Sig det! af Laurie Halse Anderson og Emily Carroll
Sig det! af Laurie Halse Anderson og Emily Carroll, 2024. Forlaget Gyldendal. Opr. udgivet som Speak:-The Graphic Novel i 2018, oversat af Betty Frank Simonsen. Antal stjerner: 5/5
Trigger warning: overgreb, mobning, selvmord
Hvad skete der med high school-eleven Melinda til en fest i sommerferien, og hvor længe kan man være tavs?
Velkommen til Merryweather High School, hvor fodboldholdet og heppekoret er de mest populære elever på skolen og hvor studievejlederne altid er klar til at lytte. Udadtil virker det som et helt fantastisk high school, men for Melinda Sordino er det ofte helvedes forgård. I sommerferien blev der holdt en stor fest og her forgreb en af skolens populære fyre sig på Melinda. Hun ringede til politiet, men kunne ikke fremstamme et ord, da de kom frem og derfor resulterede det i at hele festen blev stoppet og det er bestemt ikke noget, der er blevet glemt, da skolen starter op igen efter ferien:
“”Er du Melinda Sordino?”
“Hende pigen, der ringede til politiet for at sladre om Kyles fest.”
Luften omkring vores del af tilskuerbænken bliver helt kold. Hoveder vender sig i min retning, og det lyder som hundrede paparazzikameraer, der blitzer.
“Min bror blev arresteret til den fest, og så blev han fyret af supermarkedet og mistedde sit legat. Du ødelagde hele hans collegetid, din idiot.”
“Bitch.”
“Du ødelagde det for alle.”
Min hals snører sig sammen, som om to hænder presser til om mit luftrør.
“Ro på og sæt jer ned.”
Jeg kan ikke fortælle dem, hvad der egentlig skete. Jeg tør ikke engang selv tænke på det.”
Hele skolen hader hende, men heldigvis er der startet en ny pige, som gerne vil være hendes veninde. Heather forsøger at få hende med til skolens sociale aktiviteter, men Melinda trækker sig igen og igen. Der er ikke mange steder på skolen, hvor hun kan være i fred for de hadefulde elever på skolen, men et enkelt klasseværelse er ikke som de andre og det er billedkunstlokalet. Her underviser mr. Freeman og allerede lige efter sommerferien får de et projekt, som de skal arbejde på hele året. Melinda trækker ordet “TRÆ” og det er ikke så nem en opgave at arbejde med. Hun finder også et lokale, som pedellerne ikke bruger længere og her hænger hun en plakat op af forfatteren Maya Angelou, som blev smidt ud, da en af hendes bøger blev bandlyst og her har Melinda mulighed for at trække sig, når livet på skolens gange bliver for hårdt:
“Det er Nathaniel Hawthorne-måned i engelsk.
Fra tavlen: “Symbolisme. Vi læser Det flammende bogstav en sætning ad gangen, flår den fra hinanden og tygger i knoglerne. Stakkels Nathaniel.”
Lærer: “Huset med glas indstøbt i væggene – hvad betyder det? “
For at få en god karakter skal vi bryde koden i denne historie og finde ud af, hvad han egentlig forsøgte at sige. Hvorfor kunne han så ikke bare fortælle os, hvad han mente? Hester var ret tavs. Vi skulle nok komme godt ud af det sammen. Jeg forestiller mig, at vi lever ude i skoven sammen, hun har det flammende ‘A’ på, og jeg har måske et ‘S’. S for stille, for skidedum.
Rachel: “Hvordan ved du, hvad det hele betyder? Har han skrevet en bog mere, der hedder Symbolik i mine bøger? Du finder bare på alt det med symbolikken. Jeg tror bare, at hans historie er en historie.”
Lærer: “Det her er Hawthorne! Han var et geni! Siger du også til din matematiklærer, at du ikke tror på, at tre gange fire er lig med tolv? Hawthornes symbolik er lige så præcis!”
S for skræmt, for svag, for skam.
Fra tavlen: Essay på 500 ord om symbolik i “Det Flammende Bogstav” og hvorfor Rachel tager fejl.
Det får man for at ytre sig.”
Men hvad kan der ske, når Melinda begynder at åbne op om hvad der skete den aften?
Indimellem bliver nogle af de bedste bøger genudgivet for en hel ny generation og denne har fået helt fantastiske illustrationer af Emily Carroll (“Through the Woods” og “A Guest in the House”, som modtog en af Ping-priserne i år) her 25 år efter den blev udgivet.
Anderson skriver faktisk om hvorfor den blev til en grafisk roman i forordet og de her sort-hvide illustrationer er med til at forstærke Andersons historie, for det er en stærk, men også meget hård bog, der desværre stadig er aktuel. Jeg vil anbefale den til de ældste klasser i udskolingen og jeg kan se, at Gyldendal Uddannelse har lavet noget materiale, hvis man nu skal arbejde med den.
Alt i alt en stærk og virkelig fantastisk illustreret grafisk roman om overlevelse efter et traume, som man ikke kan sætte ord på overfor andre, og hvor vigtigt det er at lytte til og støtte hinanden, når livet er svært.
Leave a Reply