Hybrid af Ninette Larsen

Hybrid af Ninette Larsen, 2013. Forlaget Gladiator. Antal stjerner: 4/5

Hvordan lever vi som mennesker blandt hinanden og hvordan håndterer man sygdom, som er tæt på én selv?

Hybrid” er en mærkværdig bog, som debutanten Ninette Larsen står bag. Det er en række øjeblikke, som bliver beskrevet af en hovedkarakter, der har sygdom tæt inde på livet. Det, at nogen engang forsvinder, er svært at forholde sig til og Larsen forsøger at vise en vej frem. Hun iagttager den sygdomsramte og dette ses blandt andet her:

Du er så bleg. Jeg har plukket en hørblomst, tiden knirker under møblerne. Brændende jag i tindingen. Du sover dig kropsløs. Jeg ser til, jeg ser det nye blå i dine kinder, som hørblomster, din stilhed er altomfattende, du fylder hele værelset, du fylder ud af det åbne vindue og falder ned i den lille park. Afrodite lægger sin marmorhånd på din pande. Fugtig dis ruller ind ad vinduet. Stjerneklare nætter og savn som det eneste egentlig fortærende.”

Et nøgleord er familie i denne bog og flere gange hører vi om et par søstre, som hovedpersonen iagttager. Bogen er fuld af beskrivelser af situationer og følelser og et af de smukkeste afsnit, som jeg stødte på, er da vores hovedkarakter er taget afsted til et billigt strandhotel, hvis navn er Hotel Dyveke:

Det er efterår, man kan se det på bølgerne, hurtigere, ligesom sprødere i brændingen, man kan mærke det på luften, skarpsaltet, tyndspundet, som en larvesilke. Selve hovedbygningen er af træ, treetagers, hvidmalet med en tone af blåt, en tone af gult måske, en knækket hvid. Foran på huset er bygget en stor veranda mod havet, jeg skimter svejsede caféborde, stablede stole og nedfaldet efterårsløv i bunker, fejet eller blæst til siden.”

Som sådan er det en svær bog at anmelde, da der er så mange flyvske sætninger, men alligevel giver den mening, når man når slutningen. Sproget i den er dragende og det var en fornøjelse at læse. Sygdom er altid svær at håndtere og Larsens skildring som pårørende er tankevækkende. Som læser kan man ikke andet end at læse videre og jeg glæder mig allerede nu til hendes næste udgivelse.

Alt i alt en læseværdig oplevelse, som til tider kan virke forvirrende, men hvis sprog er dragende.

 

 

Leave a Reply