en smule om hvad den handler om.

Vi møder først Billy og Jørgen, som befinder sig to vidt forskellige steder i marts 1940 – Billy’s skib bliver angrebet og han overlever som den eneste og driver ind mod den jyske vestkyst, hvor Jørgen bor med sin familie. Jørgen er en rebel og tager mod København i den første del, og efterlader hans veninde Freddy hjemme i Hedelund. Men krigen får snart sit indhug i det danske samfund og Freddy tager efter eksamen mod København med sin far. Her støder hun på Jørgen igen, som nu er både journalist og modstandskæmper. Livet er bestemt ikke nemt på denne tid og både Jørgen og Freddy må tage stilling til meget før vi når slutningen af dette værk.

Alt i alt en rigtig spændende fortælling og den har virkelig haft en oplysende effekt for mig, da det er en ganske anden verden vi ser og som der skrives i forordet: “Nej, landet bestod så sandelig ikke bare af gæve Poul Reichardt-typer, der med sang på læben sprang jernbaneskinner og industrianlæg i luften.”

Deres måde at illustrere på er letforståelig og selvom historien til tider hopper i tid og sted, så gøres det altid på en måde så læseren ikke bliver forvirret. Jeg kan bestemt anbefale denne til enhver og især dem som ønsker et lidt andet syn på 2.verdenskrig og hvad den gjorde ved det danske samfund.

Leave a Reply