#4 Smukke bøger

Så blev det igen tid til et indlæg om smukke bøger fra min samling. Denne gang har jeg fundet gamle bøger af Ingemann, Dumas og Thoresen. Fælles for bøgerne er at de alle er ældre end mig selv og at jeg passer ekstra godt på dem ved at placere dem på en hylde, hvor de aldrig kan ryge ned (altså medmindre hele bogreolen falder ned). Nogle af bøgerne er endda også ældre end min mormor, som er født i 1920 og stadig i en smuk stand.

Forsiden til “Udvalgte Fortællinger” er blandt mine favoritter i samlingen og forfatterinden Magdalene Thoresen var ikke en som jeg umiddelbart kendte. Min research til dette indlæg viste, at hun er en dansk-norsk forfatterinde, som levede 1819-1903. Hun var stedmor til Henrik Ibsens kone og hun stod både bag skuespil og en masse samlinger af fortællinger. Min udgave er fra 1903 og på dansk fra Gyldendal, der dengang hed “Gyldendalske Boghandels Forlag”.

Ovenstående er første bind i “Diana” af Dumas, hvis romertal angiver at den er fra 1926. På originalsproget blev den udgivet som “La Dame de Monsoreau” i 1846 og min udgave er fuld af smukke illustrationer. Denne udgave er desuden udgivet på Forlaget Danmark, som desværre ikke længere eksisterer.

Den sidste bog, som jeg vil vise jer i dag, er “Kong Erik og De Fredløse” hvis forfatter B.S. Ingemann de fleste kender for salmer som “I Østen stiger solen op” og “Dejlig er jorden”. Tilbage i 1820’erne og 1830’erne udgav han et par historiske romaner, hvor denne hører til. Den blev udgivet i 1833 og denne udgave er fra 1912. Jeg ejer et par andre udgaver af serien, som jeg viser frem senere i år. Denne er også fra Gyldendal og endda fra en tid hvor de også angav deres forlag i Kristiania sammen med det i København. Der er desværre ingen illustrationer i, men guldtrykket på forsiden kunne ikke være i bedre stand, så det opvejer for mig de manglende illustrationer.

 

Har i også bøger, som er ældre end jer selv? Og måske jeres bedsteforældre?

Leave a Reply