Forfatterfokus: William Shakespeare

I dag er det 400 år siden at den store britiske skuespilsforfatter og poet døde og verden over fejres World Book Day til ære om hans minde. Derfor skriver jeg i dag dette indlæg om hans værker og fremover vil jeg gentage det med både nulevende og afdøde forfattere. Som i måske ved, så er jeg født i 1989 og jeg var derfor kun 10, da “10 things I hate about you” med Heath Ledger og Julia Stiles kom ud . Jeg har ikke tal på, hvor mange gange at jeg har set den i tv og uden at jeg vidste det, blev det mit første møde med Shakespeare. Efterhånden begyndte jeg også at se historiske film og “Shakespeare in Love” var jeg også ret vild med i mine tidlige teenageår. Det var dog først i 9.klasse at jeg begyndte at forstå hvem Shakespeare egentlig var, da vi læste Romeo og Julie og så “Shakespeare in Love” fælles i undervisningen. Mit første møde med Shakespeare var kort sagt fantastisk!

Sidenhen er jeg flere gange stødt på Shakespeare i undervisningen (Efterskole, gymnasie og Litteraturhistorie) og hver gang har jeg glædet mig som et lille barn. Jeg glemmer aldrig en time i Tekstanalyse, da vores underviser midt om natten, da han stod op for at skifte sit barn, fandt ud af, at MacBeth egentlig handler om de små tykke babyengle, som er på så mange gamle malerier. Da jeg boede i England i 2010, formåede jeg både at købe den gamle udgave af Romeo og Julie (jeg er ikke så vild med Luhrmanns udgave for at være helt ærlig) og jeg besøgte Stratford-upon-Avon, som var ligeså fantastisk som jeg havde håbet på. Det øverste billede er faktisk derfra og det er bestemt ikke sidste gang, at jeg tager derover. Jeg har samlet et par bøger fra min samling sammen til jer, som jeg har inddelt i 3 kategorier. Hvis det stod til mig, burde enhver læse Shakespeare engang imellem og jeg glæder mig til den dag, hvor jeg kan læse dem op for mine børn i børneudgaverne.

Børnevenlige udgaver: 

Jeg har længe søgt på udgaver af Shakespeare, som børn kan læse og dette fantastiske boxsæt, som jeg fandt i Vangsgaards sidste år, har hele 14 forskellige skuespil. De er ganske korte og simple og har de fineste illustrationer. Jeg har endnu ikke læst dem alle, men dem, som jeg har kigget i, er virkelig børnevenlige. Selv den grusomme Macbeth.

Til den voksne begynder:

Hvis du aldrig har læst Shakespeare før, kan jeg anbefale dig enten at få fat i Niels Brunses oversættelser på dansk, som jeg desværre ikke ejer nogen udgaver af eller ovenstående korte udgaver, som er overskuelige for enhver førstegangslæser. King Lear og MacBeth er virkelig fantastiske og står mit hjerte ganske nær, da jeg læste dem på Litteraturhistorie. Historien om Romeo og hans Julie er nok en af verdens bedst kendte, både i originaludgaven og de utallige udgaver, der efterhånden findes, og det er bestemt en læsning værd for enhver. Af sonnetter er min favorit endnu den første jeg læste af ham, nemlig sonnet nr. 18. Hvis i ikke kender den, kan jeg anbefale jer at google den med det samme.

Til Shakespeare-nørden:

De sidste 2 bøger er for dem, som har stiftet bekendtskab med Shakespeare før og som mangler nogle flere bøger til deres samling. Den øverste bog købte jeg inde på New York Public Library tilbage i 2009 og jeg tager den frem somme tider blot for at se på billeder af skuespillenes opførelse. Man kan finde alt det man nogensinde får brug for at vide om manden og hans værker. Den nederste købte jeg tilfældigvis i en genbrug og det er den senest ankomne i min samling. Men det er en af de ældste bøger jeg ejer. Jeg er vild med guldtrykket udenpå og imprægneringen af hans portræt på forsiden. Jeg har googlet mig frem til, at den er fra 1910’erne-1930’erne, da der pt er en, der sælger én nøjagtigt magen til på Ebay.

Jeg pønser lidt på at købe nogle flere Shakespeare-ting – har i nogle gode forslag? 🙂

3 Comments

 1. lisbethvestergard

  april 24, 2016 at 5:45 pm

  Wauw, jeg er helt imponeret! Mit kendskab til Shakespeare stammer hovedsageligt fra populærkulturen. Jeg er meget fascineret af hans status, og hans omfattende arbejde, men det er stadig med en snert af gru jeg kigger tilbage på gymnasietidens Shakespeare-læsning, og min komplette mangel på forståelse. Jeg fattede helt ærligt ikke et ord af, hvad manden skrev, og selvom min sprogforståelse har udviklet sig meget siden da, så tror jeg stadig ikke, jeg tør samle et af hans værker op selv.

  Så ja, jeg er meget imponeret over din kærlighed! 🙂
  // http://www.moonlitmadness.dk

  1. Ann-Kristine

   maj 3, 2016 at 7:42 pm

   Jeg vil krydse fingre for, at du en dag står med Hamlet, MacBeth eller Romeo & Julie i hånden og tænker: “Why not?” Jeg opsøger tit filmatiseringer, som enten er præcis som stykkerne eller løst baseret på dem, da der endnu er meget at komme efter for mit vedkommende. Jeg tror aldrig, at jeg bliver færdig med at læse hans værker 🙂

 2. #Forfatterfokus: Lisa Aisato – Ord fra en bibliofil

  april 20, 2018 at 4:02 pm

  […] jeg tidligere har lavet indlæg, hvor jeg har fokuseret på en bestemt forfatter (her om Shakespeare og her om Lindgren), så er det egentlig mere nøjagtigt at skrive #illustratorfokus i dette […]

Leave a Reply