Et par anbefalinger af boglige events 2017

Vil du gerne opleve lidt mere bognørdede arrangementer i løbet af 2017? Så har jeg fundet et par stykker frem lige her, som jeg selv har deltaget i de sidste par år og som har givet mig mulighed for at møde fantastiske forfattere fra både udlandet og Danmark. Der foregår mange arrangementer rundt omkring i Danmark og i må hjertens gerne give anbefalinger fra de andre landsdele nede i kommentarsporet – sharing is caring, har jeg hørt en klog fugl synge engang.

Copenhagen Comics 

Denne tegneseriefestival, som er Danmarks største (ifølge deres hjemmeside) finder sted i den kommende weekend og det er inde i Øksnehallen i København. Det er hovedsageligt danske tegneserietegnere, som kommer, men der er også internationale gæster såsom Jan Lööf og Garen Ewing. Der er stande, der bugner af tegneserier og nørdede ting, steder hvor børn selv kan tegne og selvfølgelig scener til foredrag. Der er noget for enhver, vil jeg vove at påstå og man behøver ikke være en hardcore tegneseriefan for at hygge sig derinde. Du kan læse mere lige her.

KBH Læser

Sidste år var første år, hvor jeg deltog og dette var i så mange arrangementer som muligt. Jeg havde et fag på uni, der lagde op til deltagelse i litteraturarrangementer og jeg skrev også nogle reportager for festivalen (som kan ses på deres hjemmeside) og det er en festival, som strækker sig fra 24.februar og indtil 5.marts. Der er en bred vifte af arrangementer indenfor temaet “Vækst” og jeg kan varmt anbefale arrangementet inde i Trinitatis Kirken, da det giver en helt speciel stemning. I år er der også et bogbloggerarrangement, som jeg glæder mig til, da jeg skriver med en del andre bloggere på SoMe, men som jeg ikke har mødt endnu. Det bliver sådan en hyggelig eftermiddag. I kan læse mere om læsefestivalen lige her.

Roskilde litteraturfestival

En anden litteraturfestival her i marts finder sted på Roskilde Bibliotek 4.marts. Her kan man både høre forfattere snakke om deres bøger, spise fantastisk kage i caféen og børn kan deltage i workshops. Jeg besøgte denne endags-festival sidste år og så både Mette Moestrup, Lone Theils, Erik Valeur og Niviaq Korneliussen og i år kan jeg se at både Jesper Stein, værterne bag “Skønlitteratur på P1” og Iben Mondrup kigger forbi. Det er ganske gratis og man hører også oplæsning af vinderen af en novellekonkurrence. I kan læse mere om min oplevelser lige her og mere om årets program på dette link. 

Gentofte Bogmesse 

Ligesom arrangementet på Roskilde Bibliotek, så er dette også et en-dagsarrangement, som i år afholdes 18.marts på Gentofte Hovedbibliotek. Sidste år var jeg der ligeså snart de åbnede ballet så at sige og til det sidste ord var sagt. Her sælger forlag også bøger ligesom på den store Bogforum, men der er kun 2 scener, så det gør den noget mindre. Programmet er spækfyldt med fantastiske danske forfattere og der er noget for enhver smag. Sidste år hørte jeg blandt andet Søren Ulrik Thomsen, Ulf Pilgaard og Morten Pape, som jeg skrev lidt om i dette indlæg og i år er jeg virkelig ærgerlig over at gå glip af både Thomas Rydahl, Abdel Aziz Mahmoud og Thomas Rydahl, da jeg skal til en familiefest. Der er mange gode tilbud, rig mulighed for at snakke med andre bognørder og generelt nyde det smukke bibliotek. I kan læse mere om årets program lige her.

Lille Bogdag

Endnu et sted hvor der er plads til små forlag er Lille Bogdag, som i år afholdes 3.-4.juni i bygningen Den Frie lige ved siden af Østerport station. Jeg var der sidste år, hvor det blev afholdt i Dome of Visions ved siden af Diamanten og da lokalerne ikke var så store, faldt man nemmere i snak med forlæggere og forfattere og ikke mindst de andre tilhørere. Jeg delte nogle billeder her på bloggen og jeg gik bestemt ikke tomhændet hjem. Der er endnu ikke offentliggjort nogle navne på hjemmesiden, men sidste år var både Tomas Espedal og Sylvie Bocqui at finde på programmet og jeg ser allerede frem til et par sommerdage med litteraturindkøb og oplæsninger.

Louisiana Literature 

Er du til international litteratur, så er du nødt til at komme på Louisiana i august måned. Jeg har deltaget de sidste 3 år og det er bestemt ikke små, ukendte forfattere, som de inviterer. I år afholdes festivalen 24.-27. august, og jeg kan klart anbefale at tage derop. Udover forfatterne så er de virkelig dygtige til at vælge moderatorer til samtalerne og jeg har flere gange oplevet både Klaus Rothstein, Synne Rifbjerg og Peter Adolphsen (som også er forfatter).

Mit første år hørte jeg Herta Müller snakke om Inger Christensen (et af mine favoritøjeblikke), Joyce Carol Oates om hendes nye roman og ikke mindst Michael Ondaatje snakke om hans forfatterskab – året efter mødte jeg Yan Lianke, som i samtale med Leonardo Padura talte om cubanske cigarer, Colm Toibin og Richard Ford i samtale med Synne Rifbjerg (jeg griner stadig over Fords røde sokker hver gang jeg ser billedet af ham) og ikke mindst Jens Christian Grøndahl og Carsten Jensen, som hyggede sig på scenen som de to gamle venner, som de er.

Sidste år bragte ligeledes fantastiske forfattere med sig og i kan læse mere under fanen “Andre Indlæg”, hvor et underpunkt er dedikeret til indlæg om Louisiana Literature. Endnu er ingen navne offentliggjort, men jeg kan anbefale at holde øje med Instagram og Facebook i maj/juni måned, hvor de plejer at offentliggøre årets internationale gæster.

Bogforum

De fleste bognørder kender til Bogforum og her er det mere salg af bøger, som er i fokus end forfatterne selv, hvis du spørger mig. På Louisiana er der lidt salg af bøger, men slet ikke så store stande som man ser på Bogforum. Der er også virkelig dygtige forfattere på programmet og hvad jeg er særlig vild med er alsidigheden på messen – der er noget for enhver bognørd, da både faglitteratur, børnebøger, ungdomsbøger, skønlitteratur i alle dens former og tegneserier er repræsenteret. Det kan godt betale sig at lave sig et program på deres hjemmeside på forhånd, da der altid foregår flere ting på én gang og når først man står derude, kan det være lidt svært at overskue. Jeg har været derude de sidste par år og jeg har endnu ikke præsteret at gå tomhændet hjem. Ligesom med Louisiana Literature er der endnu ikke offentliggjort nogle navne, men i kan læse mere om messen lige her og min oplevelse sidste år her om lørdagen og her om søndagen. 

 

PS. Jeg kan i øvrigt anbefale Ibens fine indlæg om samme emne lige her, hvor hun også nævner nogle af de litteraturfestivaler/events, som jeg ikke kender så meget til 🙂

  1. Trine A

    februar 22, 2017 at 2:32 pm

    Herlufholms fantasy bogmesse i efterårsferien er bestemt også et besøg værd. Der er fantasy for alle aldre, et skønt bogsalg om mulighed for at møde kendte danske såvel som udenlandske forfattere ?

Leave a Reply