Vangede Billeder af Dan Turéll

Vangede billeder af Dan Turéll, 1999. Borgen. Antal stjerner: 5/5

Hvordan voksede børn op i Danmark i 1950’erne og hvordan levede mennesker i Vangede på dette tidspunkt?

Turéll bringer os med denne bog tilbage til dengang han voksede op i Vangede, som ikke ligger langt fra København. Vangede er bestemt ikke som nabobyerne Gentofte og Buddinge og Turéll beskriver det således i starten af bogen:

”Vangede var et rabarber-kvarter – et sted, hvor der var sprittere, slagsmål, automatbræk, motorcykelbander og temmelig vilde lørdag aftener, en kort overgang et værtshus der måtte lukke og en uforholdsmæssig stor del af kriminaliteten i Gentofte.”

Han fortsætter med at beskrive de mennesker, der bor i Vangede: bibliotekaren, som altid var sur, de forskellige bander i området, hans familie og ikke mindst hvad folk gik rundt og lavede dengang. Ikke alle byens borgere var byens bedste børn og udover banderne i kvartererne, som typisk er unge mennesker, så er der også to mænd, der hedder Boonkey og Fede-Asger. De er bestemt ikke iblandt byens bedste børn og dette ses især på en særlig natbus til Vangede, der hver sommer kører mellem Bakken og Vangede:

”Boonkey har terroriseret chaufføren så meget, at han kan komme op og betale for dem begge med en pakke stimorol og en 5-øre, og så må chaufføren give ham de to billetter og stikke stimorol’en i lommen, mens han i bakspejlet sér Fede-Asger på sin værdigt ugenerte måde flå bagdøren op med et kraftigt spark og marchere ind med en kasse ø og gå i gang med at sætte brand i bussen.”

Men hvor store er forskellene egentlig på barndommen i dag og dengang?

Det er særligt interessant at læse dette værk af Turéll her i 2016, da virkelig mange ting er ændret siden dengang. I år ville han være fyldt 70 år og det er første gang, at jeg selv læser denne bog. Jeg mindes at have læst uddrag i skoletiden, men bestemt ikke hele bogen. Det ville jeg have husket. For én, der ikke har læst Turéll før, var dette et godt sted at starte. Personerne er ikke byens bedste børn, men hans beskrivelser af dem gør dem alligevel mindeværdige og jeg er stor fan af hans beskrivelser af miljøet i Vangede. Bogen har givet mig mod på at læse mere af Turéll og det er ikke uden grund at bogen er en af de bedst kendte fra Turélls hånd. Alt i alt en interessant bog, som sætter tankerne i gang om hvordan Danmark engang var og hvordan folk lever den dag i dag.

Leave a Reply