#Et par anbefalinger – Bøger om forfattere og deres forfatterskab

 

Den anden dag, da jeg havde fri fra arbejde, havnede jeg pludselig i bibliotekets sektion under 99.4. Udover at læse bøger af og om forfattere så elsker jeg også at læse om deres værker og på biblioteket i Emdrup har de en fantastisk samling af den type bøger. Ved et tilfælde startede jeg ved C.S. Lewis og mængden af bøger om manden og hans hovedværk “Narnia” blæste mig fuldstændig bagover. Aldrig før har jeg haft så stor en lyst til at låne dem alle og blot begrave mig i bøger om en forfatter og hans værk. Dernæst begyndte jeg at kigge efter mine yndlingsforfattere og bevægede mig også ned til biografier for børn, da jeg havde set den nye form for billedbog om Astrid Lindgren et par dage før på en bogvogn nær denne sektion. Tidligere på bloggen har jeg lavet et lille indlæg om at læse biografier, og derfor ville jeg gøre det lidt anderledes for en gangs skyld. Hvem ved, måske gør jeg snart noget lignende igen. Men da jeg gik rundt, faldt jeg over disse bøger og tænkte, at i måske også ville finde nogle af dem (eller dem alle) interessante.

Som barn læste jeg “Anne fra Grønnebakken” af Montgomery og da jeg gik på jagt ved biografierne, forventede jeg kun at finde en bog eller 2 om Montgomery og hendes forfatterskab. For et par år siden købte jeg hele serien af bøger og da jeg opdagede, at der kommer en ny serie på Netflix, begyndte jeg at google lidt og fandt en film fra i år, hvor Martin Sheen spiller Matthew (og jeg har netop set den og kan bestemt godt anbefale den). At der fandtes bøger om hele kulturen bag tv-serien, hvordan Montgomery arbejdede som forfatter og ikke mindst hendes liv generelt kom utrolig nok bag på mig (jeg finder tit bøger frem under 99.4 ellers). Den første, som jeg vil vise jer, er denne svenske bog, som hedder “Besläktade själar: läsupplevelser av Anne på Grönkulla”, der blev udgivet i 2009 og som Åsa Warnqvist står bag. Her er både en nu voksen kvindes læseoplevelse af den tilbage i 1933, da hun var 9 år gammel, men også en kvinde, som læste den i 1974 og et barn, der læste den i 2007. Jeg regner helt bestemt med at anmelde den på bloggen, når jeg har læst den færdig – jeg er sikkert ikke den eneste bogblogger, som har læst bøgerne om Anne som barn.

En bog, som jeg aldrig før er stødt på, er denne her. “Imagining Anne: the island scrapbooks of L.M. Montgomery” (2008) blev udgivet i forbindelse med 100-års jubilæet for historien om Anne. Den er udgivet i et samarbejde mellem Elizabeth Rollins Epperly, Adrienne Clarkson og Francis W. P. Bolger og de fremviser en scrapbook, som Montgomery arbejdede med gennem flere år. Da jeg så den på hylden, blev jeg nysgerrig over bogens store format og det var først, da jeg stod med den mellem mine hænder, at det gik op for mig, at det ville give mig et helt andet indblik i historien om Anne. Hvad Montgomery selv blev inspireret af, hvordan hun brugte nogle elementer i hendes hovedværk om Anne og ikke mindst hvordan man levede dengang i Canada. Der er billeder, pressede blomster, artikler og ikke mindst poesi blandt de mange sider og jeg ser frem til at dykke mig helt ned i den (inden min forhåbentlig snarlige genlæsning af hendes historier om Anne).

Sidste år udkom den smukkeste billedbog for børn på norsk, som handlede om Astrid Lindgren. For voksne findes der flere biografier (blandt andet Andersens og Strömstedts), men hvad der er helt specielt ved denne, er de smukke akvareller og måden, hvorpå historien om hendes liv er gjort børnevenlig. Instagramprofilen @astridlindgrenbiography er dedikeret til denne bog og jeg klappede i mine små hænder, da jeg så, at Gyldendal ville udgive den i år. Det er ikke længe siden, at jeg stod og kiggede på den inde i Boghallen ved Rådhuspladsen og jeg kan varmt anbefale bogen til enhver beundrer af Lindgren. Og jeg har netop læst den – de tænksomme citater af hende er bemærkelsesværdige og jeg har planer om at ønske mig bogen til jul.

Hylderne med bøger om Astrid Lindgren var fyldte og for en stor fan som jeg var det svært ikke at låne hele rækken med hjem med det samme. Denne så dog virkelig interessant ud. Den hedder “Alltid Astrid: minnen från böcker, brev och samtal” (2012) og er skrevet af Ulla Lundqvist. Umiddelbart tror jeg ikke, at den er at finde på dansk, men det er en lille bog på blot 152 sider (jeg siger blot, da der var mange bøger, som var langt tykkere på reolen) og Lundquist, som selv voksede op med Lindgrens børnebøger, kendte også Lindgren som voksen. Hun skrev også tilbage i 1970’erne en længere afhandling om Pippi og den glæder jeg mig til at læse mere om. Men måske endnu mere den sidste del af bogen, som handler om nogle af de steder (f.eks. Palæstina), hvor Lundquist har medbragt bøger fra Lindgrens forfatterskab.

De sidste par år har jeg læst nogle af Tove Janssons bøger, som ikke handler om Mumitroldene. Derfor blev jeg glad da jeg på biblioteket fandt ikke blot én, men flere om hendes liv, Mumitroldene og ikke mindst de andre bøger i hendes forfatterskab. For et par år siden lånte jeg en stor svensk bog om hende med masser af billeder, som i kan finde ovre på listen over boganmeldelser (under forfatteren Karlsson) og denne bog starter med hendes debut i 1945 “Småtrollen och den store översvämmingen” og slutter af med romanen “Den ärliga bedragaren” fra 1982 (som jeg ikke havde hørt om før jeg læste bagsiden af denne bog). Den udgave, som jeg har lånt, er den svenske oversættelse “Vägen från Mumindalen”, men originalt blev den udgivet som “Tove Jansson, Moominvalley and beyond”, begge i 1984. (Og nu hvor vi er ved det, så kan jeg godt anbefale dokumentaren “Moominland Tales – The Life of Tove Jansson”, som kan findes på YouTube).

For ikke så længe siden fik jeg besøg af “Den lile Prins” på hans rejse rundt i Danmark og jeg satte mig for at lære forfatteren bag den lommefilosofiske bog bedre at kende. Da jeg på biblioteket var på vej tilbage efter en jagt på en bog om Terry Pratchett, så jeg en høj bog ud af øjenkrogen og jeg tog den ned fra hylden med det samme. “The art, writings and musings of Saint-Exupéry” (2004) af Nathalie des Vallieres og Roselyne de Ayala er lidt ligesom den scrapbook, som Montgomery selv lavede. Denne består af skitser og udkast til historier og ikke at forglemme er der beskrivelser af manden bag ordene. Ifølge Amazon vejer den 1,6 kg, så det er ikke lige én, som man lige render rundt med i håndtasken. Den er både en skat for kenderen af hans forfatterskab og nybegynderen (som jeg selv betragter mig som med kun 1 læst bog af ham).

Som i måske har opdaget, så elsker jeg historien om “Alice in Wonderland” i alle mulige afskygninger (sidst jeg talte havde jeg 8 forskellige udgaver), men hvordan Carroll fandt på historien har jeg aldrig vidst frygtelig meget om. Kun at en pige ved navn Alice Liddell var inspiration til noget af det. Da jeg nåede hen til bøgerne om Carroll, havde jeg allerede fundet de 6 andre bøger, og besluttede mig for kun at låne en enkelt ud af de mange. Som litteraturhistorienørd fandt jeg særlig Reichertz’ “The Making of the Alice Books” interessant. Det er ofte, at jeg til litteraturarrangementer hist og her særlig bider mærke i hvilke forfattere og  værker, som forfattere selv er inspireret af og denne bog viser ved hjælp af en del illustrationer hvordan Carroll ikke var den eneste, som fandt på det med en verden gennem “a looking-glass”. En must-read for enhver fan af historien om Alice i øvrigt.

Hvad med jer? Læser i også lignende bøger om forfattere og deres værker?  

Leave a Reply