Den gode skurk af Ellen Holmboe og Nicole Boyle Rødtnes

Den gode skurk af Ellen Holmboe og Nicole Boyle Rødtnes, 2016. Alvilda. Anmeldereksemplar fra forlaget. Antal stjerner: 4/5

Kan en søn af superhelte blive til en superskurk og hvordan kan man opklare om ens forældre døde ved en ulykke eller om det var bevidst fra fjendens side?

Holmboe og Rødtnes har gjort det igen! I 2015 læste jeg deres Freakshow-bøger og nu er de tilbage med serien om ”Superskurkeskolen”. Magnus og Lili har ikke haft den mest normale opvækst. De er nemlig børn af superhelte og må holde deres kræfter skjult for omverdenen, indtil de kan komme på den populære superhelteskole. Mens Magnus er god til at løbe stærkt, er Lili dog adopteret og uden medfødte kræfter, men når det gælder gadgets, er hun en nørd. En ulykke vender dog op og ned på deres liv og følgende er fra Lilis synsvinkel:

”Han var i live. Hun sukkede lettet. Nu skulle hun have ham ud af bilen, væk fra røgen. Biler, der kører galt, kan bryde i brand, havde hendes mor altid lært hende. Men uanset hvor meget hun trak, rykkede Magnus sig ikke. Han var klemt fast mod det smadrede forsæde.”

Magnus må i en kørestol efter ulykken og sammen med Lili bruger han tiden op til deres audition til skolen (ja, det er ikke enhver, der kommer ind). Der er dog nogle forhindringer, der er for svære for ham og han kommer desværre ikke ind. Men naboskolen er tilfældigvis den berygtede superskurkeskole og da Lili ikke er helt vild med tanken om at Magnus kan gå der, må han i starten holde det hemmeligt. Fagene er også ganske anderledes end på en helt almindelig skole:

”For at det ikke skulle være løgn, havde de to skoler en masse fag, der mindede om hinanden: Skurkologi. Moralske dilemmaer. Effektfulde navne og kostumer. Effektfulde entréer og exitter. Rappe replikker. Hemmelig identitet, og hvordan man skjuler den.”

Men kan en heltesøn monstro blive en rigtig skurk og hvor stor forskel er der egentlig på gode og onde skurke?

En børnebog om hvordan superhelte og superskurke egentlig bliver til, er en virkelig god idé og Holmboe og Rødtnes arbejder så godt sammen, så at man ikke som læser kan fornemme, at der er tale om 2 forskellige forfattere. Magnus og Lili må igennem ting, som de aldrig før havde troet og dette endda hver for sig størstedelen af tiden. Allerede nu glæder jeg mig til at lære søskendeparret bedre at kende og se, om der virkelig findes flinke skurke som Lilis ven Loke og om Magnus og hans veninde Aggi nogensinde bliver onde som skurke af at gå på superskurkeskolen.

Alt i alt en spændende børnebog om superhelte, superskurke, venner og søskende, som må finde deres vej frem i livet med eller uden hinanden.

Leave a Reply